САОПШТЕЊЕ ЗА ШТАМПУ ПОВОДОМ ЗАБРАНЕ КЊИГЕ О СРЕБРЕНИЦИ

САОПШТЕЊЕ ЗА ШТАМПУ ПОВОДОМ ЗАБРАНЕ КЊИГЕ О СРЕБРЕНИЦИУ сарадњи са београдским недељником „Печат“, Историјски пројекат Сребреница издао је књигу „Сребреница: фалсификовање историје“ коју сви читаоци добијају на поклон са бројем 223 „Печата“-а. који излази у петак, 29. јуна 2012. године.
Књига „Сребреница: фалсификовање историје“ је зборник критичких есеја поводом „Масакра у Сребреници“, студије америчког професора Едварда Хермана и групе страних аутора. „Сребреница: фалсификовање историје“ састоји се из есеја десет страних и домаћих аутора који критички и документовано разматрају догађаје у Сребреници у јулу 1995. године.
Читаоци „Печата“ у Босни и Херцеговини су очекивали поклон-књигу зато што је она била најављена у два претходна броја. Међутим, када је у петак, 29. јуна „Печат“ освануо на киосцима у БиХ, књиге није било. Редакција „Печата“ је извршила проверу и открила је да је улазак књиге био забрањен на захтев из Федерације Босне и Херцеговине.
Књига „Сребреница: фалсификовање историје“ је легално штиво научног карактера које не крши ни један законски пропис на нивоу Босне и Херцеговине, а поготово не на европском нивоу. Забрана или постављање било какве препреке читаоцима да по свом слободном избору набаве и прочитају књигу „Сребреница: фалсификовање историје“ представља грубо кршење релевантних одредаба Устава БиХ који се односе на слободу савести и штампе, као и Европске повеље о основним правима, специфично члана 10 који се односи на слободу мисли и члана 11 који се односи на слободу средстава јавног информисања. У члану 11, став 1 гарантује се слобода изражавања, а став 2 изричито гарантује „слободу и плурализам медија“, што је овим бесправним актом Федерације Босне и Херцеговине најгрубље прекршено.
Историјски пројекат Сребреница одржаће тим поводом конференцију за штампу у Прес Центру хотела Босна у Бања Луци у суботу 30 јуна 2012, у 11 часова ујутру. Сви представници медија који буду дошли на конференцију за штампу добиће на поклон примерак забрањене књиге „Сребреница: фалсификовање историје“.

Стефан Каргановић
Председник
Историјски пројекат Сребреница

Шта: конференција за штампу поводом противправне забране књиге о Сребреници
Где: Прес Центар, хотел Босна, Бања Лука
Када: субота, 30 јуни 2012, у 11 часова пре подне.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: