Зоран Чегар – Сви знамо да су на списку ратни злочинци

Зоран Чегар – Сви знамо да су на списку ратни злочинци

03.11.2012 06:31 | Жељка Домазет

Сарајево – То је група криминалаца која је за власт и Алију Изетбеговића одрађивала прљаве послове по граду, вршила ликвидације, улазила у српске станове, истјеривала официре из станова, пљачкала радње и банке. 
Рекао је ово за „Глас Српске“ некадашњи командант Специјалне полиције у Сарајеву Зоран Чегар изненађен приједлозима имена криминалаца и ратних злочинаца који су се нашли на списку за „медаље отпора“.
Комисија Владе ФБиХ за верификацију и утврђивање списка добитника Споменице и Медаље отпора предала је списак са 536 кандидата за хероје министру за питања бораца ФБиХ Зукану Хелезу. Одлука би требало да буде донесена идуће седмице.
На списку су имена 124 припадника „Зелених беретки“, а ту су и криминалци Исмет Бајрамовић Ћело, Рамиз Делалић Ћело, Нијаз Каркеља Ниске, Јусуф Јука Празина, Таиб Торлаковић…
– Тих имена би се постидио сваки честити борац и полицајац. Ниједан „четник“ није ушао у Сарајево, а цијели град је опљачкан, похаран и силован. Треба ући у имовински картон, па видјети шта су имали прије рата, а шта имају сада. То су криминалци који сада имају куће, виле, аутомобиле од пар стотина хиљада марака, бродове од неколико милиона, а прије рата се нормалан свијет са њима није хтио ни поздравити –  рекао је Чегар.
Чегар је казао да му је драго што га нико није предложио за медаљу и што се није нашао у друштву криминалаца. Додао је да је иронично да је Мухамед Швракић из „Зелених беретки“ на списак за ордење ставио и свога сина, који се у то вријеме није ни родио.
– Швракић је и сестру Али Гашија ставио на списак за медаље. На списку су они који су за ондашњу власт одрађивали прљаве послове. На списку су ратни злочинци и то сви знамо. Свака нормална држава би се оградила од таквих, а они их предлажу и додијелиће им медаље. Предлажу их за медаље да би казали да су злочине чинили само Срби и Хрвати, а да су ови њихови криминалци и злочинци били хероји – рекао је Чегар.
Исмет Бајрамовић Ћело је до пред рат робијао у зеничком затвору, а када је рат почео, добио је функцију команданта војне полиције Армије РБиХ.
 – Ако криминалац може да буде на функцији команданта, он једино може да наређује оно што заслужује затворску казну. Ћело је један такав примјер – рекао је Чегар раније „Гласу Српске“.
Рекао је и то да сви знају да се Рамиз Делалић Ћело јавно хвалио убиством сарајевског свата Николе Гардовића, те да је Делалић у команди 105. брдске бригаде узимао таоце и да није ништа другачији од Мушана Топаловића Цаце.
– Такви криминалци су довели до ратних злочина. Уз њихова одобрења по Сарајеву су људи убијани, пљачкани су станови, вршена силовања и одвођења – рекао је Чегар.
На списку за медаљу од највећих сарајевских предратних криминалаца, а ратних команданата, једино није Мушан Топаловић Цацо, али јесу његови преживјели саборци из Десете брдске Самир Бејтић и Сенад Хасић.
Бејтић је дуго био у бјекству, али је суђен и осуђен за злочине почињене на Казанима, јаму смрти за Сарајлије небошњаке у рату. Пресуда од 14 и по година затвора за Бејтића поништена је на Врховном суду Федерације БиХ, да би потом у поновљеном поступку пред Кантоналним судом Бејтић био ослобођен. Сада је предложен за Медаљу отпора.
Поред Бејтића из Цацине групе за медаљу је предложен и Сенад Хасић, који је такође блиски Цацин сарадник.
Против Хасића је такође вођен поступак за брутална убиства, како је оптужница и третирала „случај Казани“. Иако оптуженик, постао је свједок, који је за злочине оптужио мртвог команданта Цацу, којем не може да се суди.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: