Критичар Ратка Младића брани Србе – I ovo je samo pokušaj da se odvrati pažnja od glavnog krivca

I ovo je samo pokušaj da se odvrati pažnja od glavnog krivca koji je svojim perfidnim planovima i ratnim pohodima bez objavljivanja rata kršeći tako povelju UN  kao i sve medjunarodne konvencije sprovodio i sprovodi novi svetski poredak iz sobstvenih interesa stvarajući nove zavisnosti i neokolonijalne odnose. U tu svrhu su američki političari podržavali i pomagali separatiste i ekstremiste svake vrste počev od ustaških do handžarskih fanatika konstruišići navodni genocid Srebrenice zapostavljajući na stotine hiljada žrtava Jasenoca a iz novijeg vremena ustaške progrome izvršene nad srpskim stanovništvom i trgovinama u Zadru a da i ne spominjem pružanje podrške „oluji“ pa podmetnuti zločin u Račku- Sistematski su se konstruisali i podmetali zločini srbima samo da bi se razbila Jugoslavija a kasnije i Srbija kako bi nametnula Amerika svoj novi svetski poredak kao što se to rade sad i u Siriji a radila i u Iraku, Libiji itd. Treći svetski rat je već odavno počeo ali ovog puta od Amerike-Bolje bi bilo ovome gospodinu da piše o ovoj istini umesto da i dalje seje seme razdora medju nedužan narod

Dušan Nonković

Свет

Критичар Ратка Младића брани Србе

Мајкл Добс

ВАШИНГТОН – Мајкл Добс, бивши дописник америчког дневника „Вашингтон пост” из некадашње Југославије, познат као критичар бившег команданта војске Републике Српске Ратка Младића, изазвао је бројне реакције када је на свом блогу, на Интернет сајту „ Foreign Policy” написао текст под насловом „У одбрану Срба”.

У уводу текста, Добс најављује да ће написати серију чланака којима ће покушати да читаоцима приближи „размишљања” Младића и да „страшни рат у бившој Југославији осмотри очима Срба, које велика већина људи на Западу сматра за агресоре”.

Добс наводи да, „иако је много говорио о Младићевим злочинима против босанских Муслимана, не жели да имплицира да су само Срби чинили ратне злочине у бившој Југославији, нити да су само српски лидери одговорни за рат”.

„Заправо, Срби су имали неке сасвим оправдане разлоге за забринутост, како пре, тако и током рата, које западни коментатори често превиђају и стварају изразито црно-белу слику сукоба. Главни разлог за забринутост било је питање безбедности и права око два милиона Срба који су живели у отцепљеним републикама Хрватској и Босни. Ужасни злочини које су током Другог светског рата хрватске усташе починиле над Србима, како у Хрватској, тако и у Босни, још су свежи у сећању многих Срба и оживели су под утицајем отровне пропаганде српског лидера Слободана Милошевића”, оцењује Добс.

Анализирајући почетак ратова у бившој Југославији, Добс долази до закључка да је у западној политици према тој земљи постојала противречност.

„Европа је, уз подршку САД, признала назвисност отцепљених република… То практично значи да су Хрвати и Муслимани добили право да се отцепе од Југославије, док је Србима ускраћено право да се одвоје од Хрватске, односно Босне. Крхка етничка равнотежа коју су одржавале велике силе после Првог светског рата и коју је четири деценије после Другог светског рата наметао маршал Тито (Хрват), била је нарушена”, пише Добс.

Као последица ових догађаја, уследио је, сматра Добс, неизбежни распад Југославије.

„С друге стране, САД и Европа, које су и створиле Југославију, требало је да буду много енергичније у успостављању и наметању правила о отцепљењу, која гарантују права мањинама”, додаје Добс.

Бивши новинар „Вашингтон поста” је на свом блогу поставио и део протесног писма поводом текста о Србима, које му је упутио потпредсник Конгреса северноамеричких Бошњака Хамдија Ћустовић.

Ћустовић захтева да се Добс извини, оптужујући га да „попушта Србима”, који су га, како подсећа, већ толико критиковали због његових ранијих текстова о Младићу.

Ћустовић, такође, упоређује „пројекат велике Србије Слободана Милошевића” са Хитлеровим покушајима да „консолидује све Немце у једну велику немачку државу”.

„Мислим да сам показао кроз моје писање да сам на страни жртава етничког чишћења и геноцида, па стога не видим разлога да се извињавам. Као што сам више пута јасно истакао, мислим да је Милошевићева политика донела ужас свим народима бивше Југославије, а не само Србима. С друге стране, мислим да је поређење Милошевића са Хитлером обмањујуће и погрешно је кривити искључиво једну страну за сва зла која је донео рат”, одговара Добс Ћустовићу.

Танјуг
објављено: 29.08.2012.

inShare

  • facebook
  • twitter
  • stampanje

Последњи коментари

Dusan 2012 | 29/08/2012 19:30

Gospodo, pa jedan tekst je samo u pitanju! Ukoliko G-din Dobs nastavi sa ovakvim tekstovima narednih cetrdesetak godina (i to podjednako agresivno kao sto je to cinio protiv samo jednog naroda), onda ce (mozda) sledece generacije svih naroda u bivsoj SFRJ shvatiti da crna i bela nisu jedine boje u spektru. Ne govori se uzalud da je istina proces…i nazalost veoma dugotrajan.

Пера Л | 29/08/2012 20:53

Прочитавши овај чланак, мислим као и већина: касно. Касно да се промени било шта, касно чак и за то да се ми Срби некаквом шаргарепом приволимо на даља попуштања некадашњим братским народима по принципу „нисте ви баш тако лоши, ми вас ипак разумемо“… Проваљено. Касно.

Goca  | 29/08/2012 21:33

Zar se setio tek sada, posle 20 godina? Kasno Marko na Kosovo stize…

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: