Dr Dragan Petrović: Mnogi izazovi za novu Vladu Srbije

Dr Dragan Petrović: Mnogi izazovi za novu Vladu Srbije

Uto, 31/07/2012 – 15:09 — MRS
dra

Na unutrašnjem planu novoj Vladi biće teže od prethodne, dok je na spoljno-političkom planu čekaju brojne obaveze i izazovi, ali ne veći od onih sa kojim se suočavala prethodna Vlada, ocenio je za Međunarodni radio Srbija dr Dragan Petrović, viši naučni saradnik iz Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Gotovo svi makro-ekonomski parametri su u padu u odnosu na period kad je prethodna Vlada započinjala svoj mandat. Zato će nedavno izabranoj Vladi Srbije biti znatno teže: nezaposlenost je u porastu, uvoz je veći od izvoza, a po visini bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika pretekli su nas i Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija Crna Gora, što je porazna činjenica za Srbiju s obzirom na potencijale sa kojim raspolaže i tradiciju u proizvodnji objašnjava Petrović. Prema njegovoj oceni, ekonomski uspon zemlja BRIK (Brazil, Indija,Rusija i Kina) odnosno multipolarizam, koji se od 2000. g. sve više manifestuje u međunarodnim odnosima, daleko više odgovara Srbiji u pogledu ostvarivanju nacionalnih interesa u odnosu na situaciju kada globalnim svetskim dešavanjima, isključivo upravlja jedina supersila sveta – SAD, koja je u pojedinim periodima bila nenaklonjena Srbiji.

Ono što donekle ohrabruje, a vidi se iz ekspozea koji je podneo mandatar, a sada premijer Ivica Dačić, jeste činjenica da se nazire plan izlaska zemlje iz krize kroz jačanje poljoprivrede i energetike. Reč je o dva izuzetno važna segmenta privrede, kaže Petrović, napominjući da su ovde u dobroj meri sačuvani potencijali, tako da u startu nisu neophodne velike investicije, iako bez investicija nema privrednog oporavka i razvoja Srbije. Pozitivno je, po njegovoj oceni, to što se u ekspozeu mandatara naglašava da Vlada neće biti zatvorena u uske resore i funkcionisati po principu feuda, već će se voditi usaglašena politika, posvećena boljitku građana Srbije.

Po oceni Dragana Petrovića, Kosovo i Metohija su danas manje srpski nego 2008. godine. Zato se nova vlast nalazi u težoj poziciji. Prethodna vlada je spoljnu politiku zemlje vezala za četiri stuba (Brisel, Vašington, Moskva i Peking), a na novoj Vladi je da nastavi takvu praksu, razvijajući i unapređujući ekonomsku i političku saradnju sa Rusijom i Kinom, kaže Petrović. Neophodno je i izbeći bilo kakve konfrontacije sa SAD, kada je u pitanju ostvarenje globalnih interesa ove super sile, ali racionalnom politikom treba obezbediti zaštitu suvereniteta zemlje, zaključio je dr Dragan Petrović.

Autor Mladen Bijelić

Kategorija:

Eine Antwort

  1. „činjenica da se nazire plan izlaska zemlje iz krize kroz jačanje poljoprivrede i energetike. “ Šalite se ili nas terorišete??? Laž do laži! Žao mi je što ću umreti pre nô što sasvim propadnrmo – osim političara i njihovih naslednika….

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: