Дачић вратио Јапанцу украдени бицикл

Дачић вратио Јапанцу украдени бицикл

Хроника | 30. јул 2012. | 16:28

ИЗЈАВА: ТАНЈУГ

БЕОГРАД – Председник Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић вратио је данас Јапанцу Рију Асаџију бицикл који му је украден испред Тржног центра „Ушће“ на Новом Београду, оценивши да је овај догађај срамота за Србију, а Асаџи је на цео немили догађај ставио тачку изјавом да остаје пријатељ Србије.

„Ово је срамота за Србију“, рекао је Дачић и подсетио да је Асаџи својим бициклом је пропутовао целу Африку и 11 земаља Европе, да би без њега остао у нашем главном граду.

Асаџи се захвалио што му је бицикл пронађен и истакао да „осећа јако пријатељство са Србијом“.

Он је казао да су му у Африци украдене ципеле, а у Никарагви камера, а Дачић је приметио да му ти предмети, за разлику од бицикла, нису враћени.

Премијер је ипак оценио да је реч о веома непријатној епизоди која наравно баца негативно светло на Србију.

Министарство унутрашњих послова и полиција одмах су се укључили у потрагу за бициклом и крадљивцем, нагласио је Дачић и посебно се захвалио медијима који су помогли објављивањем фотографије и снимка, након чега је лопов препознат.

„Ми смо објавили фотографију и снимак у медијима да би се лакше препознало лице. То је био пут до њега. Видео-камере на објекту су забележиле све. Полиција га је тражила на адреси, али он није био тамо, и касније се сам пријавио са причом да нема везе са овим догађајем, да би потом био пронађен бицикл код њега“, објаснио је он додајући да је реч особи која у досијеу има више од 10 кривичних дела крађе, за које је два пута осуђивана.

„Тиме је завршена ова непријатна епозиода, а Асаџу желим да се извиним у име грађана Србије и пожелим срећан пут ка Токију, уз наду да ће понети лепе успомене из наше земље, а не само негативне“, поручио је Дачић.

Истовремено, председник Владе је оценио да се морају пооштрити прописи, односно прописати нове вредности украдене робе испод које није надлежна полиција.

„За време мог мандата двоструко је смањен број крађа возила. Око четири возила се дневно краде у Београду, а раније је било два пута више. Када је реч о другим превозним средствима и њиховим крађама, она се нажалост не воде по службеној дужности због вредности предмета. Постоји нека цифра, када је крађа испод 15.000 динара, до које се гони по приватној тужби и полиција је немоћна.“

Дачић је објаснио да инсистира на видео-надзору и његовом повезивању, јер се тако лако дође до починиоца.

„Да није било видео-надзора тешко би се решио овај случај“, признао је он и додао да је Асаџи плакао када је чуо да му је пронађен бицикл.

Амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки захвалио се свима који су допринели да се овај случај срећно заврши.

„Хвала премијеру Дачићу, министарству, медијима и свим грађанима Београда који су помогли у проналажењу бицикла јапанског држављанина, који ће, захваљујући њиховим залагању, моћи да настави занимљиво путовање“, рекао је он.

„Веома ми је драго што је Министарство унутрашњих послова веома брзо реаговало и показало велику ефикасност и спремност да помогне нашем сународнику. Јапанска полиција је, такође, позната по ефикасности, због чега се та земља сматра јако безбедном. Сада сам се уверио да је српска полиција свакако подједнако ефикасна и способна као и јапанска, ако је није чак ни надмашила“, указао је он.

Полиција је пронашла бицикл Јапанца, који је кренуо на пут око света, а којим је стигао у Србију, и ухапсила Вељка Ђ. из Борче због сумње да га је украо.

Вељку Ђ. из Борче одређено је задржавање до 48 сати због основане сумње да је извршио кривично дело тешка крађа.

Асаџи је кренуо на пут око света дуг скоро 20.000 километара скупоценим бициклом, који се може купити само у Јапану.

Он је 18. јула, нешто после 17 сати испред ТЦ „Ушће“ на Булевару Михајла Пупина бр. 4, оставио бицикл марке „панасоник“ модел ОСЦ7, беле боје, са „шимано“ мењачем са 27 брзина и носачима за торбе на предњем и задњем точку. Власник је претходно бицикл уредно закључао сигурносном сајлом на месту предвиђеном за паркирање бицикла.

Асаџију је, иначе, како каже, ово други пут да бициклом обилази свет, јер је од 2006. до 2008. године путовао кроз Северну и Јужну Америку и Аустралију, и тада је укупно прешао 44.235 километара

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: