Udruzenje Hram Duhovnosti i Nauke Nikola Tesla, obelezilo je 156. godisnjicu rodjenja Nikole Tesle

Udruzenje Hram Duhovnosti i Nauke Nikola Tesla, obelezilo je 156. godisnjicu rodjenja Nikole Tesle skromno i dostojanstveno, onako kakav je bio i sam Nikola Tesla. Posebno nam je zadovoljstvo i cast, sto smo akademiju odrzali u Ruskom Domu kulture, jer negujemo prijateljske odnose sa bratskom Rusijom i ovom prilikom im se zahvaljujemo na toplom gostoprimstvu i saradnji. U toku veceri govorilo je nekoliko clanova upravnog odbora naseg Udruzenja. Prikazujemo deo njihovog izlaganja:Слободан Јарчевић:

Поштоване даме и господо,
Не познајем довољно стручни рад великана светске науке, Николе Тесле, те ћу о њему моћи да говорим као просечно обавештен. Но, јасно је да нећу погрешити ако кажем – да је Никола Тесла највећи научник света 19. и 20. столећа и да тој чињеници српски државници и званичници у српским научним установама не посвећују довољну пажњу. Слободно се може рећи, да је то небрига о српској културној и научној баштини, што се користи у Хрватској, те га Хрвати представљају, често, као Хрвата, што је убележено и у значајним научним издањима и јавним гласилима широм света. А колико је Никола Тесла Хрват, показује и чињеница о хрватском покољу Срба у Теслином родном крају – Лици. Тамо је хрватска војска убила око 43.000 Срба у Другом светском рату, а међу њима и многе Теслине рођака. Тако, да се Никола Тесла нашао 1941. у свом родном крају, хрватски војници би га, сигурно, убили. А колико у Хрватској поштују Србе, показало је и време разбијања Југославије, од 1990. до 1995, кад су хрватски војници прогнали скоро целокупно српско становништво из Теслине родне Лике и осталих делова Републике Српске Крајине. Нема више у Лици ни рођака Николе Тесле, јер су морали да беже у европске и прекоморске земље.
Никола Тесла је био изузетан проналазач, али и изузетна личност – с најплеменитијим одликама. Да је он неким чудом био припадник другог народа, на пример енглеског, сигурно је да би енглески државници и научници учинили толико за њега, да би се о Николи Тесли упознавала деца у свету из читанки у основним школама. А врлине Николе Тесле би се, сигурно је, приписивале и енглеском народу (или било којем другом народу).
Иза Николе Тесле је, према речима остало око 60.000 научних докумената. Ти документи су основ за будућу науку, која је комбинација математике, физике и филозофије. Колико је Никола Тесла прозирао у тајне природе, види се по томе што је он наговестио изуме које ће, у његово време, понудити други научници и обелоданити други – деценијама после његове смрти. Но, Никола Тесла није показивао ни најмању бригу кад су други пријављивали Теслина открића за своја. Често је говорио да свој научни дар дугује Универзуму, или Богу. Тесла је, између осталог, обавестио студенте 1900. године, да ће телефонске везе у свету бити такве, да ће телефони бити величине ручног сата и да ће се добијати веза са сваком тачком на Земљи. Најавио је и пренос електричне енергије ваздушним путем и обавестио је, да је електрицитет присутан свугде и да се може користити, бесплатно, путем антене коју ће моћи да поседује свака кућа. Но, то је, изгледа, узнемирило власнике електричних централа и поседнике нафте и гаса, који су, тада, зарађивали огромне своте новца, па су спалили Теслину лабараторију и омели му даља научна истраживања. Тесла није прихватао ни Ајнштајнову теорију релативитета. Тесла је објашњавао, да су светлост и простор једно и то је називао „луминоферозни етар“ и тврдио је, да је светлост бржа од Ајнштајнових 300.000 км у секунди – бржа чак и до 50 пута! У нашем времену су многи научници потврдили овај Теслин налаз.
Никола Тесла је схватио опасност од немачког фашизма и покушавао је понудити ново оружје Енглезима, али ту понуду Черчил није схватио. Претпоставља се, да је нека оружја нудио Југославији и Совјетском Савезу, јер је знао да су ратови у Европи највише били уперени против православних Словена, Срба и Руса. Кад су се састале делегације Савезника у Берлину, 1945, онда је Труман покушао да изненади Стаљина најавом о страховитом оружју у поседу САД (атомској бомби, која још није била коришћена против Јапана). Међутим, Стаљин није показивао никакво изненађење, само је тихо рекао једном од својих у делегацији – да совјетски научници наставе започето. Вероватно је то била израда совјетске атомске бомбе – још у то време. А после су Американци судили свом атомисти, Опенхајмеру – оптужили су га, да је после Другог светског рата, открио совјетима начин прављења атомске бомбе.
Тесла је био родољуб. Бринуо је о српском народу, осуђеном на истребљење. Веровао је, да му може помоћи. И као човек који је видео и догађаје у будућности, знао је да страдају и други Словени. Посебно они православне вере. Зато је и одржавао везе са Лењином и Стаљином. Желео је помоћи словенским државама. Још се тачно не зна колико им је помогао и да ли су то руски и српски државници прихватили – како је то предлагао велеумни Никола Тесла?
Додао бих. Обавезно је, да словенске државе сарађују. Кад би све прихватиле обавезу да међусобно више неће ратовати и да из једне словенске државе не креће туђа војска на другу словенску државу, остварио би се савез словенских држава, који би био, у свему, најмоћнији на свету. Али, сигурно је, да тај савез Словена не би узнемиравао и ратовао против других народа и других држава – како то чини савез с именима НАТО и ЕУ.
Да не бих нагађао шта је истина, а шта не у односима Николе Тесле, и Руса, у време Јосифа Висарионовича Стаљина, послужићу се делом чланка у часопису „Време“, Београд – 25. октобар 2009. године. Неоспорно је, ипак, Стаљиново саучешће поводом смрти Николе Тесле, 1943. године и податак, да је Тесла сарађивао и са Лењином:
„Никола Тесла – пријатељу Лењина, уметниче, филозофе и храбри авантуристо у науци, људи дубоко жале за тобом. Дао си им далеко више него што си икада добио. Твојим сарадницима у изумитељству и науци недостајаћеш. Такви људи, као што си ти, незаменљиви су.
Троy, Н, Y; СССР, 13. јануар 1943. Јосиф“.

Др Раде С. Н. Рајић
НИКОЛА ТЕСЛА
И ЊЕГОВ СРПСКИ ПАТРИОТИЗАМ

О нашем и светском великану Николи Тесли заиста се много зна посебно из његове генијалне проналазачке и научне стране гледишта, при чему се Он сврстава у највеће геније Другог миленијума. Оно што се некако ставља по страни када је он у питању, онда је то његово национално порекло при чему се више истиче Теслино „стерилно“ национално опредељење кроз америчко држављанство које није спорно.

Американац, уколико га анализирамо кроз нацију, односно народ, нема своју отаџбину. Наиме, само је северним Индијанцима, Северна Америка отаџбина. Осталим додељеницима то она није. Она им је домовина. Тако је на пример, Американцима кинеског порекла, Америка нова домовина, али им је Кина отаџбина. То је исти случај са америчким Немцима, Шпанцима, Грцима и другим народима који дакле имају своју отаџбину, односно матичну националну државу.
По том основу и амерички Срби са тим држављанством, имају своју Отаџбину. Можемо је звати као некада Велика Србија, односно да она подразумева Српске Земље, како то у нашој химни „Боже Правде“ дословно стоји.

Србин Никола Тесла је рођен у Смиљану у Лици, (не у Хрватској како се то данас неистинито наводи, јер Хрватске на том делу тада није било), већ у некадашњој Војној крајини Аустријског царства. Отац Милутин је био свештеник Српске православне цркве. Мајка му је била из познате поповске породице Мандића из Брувна. Крштен је у Српској православној цркви Св. Петра и Павла у Смиљану. Име Никола је добио по деди.
По једном веровању, Тесле воде порекло из Старе Херцеговине од Драганића из Бањана. По другом пак су од Комненовића такође из Бањана. По трећем, они воде порекло од племена Рудињани из села Пилатоваца у данашњој никшићкој општини. У сваком случају је Српског порекла и рода.

Према крштеници је рођен по старом календару на Видовдан 28. јуна, односно по новом 10. јула 1856. године.
Оно што је ипак необично важно је управо то да је овај наш и светски геније рођен баш на ВИДОВДАН, највећи српски национални, војнички, предачки, заветни и духовни празник, што наравно није случајно.
На тај начин се и кроз ТЕСЛИНО рођење поучно опомињемо не само на његова проналазачка епохална дела, већ и на његову славу, његову веру и његово родољубље и национални понос.

Родољубиво опредељење Николе Тесле се може уочити и кроз његов однос према епској песми и гуслама. Ваља подсетити да су гусле наш препознатљив национални инструмент. Оне су симбол слободе у Српству. У односу на све дуге националне музичке инструменте попут лире код Грка, гитаре код Шпанаца, харфе код Египћана, балалајке код Руса, гајде код Ираца, зурле код Турака, бубњева код Црнаца, итд. Гусле су код Срба имале убедљиво најзначајнију и неупоредиву улогу у одржању, јачању у неговању националне етике, части, достојанства, родољубља, јунаштва, чојства, завета, мита, култа и слободарског духа. Овај инструмен као да говори из дубине велике и надличне народне душе речима наших славних предака.
То је Никола Тесла јако добро знао и осећао, те је уз гусле и епске песме често умео да после дугог научног и стваралачко-проналазачког рада одмори своју душу српску. Чак и у старости знао да : „…у сред ноћи, на тридесет трећем спрату хотела „Њујоркер“ запева уз гусле песме о Марку Краљевићу и Милошу Обилићу“ што у својој књизи „Никола Тесла у рату и миру“ на страни 215. наводи аутор мр Бранислав Јовановић.

Поштујући и подржавајући Теслин патриотизама и осећај за Српство, наш писац Јанко Веселиновић свој најпознатији роман „Хајдук Станко“ је посветио Николи Тесли. У тој посвети стоји записано следеће:

„ЈУНАКУ НАШЕГ ДОБА, Великом Србину, Николи Тесли,
Деветнаести век плете Ти венац славе. Допусти и мени да у њу уплетем један цветак са наших поља, цветак прост, али пошкропљен крвљу и орошен сузом наших предака. Његов мирис нека Те сећа Твоје Отаџбине, нека те сећа оних заносних прича о јунаштву и пожртвовањима, којима те је Твоја Српска мајка у детињству запајала.
Прими га Србине, онако срдачно као што га срдачно пружа Твој велики поштовалац Јанко Веселиновић.“

Српско национално биће и корене Никола Тесла је у више наврата јасно и недвосмислено истицао. Тако је на пример, приликом свог боравка у Београду где је на величанствен начин дочекан испред железничке станице, у обраћању окупљеном народу и представницима власти и културних институција рекао следеће:

„ЈА САМ ОСТАО СРБИН И ПРЕКО МОРА ГДЕ СЕ ИСПИТИВАЊИМА БАВИМ. ТО ИСТО ТРЕБА ДА БУДЕТЕ И ВИ, И ДА СВОЈИМ ЗМАЊЕМ И РАДОМ ПОДИЖЕТЕ СЛАВУ СРПСТВУ.“

Ове речи су тада служиле на понос целом нашем народу, а ваљало би их и сада понављати много чешће, посебно младим али и другим нашим интелектуалцима који су расути по свету, те често заборављају који су им корени, шта за један народ значи национална свест, а за наш – српски народ Косовски завет, слава и дух, запутујући се у материјалистичка, белосветска и космополитска анационална беспућа.

На крају као наук изнетог штива, ваља имати у виду следеће.

У условима својатања овог нашег великана од стране других народа, ми смо у обавези да останемо упорни у истини и правди, да је он како и истиче, по националности Србин, наше крви, вере и језика, нашег духа, предања и културе, те да као такав има прворазредно и достојно место на Мраморној плочи заслужних светских великана, а на славу, част и понос васколиком Српству.

У Руском дому,
Београд, 10.07.2012.
Др Раде С. Н. Рајић

Весна Мијаиловић:
ВЕЗА ИЗМЕђУ ДУХОВНОСТИ И НАУКЕ

Наука је не само компатибилна са духовношћу, она је дубок извор духовности, а наука која представља везу између науке и духовности је квантна физика. Она не негира Бога, напротив, својим истраживачким радом она објашњава природу око нас и доказује постојање Бога.
Неразумевање универзума, сврхе постојања, нашег места и улоге у њему, представља основни извор патње, како појединачне, тако и колективне!

Никола Тесла је говорио:

„АКО ЖЕЛИШ ДА ОТКРИЈЕШ ТАЈНЕ УНИВЕРЗУМА, РАЗМИШЉАЈ НА НИВОУ ЕНЕРГИЈЕ, ФРЕКВЕНЦИЈЕ И ВИБРАЦИЈЕ“

Све око нас је енергија која испуњава и цео универзум. Постоји интелигентан Ум који је матрица свега, стога је та енергија Божје биће. Ми смо такође део ње, што значи да смо сви ми део Божјег бића. И све око нас је део Божјег бића. Када би могли да пребацимо нашу свесност из леве у десну мождану хемисферу, могли бисмо то и да видимо.
А свет је потпуно другачији од онога како га ми видимо и доживљавамо. Стога треба да прихватимо чињеницу да је све око нас енергија и да је најмоћнија форма енергије у нашим рукама наша мисао – емоције. Елиминисање негативних емоција и емитовање позитивних, може да учини промену у универзуму – и ми лично и свет око нас ћемо имати користи од тога.

У Руском дому,
Београд, 10.07.2012.
Весна Мијаиловић

— mit Slobodan Jarcevic und 3 weitere Personen.

Foto: Udruzenje Hram Duhovnosti i Nauke Nikola Tesla, obelezilo je 156. godisnjicu rodjenja Nikole Tesle skromno i dostojanstveno, onako kakav je bio i sam Nikola Tesla. Posebno nam je zadovoljstvo i cast, sto smo akademiju odrzali u Ruskom Domu kulture, jer negujemo prijateljske odnose sa bratskom Rusijom i ovom prilikom im se zahvaljujemo na toplom gostoprimstvu i saradnji. U toku veceri govorilo je nekoliko clanova upravnog odbora naseg Udruzenja. Prikazujemo deo njihovog izlaganja:</p>
<p>Слободан Јарчевић:</p>
<p>Поштоване даме и господо,<br />
Не познајем довољно стручни рад великана светске науке, Николе Тесле, те ћу о њему моћи да говорим као просечно обавештен. Но, јасно је да нећу погрешити ако кажем - да је Никола Тесла највећи научник света 19. и 20. столећа и да тој чињеници српски државници и званичници у српским научним установама не посвећују довољну пажњу. Слободно се може рећи, да је то небрига о српској културној и научној баштини, што се користи у Хрватској, те га Хрвати представљају, често, као Хрвата, што је убележено и у значајним научним издањима и јавним гласилима широм света. А колико је Никола Тесла Хрват, показује и чињеница о хрватском покољу Срба у Теслином родном крају – Лици. Тамо је хрватска војска убила око 43.000 Срба у Другом светском рату, а међу њима и многе Теслине рођака. Тако, да се Никола Тесла нашао 1941. у свом родном крају, хрватски војници би га, сигурно, убили. А колико у Хрватској поштују Србе, показало је и време разбијања Југославије, од 1990. до 1995, кад су хрватски војници прогнали скоро целокупно српско становништво из Теслине родне Лике и осталих делова Републике Српске Крајине. Нема више у Лици ни рођака Николе Тесле, јер су морали да беже у европске и прекоморске земље.<br />
Никола Тесла је био изузетан проналазач, али и изузетна личност – с најплеменитијим одликама. Да је он неким чудом био припадник другог народа, на пример енглеског, сигурно је да би енглески државници и научници учинили толико за њега, да би се о Николи Тесли упознавала деца у свету из читанки у основним школама. А врлине Николе Тесле би се, сигурно је, приписивале и енглеском народу (или било којем другом народу).<br />
Иза Николе Тесле је, према речима остало око 60.000 научних докумената. Ти документи су основ за будућу науку, која је комбинација математике, физике и филозофије. Колико је Никола Тесла прозирао у тајне природе, види се по томе што је он наговестио изуме које ће, у његово време, понудити други научници и обелоданити други – деценијама после његове смрти. Но, Никола Тесла није показивао ни најмању бригу кад су други пријављивали Теслина открића за своја. Често је говорио да свој научни дар дугује Универзуму, или Богу. Тесла је, између осталог, обавестио студенте 1900. године, да ће телефонске везе у свету бити такве, да ће телефони бити величине ручног сата и да ће се добијати веза са сваком тачком на Земљи. Најавио је и пренос електричне енергије ваздушним путем и обавестио је, да је електрицитет присутан свугде и да се може користити, бесплатно, путем антене коју ће моћи да поседује свака кућа. Но, то је, изгледа, узнемирило власнике електричних централа и поседнике нафте и гаса, који су, тада, зарађивали огромне своте новца, па су спалили Теслину лабараторију и омели му даља научна истраживања. Тесла није прихватао ни Ајнштајнову теорију релативитета. Тесла је објашњавао, да су светлост и простор једно и то је називао „луминоферозни етар“ и тврдио је, да је светлост бржа од Ајнштајнових 300.000 км у секунди – бржа чак и до 50 пута! У нашем времену су многи научници потврдили овај Теслин налаз.<br />
Никола Тесла је схватио опасност од немачког фашизма и покушавао је понудити ново оружје Енглезима, али ту понуду Черчил није схватио. Претпоставља се, да је нека оружја нудио Југославији и Совјетском Савезу, јер је знао да су ратови у Европи највише били уперени против православних Словена, Срба и Руса. Кад су се састале делегације Савезника у Берлину, 1945, онда је Труман покушао да изненади Стаљина најавом о страховитом оружју у поседу САД (атомској бомби, која још није била коришћена против Јапана). Међутим, Стаљин није показивао никакво изненађење, само је тихо рекао једном од својих у делегацији – да совјетски научници наставе започето. Вероватно је то била израда совјетске атомске бомбе – још у то време. А после су Американци судили свом атомисти, Опенхајмеру – оптужили су га, да је после Другог светског рата, открио совјетима начин прављења атомске бомбе.<br />
Тесла је био родољуб. Бринуо је о српском народу, осуђеном на истребљење. Веровао је, да му може помоћи. И као човек који је видео и догађаје у будућности, знао је да страдају и други Словени. Посебно они православне вере. Зато је и одржавао везе са Лењином и Стаљином. Желео је помоћи словенским државама. Још се тачно не зна колико им је помогао и да ли су то руски и српски државници прихватили – како је то предлагао велеумни Никола Тесла?<br />
Додао бих. Обавезно је, да словенске државе сарађују. Кад би све прихватиле обавезу да међусобно више неће ратовати и да из једне словенске државе не креће туђа војска на другу словенску државу, остварио би се савез словенских држава, који би био, у свему, најмоћнији на свету. Али, сигурно је, да тај савез Словена не би узнемиравао и ратовао против других народа и других држава - како то чини савез с именима НАТО и ЕУ.<br />
Да не бих нагађао шта је истина, а шта не у односима Николе Тесле, и Руса, у време Јосифа Висарионовича Стаљина, послужићу се делом чланка у часопису „Време“, Београд – 25. октобар 2009. године. Неоспорно је, ипак, Стаљиново саучешће поводом смрти Николе Тесле, 1943. године и податак, да је Тесла сарађивао и са Лењином:<br />
„Никола Тесла – пријатељу Лењина, уметниче, филозофе и храбри авантуристо у науци, људи дубоко жале за тобом. Дао си им далеко више него што си икада добио. Твојим сарадницима у изумитељству и науци недостајаћеш. Такви људи, као што си ти, незаменљиви су.<br />
Троy, Н, Y; СССР, 13. јануар 1943. Јосиф“.</p>
<p>Др Раде С. Н. Рајић<br />
НИКОЛА ТЕСЛА<br />
И ЊЕГОВ СРПСКИ ПАТРИОТИЗАМ</p>
<p>О нашем и светском великану Николи Тесли заиста се много зна посебно из његове генијалне проналазачке и научне стране гледишта, при чему се Он сврстава у највеће геније Другог миленијума. Оно што се некако ставља по страни када је он у питању, онда је то његово национално порекло при чему се више истиче Теслино „стерилно“ национално опредељење кроз америчко држављанство које није спорно.</p>
<p>Американац, уколико га анализирамо кроз нацију, односно народ, нема своју отаџбину. Наиме, само је северним Индијанцима, Северна Америка отаџбина. Осталим додељеницима то она није. Она им је домовина. Тако је на пример, Американцима кинеског порекла, Америка нова домовина, али им је Кина отаџбина. То је исти случај са америчким Немцима, Шпанцима, Грцима и другим народима који дакле имају своју отаџбину, односно матичну националну државу.<br />
По том основу и амерички Срби са тим држављанством, имају своју Отаџбину. Можемо је звати као некада Велика Србија, односно да она подразумева Српске Земље, како то у нашој химни „Боже Правде“ дословно стоји.</p>
<p>Србин Никола Тесла је рођен у Смиљану у Лици, (не у Хрватској како се то данас неистинито наводи, јер Хрватске на том делу тада није било), већ у некадашњој Војној крајини Аустријског царства. Отац Милутин је био свештеник Српске православне цркве. Мајка му је била из познате поповске породице Мандића из Брувна. Крштен је у Српској православној цркви Св. Петра и Павла у Смиљану. Име Никола је добио по деди.<br />
По једном веровању, Тесле воде порекло из Старе Херцеговине од Драганића из Бањана. По другом пак су од Комненовића такође из Бањана. По трећем, они воде порекло од племена Рудињани из села Пилатоваца у данашњој никшићкој општини. У сваком случају је Српског порекла и рода.</p>
<p>Према крштеници је рођен по старом календару на Видовдан 28. јуна, односно по новом 10. јула 1856. године.<br />
Оно што је ипак необично важно је управо то да је овај наш и светски геније рођен баш на ВИДОВДАН, највећи српски национални, војнички, предачки, заветни и духовни празник, што наравно није случајно.<br />
На тај начин се и кроз ТЕСЛИНО рођење поучно опомињемо не само на његова проналазачка епохална дела, већ и на његову славу, његову веру и његово родољубље и национални понос.</p>
<p>Родољубиво опредељење Николе Тесле се може уочити и кроз његов однос према епској песми и гуслама. Ваља подсетити да су гусле наш препознатљив национални инструмент. Оне су симбол слободе у Српству. У односу на све дуге националне музичке инструменте попут лире код Грка, гитаре код Шпанаца, харфе код Египћана, балалајке код Руса, гајде код Ираца, зурле код Турака, бубњева код Црнаца, итд. Гусле су код Срба имале убедљиво најзначајнију и неупоредиву улогу у одржању, јачању у неговању националне етике, части, достојанства, родољубља, јунаштва, чојства, завета, мита, култа и слободарског духа. Овај инструмен као да говори из дубине велике и надличне народне душе речима наших славних предака.<br />
То је Никола Тесла јако добро знао и осећао, те је уз гусле и епске песме често умео да после дугог научног и стваралачко-проналазачког рада одмори своју душу српску. Чак и у старости знао да : „...у сред ноћи, на тридесет трећем спрату хотела „Њујоркер“ запева уз гусле песме о Марку Краљевићу и Милошу Обилићу“ што у својој књизи „Никола Тесла у рату и миру“ на страни 215. наводи аутор мр Бранислав Јовановић.</p>
<p>Поштујући и подржавајући Теслин патриотизама и осећај за Српство, наш писац Јанко Веселиновић свој најпознатији роман „Хајдук Станко“ је посветио Николи Тесли. У тој посвети стоји записано следеће:</p>
<p>„ЈУНАКУ НАШЕГ ДОБА, Великом Србину, Николи Тесли,<br />
Деветнаести век плете Ти венац славе. Допусти и мени да у њу уплетем један цветак са наших поља, цветак прост, али пошкропљен крвљу и орошен сузом наших предака. Његов мирис нека Те сећа Твоје Отаџбине, нека те сећа оних заносних прича о јунаштву и пожртвовањима, којима те је Твоја Српска мајка у детињству запајала.<br />
Прими га Србине, онако срдачно као што га срдачно пружа Твој велики поштовалац Јанко Веселиновић.“</p>
<p>Српско национално биће и корене Никола Тесла је у више наврата јасно и недвосмислено истицао. Тако је на пример, приликом свог боравка у Београду где је на величанствен начин дочекан испред железничке станице, у обраћању окупљеном народу и представницима власти и културних институција рекао следеће:</p>
<p>„ЈА САМ ОСТАО СРБИН И ПРЕКО МОРА ГДЕ СЕ ИСПИТИВАЊИМА БАВИМ. ТО ИСТО ТРЕБА ДА БУДЕТЕ И ВИ, И ДА СВОЈИМ ЗМАЊЕМ И РАДОМ ПОДИЖЕТЕ СЛАВУ СРПСТВУ.“</p>
<p>Ове речи су тада служиле на понос целом нашем народу, а ваљало би их и сада понављати много чешће, посебно младим али и другим нашим интелектуалцима који су расути по свету, те често заборављају који су им корени, шта за један народ значи национална свест, а за наш - српски народ Косовски завет, слава и дух, запутујући се у материјалистичка, белосветска и космополитска анационална беспућа.</p>
<p>На крају као наук изнетог штива, ваља имати у виду следеће.</p>
<p>У условима својатања овог нашег великана од стране других народа, ми смо у обавези да останемо упорни у истини и правди, да је он како и истиче, по националности Србин, наше крви, вере и језика, нашег духа, предања и културе, те да као такав има прворазредно и достојно место на Мраморној плочи заслужних светских великана, а на славу, част и понос васколиком Српству.</p>
<p>У Руском дому,<br />
Београд, 10.07.2012.<br />
Др Раде С. Н. Рајић</p>
<p>Весна Мијаиловић:<br />
ВЕЗА ИЗМЕђУ ДУХОВНОСТИ И НАУКЕ</p>
<p>Наука је не само компатибилна са духовношћу, она је дубок извор духовности, а наука која представља везу између науке и духовности је квантна физика. Она не негира Бога, напротив, својим истраживачким радом она објашњава природу око нас и доказује постојање Бога.<br />
Неразумевање универзума, сврхе постојања, нашег места и улоге у њему, представља основни извор патње, како појединачне, тако и колективне!</p>
<p>Никола Тесла је говорио:</p>
<p>"АКО ЖЕЛИШ ДА ОТКРИЈЕШ ТАЈНЕ УНИВЕРЗУМА, РАЗМИШЉАЈ НА НИВОУ ЕНЕРГИЈЕ, ФРЕКВЕНЦИЈЕ И ВИБРАЦИЈЕ"</p>
<p>Све око нас је енергија која испуњава и цео универзум. Постоји интелигентан Ум који је матрица свега, стога је та енергија Божје биће. Ми смо такође део ње, што значи да смо сви ми део Божјег бића. И све око нас је део Божјег бића. Када би могли да пребацимо нашу свесност из леве у десну мождану хемисферу, могли бисмо то и да видимо.<br />
А свет је потпуно другачији од онога како га ми видимо и доживљавамо. Стога треба да прихватимо чињеницу да је све око нас енергија и да је најмоћнија форма енергије у нашим рукама наша мисао - емоције. Елиминисање негативних емоција и емитовање позитивних, може да учини промену у универзуму - и ми лично и свет око нас ћемо имати користи од тога.</p>
<p>У Руском дому,<br />
Београд, 10.07.2012.<br />
Весна Мијаиловић
Gefällt mir · · Teilen

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: