„Република”: Унмик и Еулекс сакрили проневере на Косову

„Република”: Унмик и Еулекс сакрили проневере на Косову

Истрага гурнута под тепих: припадници Еулекса Фото Фонет

Рим – Унмик и Еулекс „гурнули су под тепих” 11 истражних досијеа о проневерама дела новчане помоћи од укупно три милијарде евра коју је Косову упутила Европска унија и због тога је из Европског парламента затражен извештај Европске комисије у Бриселу, пише италијанска „Република” позивајући се на истрагу ЕП, а преноси Бета.

„Република” наводи да је имала увид у тих 11 досијеа који су повезани с оптужбама Унмикових и Еулексових истражних органа за проневере у косовској електричној компанији и аеродрому Приштина.

„Реч је о 11 досијеа везаних за три милијарде евра упућене за обнову бивше српске покрајине, али за четири године Еулекс, тело задужено за управљање правосуђем (Косова), није о томе дао никакве резултате”, подвлачи римски дневник и каже да „о томе ћуте како УН, тако и Европска унија”.

„Република” примећује да је за наставак мандата Еулекса поново одобрено 111 милиона евра, док је за четири године мисија ЕУ на Косову потрошила пола милијарде евра, „што је рекорд с обзиром на постигнуте резултате” и „мршаве резултате у откривању проневера око новца ЕУ намењеног послератној обнови бивше српске покрајине”.

„То су средства које је Европска комисија дала Унмику да њима управља”, напомиње „Република” и каже да је, поред осталих, „Италијанка Марија Ђулијани Чивинини, председница већа судија Еулекса једним ’без коментара’ одговорила на наш захтев да разјасни овај проблем који су заборавили и владе и међународни медији”.

„Тако је у настојању да се баци светло на те ’под тепих гурнуте’ досијее, будући да о томе ћуте и УН и Европска унија, једино још један део Европског парламента остао да ради на томе”, додаје лист.

Република преноси да је недавно европски социјалистички посланик Пино Арлаки, члан Спољнополитичког одбора ЕП, знан по томе што је један од утемељитеља Истражне управе за борбу против мафије у Италији деведесетих година, затражио од европског комесара за проширење Штефана Филеа објашњења за скривање досијеа о проневери новца ЕУ на Косову. У тој интерпелацији посланика ЕП Филеу тражи се да највиши званичници Европске комисије изнесу на видело досијее о 11 истрага између 2002. и 2006. које обавила агенција ЕУ за сузбијање проневера европских фондова Олаф.

………………………………………….

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: