Iz Toronta pomažu deci Kosmeta

Iz Toronta pomažu deci Kosmeta

M. MARKOVIĆ | 23. jul 2012. 20:38 | Komentara: 5

Srpska dijaspora u Torontu i neumorna Radmila Mićić ne zaboravljaju mališane u Južnoj srpskoj pokrajini. Pomoć najmlađima u izolovanim srpskim enklavama krunisana opremom za obdaništa i vrtiće

 Radmila Mićić sa kosmetskim mališanima

Radmila Mićić sa kosmetskim mališanima

ČOVEK je plemenit onoliko koliko je spreman da sebe daruje drugima.

Ovih nekoliko reči – životni je moto Radmile Mićić iz Toronta koja više od decenije prikuplja i šalje pomoć deci u srpskim kosmetskim enklavama. Animira našu dijasporu u Kanadi da pomogne koliko ko može.

– To je jedino što možemo za njih da učinimo – kaže Radmila. – Barem toliko da osete da nisu sami i zaboravljeni.

Svakog leta ova plemenita žena svoj godišnji odmor namenjuje deci u neslobodi. Od Gnjilana, Lipljana, do Orahovca, Brestovika, Osojana i Velike Hoče… Svih ovih godina ona okuplja našu dijasporu u Kanadi da zajedno pomognu. Koliko ko može, pa se otuda uputi u misiju pomoći. Ne samo deci, nego i čitavim porodicama. Posebno onima koje su ostale bez hranilaca. Pohodi, svake godine i Staro Gradsko, u kome posle one krvave žetve žene ne skidaju crne marame. Odlazi i u Grace, gde se uprkos nemerljivoj težini preživljavanja, deca rađaju i podmlađuju ognjištima predaka.

SAMO NEKA RASTU NEŠTO najlepše što je srpska zajednica u Kanadi doživela bio je susret sa decom iz Kosovskog pomoravlja pre četiri godine. Njih dvadeset dvoje, Radmila Mićić je tada dovela u Toronto na višednevno druženje sa našim iseljenicima. Radmila je ovaj podvig ponovila, nedavno, kada je iz metohijskog sela Brestovik u Toronto dovela male Dašiće, brata i sestru Branka (6) i Martu (4).

Za nas su svi oni junaci ovog nesrećnog vremena, čuvari naših korena i trajanja – kaže Radmila Mićić.

– Njihova snaga je i naša snaga. Lekcija koja pokreće da i mi budemo bolji.

Poslednja misija ove žene je da svako obdanište, svaki vrtić gde je dečja graja nada u opstanak srpskog naroda na Kosmetu – ima igralište. Onakvo, kakva imaju sva druga deca. Tako su tobogani, ljuljaške i klackalice stigli u malena sela srpskih povratnika. Oživela dvorišta, puca graja.

Na reči zahvalnosti, suze i nezaborav, Radmila Mićić odgovara:

– Mi smo zahvalni vama, jer vi svoje detinjstvo samujete, omeđeno strahom i neizvesnošću. Hvala vama i vašim roditeljima što opstajete na zemlji naših predaka.

Zagrljaji, dugi, ponekad bez ijedne reči, rečitiji su od svake priče. Slike za uspomenu greju malena srca danima posle rastanka sa njihovom Radom.

– Ne bih ja sve ovo mogla sama da nije pomoći dobrih ljudi iz naše zajednice u Kanadi. Mnogi se odazivaju i izdvajaju darove, novčane i druge, da pomognu – kaže Radmila. – Ali ne bih mogla ni bez pomoći kosmetskih domaćina i monaštva koji nam pripomognu da stignemo do svih kojima je pomoć najpotrebnija. Ti susreti su neopisivo dirljivi. Rastanci, još dirljiviji.

A kada se vrati u Kanadu, Radmila okupi darodavce. Izvesti ih da su njihovi pokloni stigli u prave ruke. Pokazuje im filmske zapise, fotografije, pisma. Danima se vrte te uspomene sa Kosmeta. I pokreću na nova plemenita dela. Za titraj dečjih osmeha, južno od Ibra.

PODVIG BEZ GRANICA

ZA svoje neizmerno humano delo Radmila Mićić je nagrađena specijalnom plaketom „Večernjih novosti“, u tradicionalnoj akciji našeg lista „Najplemenitiji podvig godine“. Za misiju bez granica, a na predlog „Novosti“ dobila je i počasni pasoš Srbije. Na ceremoniji dodele u Domu Narodne skupštine, kazala je:

– Plemeniti su oni koji nas na plemenito delo pokreću. I njime nas zadužuj

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: