Srbi na Kosovu saterani u katakombe

13. 07. 2012. 12:01h | J. L. Petković – Vesti| foto: A. Čukić

veličina teksta:+

Srbi na Kosovu saterani u katakombe

Komentara 11

Lekar i pesnik iz Čaglavice, Dragan Ničić Cinoberski, dobitnik Gračaničke povelje, poznat po tome što se 2000. zdušno zalagao da se obnovi Vidovdansko pesničko pričešće, čitaocima „Vesti“ prenosi svoj pogled na kosovsku svakodnevicu.

Dragan Ničić Cinoberski, književnik iz Čaglavice

Šta je istina o Srbima na Kosovu?
– Istina je sadržana u pesmi „Sloboda“. Ti stranci, ljubitelji humanizma došli su da jednom narodu donesu slobodu, a drugom su je uzeli. To im se nije učinilo dovoljno, i kao da su se sa onima kojima su dali slobodu dogovorili da nam oduzmu i dostojanstvo. Tako 13 godina nema slobode za Srbe. Niko vam ne garantuje bezbednost ni u jednom gradu na teritoriji na kojoj je vojno intervenisano iz humanitarnih razloga. U gradovima koje je taj narod stvarao 1.000 godina, Srbi su sada Jevreji bez trake. Njihova traka je njihov jezik.

Život u rezervatu

– Kada se sve sabere i oduzme – ovo nije život. To je pretvaranje života u indijanski rezervat – mi vama donesemo socijalu, kao što su Amerikanci Indijancima donosili sanduke hrane i viskija, i onda vidimo u šta se pretvorilo stanovništvo u rezervatu. Samo je pitanje vremena koliko će ovaj narod moći da izdrži pod ovim nenormalnim okolnostima pre nego što počne da propada: socijalno, psihički i fizički.

Mogu li političari naći rešenje?
– Kosovo je u okolnostima virtuelne stvarnosti i za one koji ga oslobađaju, prodaju ili brane. Osim glasača, za političare ovde ništa ne postoji. Kada je ministar kulture Dragan Kojadinović zna se da će Vuk Drašković dobiti nagradu – Zlatni krst kneza Lazara, jer Ministarstvo kulture odobrava sredstva i može da urgira da njihov šef dobije tih 80 grama zlata. To ne može ni u Vojvodini niti u Beogradu, ali može ovde, jer ovde sve zavisi od države Srbije. Ovde im je novi Meksiko gde mogu da ostvare snove i ambicije. Dakle, ovi političari srpskom narodu na Kosovu svakako nisu potrebni, ali je narod potreban njima. I neće ga se lako odreći, a i ništa ih ne košta da u svaki govor umetnu „i našoj mučeničkoj braći na Kosovu i Metohiji“.

Šta se prećutkuje?
– Na neki način suština je sadržana u onom što je nedavno Ivica Dačić rekao – svi mi pričamo o Kosovu, a kada se isključe kamere kažemo: „Ma, nema ništa od toga.“ Na neki način Srbi shvataju i osećaju da bez Kosova ne mogu da zadrže odrednicu da su Srbi. Ali, opet tu su neki poput Vuka Draškovića koji slave Vidovdan, a zalažu se za izdaju Kosova. To moj mozak ne može da shvati.

Kakva je budućnost Srba na Kosovu?
– Katakombe. Od nas se traži da se odreknemo nacionalnog identiteta, a mi ga do kraja nismo ni završili. Naš najveći problem je što nemamo 100 godina života u slobodi – oslobođeni smo na Kosovu 1912. godine, a 2012. dočekujemo u ropstvu. Srbija nije uspela da definiše svoje granice i da u njima opstane 100 godina, i zato imaju problem i država i narod. Osim toga, srpski narod na Kosovu nikada nije postao deo srpskog naroda u centralnoj Srbiji.

Izostala i „Sloboda“

Kako je sa Vidovdanskog pesničkog bdenja izostala „Sloboda“?
– Godine 2000. organizovali smo sve sa 70.000 dinara. Sada smo došli do toga da dva srpska ministarstva daju oko dva miliona dinara, i još se u vidovdanske svečanosti uključi i kosovska opština Gračanica. I onda vam koncert Biljane Krstić i izbor najlepše kosovke devojke budu posećeniji od pesničkog bdenja. A ključna manifestacija na kojoj su veličine poput Desanke Maksimović dobijali nagrade, izgubi svoj smisao. Tako je izostala i „Sloboda“.

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: