Ђиласов „ребаланс буџета“- Ili zaduživanje Beograda

Ђиласов „ребаланс буџета“

13. 07. 2012 16:29 | Бранко Драгаш

Branko Dragas izdvojena Ђиласов ребаланс буџета

Бранко Драгаш

Градска влада је донела одлуку о новом задуживању Београда. Према ономе што је објављено, увек гледају да закукумуље и замумуље да обичном грађанину не буде јасно о чему се у тим извештајима ради, уместо да једноставно напишу – задужујемо се толико и толико, успео сам да дешифрујем колико Градска влада планира де се задужи у 2012, односно у наредних пет месеци до краја буџетске године.

У динарима намеравају да се задуже 677,8 милиона динара или 5,8 милиона евра. У девизама намеравају да се задуже – 79,6 милиона евра. То је заједно – 85,4 милиона евра. Новим задуживањем, како је написано, планирају да набаве превозна средства за предшколске установе, уређење улица и, ево посластице, изградња приступница за Мост на Ади. Потпуно промашени пројекат Мост на Ади, који иде из ничега у ништа, наставља даље да троши новац. Овога пута за приступнице. Генијални демагог Ђилас је успео да, својим великим менаџерским и маркетиншким триковима, убеди наивне Београђане, који су му поклонили нови мандат, да је једна цена за мост и да тек следе задуживања за приступне путеве. Ова ноторна глупост и превара се сада реализује. Наставља се задуживање Београда. Тајкун Ђилас је све богатији. Успео је и да купи диплому најбољег менаџера између свих градоначелника у Европи. Најбољи менаџер за задуживање свога града и сумануто трошење новца за промашене пројекте.

Али, најбољи менаџер за задуживање, није стао са досадашњим задуживањем. Он наставља даље. Ђилас намерава да се задужи још од Европске банке, као сваки успешан европски менаџер, за – 20,2 милиона евра ради одржавања јавног саобраћаја у Граду. Тако укупна задуженост нараста на – 105,6 милиона евра до краја 2012.

Да ли је то све?

Није.

Има још.

Следи немушти језик Ђиласове бирократије.

Наиме, доспели дуг је 3,46 милијарди динара или 29,82 милиона евра и Ђиласова марионетска влада доноси одлуку да овај доспели дуг отплати на следећи начин: продајом финансијске имовине 85 милиона динара или 733.000 евра, домаћим задуживањем 1,09 милијарди динара или 9,4 милиона евра и иностраним позајмицама 9,55 милијарди динара или 82,3 милиона евра.

Ако занемаримо оних несрећних 733.000 евра некакве финансијске имовине, онда је посве јасно да се доспели дуг од 29,82 милиона евра намерава вратити новим задуживањем од 91,7 милиона евра.

Шта нам ови подаци показују?

Не требате да будете никакав економски стручњак да схватите да Град Београд не може да врати доспеле обавезе од 29,82 милиона евра без новог задуживања. То значи да је буџет Града банкротирао. Анализа буџета то показује. Математика је немилосрдна. Никаквим инжењерским комбинацијама и маркетиншким флоскулама не може да се сакрије ова поразна истина.

Шта је још нелогично у овом начину покривању доспелог дуга?

Ако је доспео дуг 29,82 милиона евра, није јасно зашто се Град Београд задужује 91,7 милиона евра? Зашто се не задужују само за доспели дуг? Колико још новца треба за приступнице фараонског Моста на Ади?

Саберимо сада, инжењерски прецизно, како то ради маркетиншки демагог Ђилас, колико се до краја године задужује ребалансирани буџет Београда. Укупно задужење до краја године, за свега пет месеци, треба да буде – 197, 3 милиона евра. Пошто мора Град да врати доспеле обавезе од 29,82 милиона евра, то значи да је нето задужење нарасло за – 167,48 милиона евра.

Најменаџер Европе, машински инжењер без инжењерског искуства, маркетиншки шпекулант и могул, власник медијског простора, политичар који се не бави политиком, политичар који не воли политичаре, арогантни, безобразни демагог, који је успео да превари Београђане да приступнице не улазе у цену моста, који је мост преко баре прогласио за највреднији светски подухват, менаџер који набавља клима уређаје за болнице, које више личе на штале него на собе за лечење опљачканог и превареног народа, у сред лета, на температурама до педесет степени, новокомпоновани богаташ који сматра да новац није суштина живота, него да човек треба да буде добар и племенит, као што је он племенит и добар према својим поданицима, немилосрдни макијавелиста, који спрема свилен гајтан блентавом и пролупалом Борису Тадићу, наставља да задужује Град Београд.

Има ли краја овом задуживању?

Ђилас је у децембру 2011, када је усвајан буџет за 2012, рекао да нема никаквих проблема са дуговима Београда, да Београд може да се још задужује, да сви нуде кредите Београду, да је тренутна задуженост преко 500 милиона евра, да је плаћено без проблема 35 милиона евра, да грађани нису ни осетили то плаћање, да ће се без проблема у 2012 платити обавезе 52 милиона евра…… Сада те демагошке приче више нема. Београд не може да плати доспеле камате и рате кредита. Једино решење је ново задуживање.

Прегледао сам буџет за 2012 и тамо нашао да су годишња камата 22,7 милиона евра, док је рата главнице 29,3 милиона евра, што даје обавезу у 2012 од најављених 52 милиона евра. Пошто је неплаћен дуг од 29,82 милиона евра, то значи да је Београд отпалатио камату, али да не може да плати годишњу рату главнице и тај проблем решава новим задуживањем. Пошто је већ задуженост преко 500 милиона евра, новим задуживањем од 167,48 милиона евра, укупна задуженост се повећала на преко 667,48 милиона евра.

Када знамо да је укупан годишњи ребалансирани приход 93,6 милијарди динара или 806,9 милиона евра, онда задуженост од преко 667,48 милиона евра представља задуженост од – 82,75%. Законска задуженост градова и локалне самоуправе не смеју да пређу 50% годишњих прихода. Сви закони су прегажени, али кога то интересује? Ђилас има подршку грађана да наставља са досадашњом политиком задуживања.

Демагога Ђиласа ништа не занима, он самоуверено наставља да нас задужује. Пројекција обавеза Града Београда 2012-2016 нараста драматично из године у годину. Ако се овако настави укупне обавезе ће на крају тог периода нарсти на преко 100 милиона евра годишње. То Град Београд не може да плаћа. Запамтите ове моје речи.

Грађани Београда,

Обавештавам Вас да је буџет Града Београда банкротирао. Новим задуживањем се не решава проблем. Сулудим трошењем новца за лечење сујете демагога Ђиласа, наводно најбољег европског менаџера, не можемо отплатити нарасле дугове. Избори су показали да се уценама, обманама и поткупљивањем могу преварити наивни, сиромашни и престрашени грађани Београда.

Нагодба Вучића и Ђиласа је неважна. Дугови су једина реалност. Када настане буђење и када више не будемо имали овакве политичаре на власти и у опозцији, сада су сви власт и сви са свима све могу, грађанима ће остати само дугови. А њих морамо да враћамо. Ми, грађани Београда.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> Bloggern gefällt das: