Срби купују за Албанце имања у Грачаници

Срби купују за Албанце имања у Грачаници

05. 09. 2012 9:50 | Д. Зечевић / Новости / Васељенска ТВ

ljubomir maksimovic Срби купују за Албанце имања у Грачаници

Љубомир Максимовић (Фото: Новости)

Окупиране територије – Највеће и најпостојаније српско село у централном делу окупираних територија – Грачаница, бије одсудну битку за опстанак. Оно што албански сецесионисти у протеклих тринаест година нису успели да остваре – да откупе српска имања у самом насељу и око њега, урадиће Срби за њих. И то они окупљени око новоформиране општине Грачаница, коју су у самом месту инсталирале нелегалне шиптарске структуре.

„Та нова општинска власт, која функционише у систему косовских институција и под директном контролом Хашима Тачија и његове владе, има задатак да спроведе паклени план својих газда. Албанци, по сваку цену желе да уђу у Грачаницу, да најпре купе неку кућу и плац и да онда, по већ опробаном сценарију шире круг и протерују Србе“,  прича један старији грађанин Грачанице после литургије коју је у манастиру Грачаница, поводом манастирске славе – Успења пресвете Богородице, служио епископ рашко-призренски Теодосије.

Епископ је окупљени народ замолио „да не продеје своја имања и да збије редове и одупре се тешким искушењима“.

За улазак у Грачаницу Албанци не жале новац. За имања поред пута Приштина-Скопље плаћали су ар и до 30.000 евра. За плац у Грачаници спремни су да плате много више. И не либе се да то свакодневно нуде.

„За сада одолевамо. Тешко је овде функционисати и радити али ја не желим да одустанем. Имам свој ресторан, који солидно послује“, прича Миодраг Димитријевић (33), отац тринаестомесечног Дамјана и шестогодишње Магдалине.

„Наш задатак је да задржимо просторе које смо наследили од својих предака. Упркос чињеници да Албанци не жале новац за земљиште на значајнијим локацијама, пре свега поред путева и у центрима села, у самој Грачаници нема продаје имовине. Продаја само једне парцеле повукла би нас у катастрофу.“

„И поред свих недаћа, а посебно чињенице да живимо у својеврсном гету, јер немамо слободу кретања, сви ми, ипак, некако верујемо у боље дане, а пре свега да ће наша држава Србија бити присутнија овде. Без српских иснтитуција нема нам опстанка на овом подручју“, прича Љубомир Максимовић (50), професор разредне наставе.

И он сматра да је најбитније „обуставити продају српских имања, која је нарочито присутна на рубним подручјима и околним селима“.

„Истина је да Албанци нуде енормно високе цене за куповину земље како би постали већински власници наших имања. Наша држава Србија треба хитно да одговори отварањем нових радних места, да запослимо овај народ и да га сиромаштвом не терамо да продаје земљу и одлази са ових простора.“

Већина овдашњих Срба верује да се нико неће усудити да прода кућу и имање Албанцима у самој Грачаници. Али, отворено изражавају бојазан од потеза које вуче новоформирана општина коју су инсталирале нелегалне шиптарске структуре. Плаши их што покушава да преузме све надлежности од српских институција.

Да су настојања нелегалних шиптарских структура да свој циљ о преузимању српских установа остваре посредством Срба више него очигледна, потврђује и Горан Арсић, начелник Косовског округа. Он као „посебно проблематичну“ истиче најављену приватизацију Привредног комбината „Ратар“ из Лапљег Села за који су нелагалне шиптарске структуре већ расписале тендер.

300 Срба на другој страни

Поред српске општине Приштина која већ тринаесту годину ради измештена у Грачаници, у овој српској средини последњих неколико година функционише и новоформирана општина Грачаница која ради као део нелегалних шиптарских структура. Упркос мишљењу које преовладава да у тим институцијама у центрланом делу окупираних територија ради далеко већи број Срба, Горан Арсић, начелник Косовског округа трвди да је њих свега око три стотине, укључујући и запослене и у нелагалним шиптарским структурама у Приштини.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: