Zašto je otkazana sednica Skupštine

Politika | utorak 4.09.2012 | 11:21 -> 12:02

Zašto je otkazana sednica Skupštine

Izvor: B92, Beta

Beograd — Otkazana sednica Skupštine o izboru viceguvernera Narodne banke Srbije. Poslanici koji su tražili tu sednicu iznenada su povukli zahtev za njeno održavanje.

Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Pres služba Skupštine Srbije saopštila je da je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović otkazao tu sednicu, jer su narodni poslanici, 122 poslanika vladajuće većine, koji su prvo tražili održavanje vanrednog zasedanja, povukli taj zahtev. Sednica je otkazana ubrzo nakon što je bila zakazana za sutra, a dalji razlozi naglog otkazivanja nisu saopšteni.

Međutim, poznato je da su izmene zakona o Narodnoj banci, jedan od prvih zakon koji je usvojila nova vladajuća koalicija, naišle na oštre kritike i EU i MMF-a.

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić od jutros boravi u Briselu, gde je već imao niz sastanaka sa zvaničnicima EU.

Prošle nedelje u Briselu je bila potpredsednica vlade za evrointegracije Suzana Grubješić, gde su joj predstavnici Evropske komisije između ostalog preneli da Srbija ne može da očekuje da napreduje ka članstvu u EU ukoliko ne opozove izmene nedavno usvojenog Zakona o Narodnoj banci koji smanjuje nezavisnost te institucije.

Prema ocenama nekih analitičara, ta izmena zakona je uticala da agencije za kreditni rejting Standard iPurs i Fič smanje kreditini rejting Srbije, a evropski komesar za proširenje Stefan File je tada izjavio:

Neću obelodaniti nikakvu tajnu da su jedna od stvari o kojoj smo danas ovde raspravljali bili neki delovi dopuna zakona o srpskoj centralnoj banci, koji zakidaju nezavisnost centralne banke i što suštinski odudara od ‚pravne tekovine, zakona i propisa EU“. Ja sam otud izrazio očekivanje da će srpske vlasti posle nužnog razmatranja preduzeti mere da taj zakon i samu tu instituciju usaglase sa ciljem kojem streme“.

Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Na dnevnom redu sednice, koja je bila zakazana za sutra u 11 sati, trebalo je da bude samo jedna tačka – predlog za izbor viceguvernera Narodne banke Srbije, koji je podnela guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Kandidati za viceguvernere, koje je predložila Tabakovićeva, su Ana Gligorijević, Diana Dragutinović i Veselin Pješčić. Ana Gligorijević i Diana Dragutinović već obavljaju funkciju viceguvernera NBS, a Veselin Pješčić je zaposlen u NBS i bio je direktor sektora za monetarne operacije.

Do sada je NBS imala četiri viceguvernera, a prema novom Zakonu o NBS, koji je Skupština usvojila 4. avgusta, centralna banka može da ima dva do četiri viceguvernera.

Viceguverner Bojan Marković je podneo ostavku posle izbora Jorgovanke Tabaković za novog guvernera, a četvrti viceguverner bila je Mira Erić Jović.

Bivši guverner NBS Dejan Šoškić je 2. avgusta podneo ostavku i u obrazloženju je ukazao na to da predložene izmene Zakona o NBS narušavaju nezavisnost centralne banke i da mogu podstaći ekonomsku i finansijsku nestabilnost zemlje.

Izmene Zakona o NBS predložili su poslanici nove vladajuće koalicije.

Skupština Srbije je 6. avgusta izabrala funkcionerku Srpske napredne stranke Jorgovanku Tabaković za novog guvernera NBS. Ostavke su posle njenog izbora dali i četiri od pet članova Saveta guvernera NBS.

Novim Zakonom o NBS je predviđeno da se svi funkcioneri centralne banke ponovo biraju, kao i da se u okviru NBS formira Uprava za nadzor finansijskih institucija. Po novom zakonu, kandidate za članove Saveta NBS i direktora Uprave za nadzor predlagaće Odbor Skupštine Srbije za finansije.

Izmene Zakon o NBS biće jedna od tema u predstojećim razgovorima misije Međunarodnog monetarnog fonda i predstavnika Vlade Srbije i NBS, koji bi trebalo da počnu 10. septembra

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: