ФБР: КОНТРАДИКТОРНИ ИЗВЕШТАЈИ О СРУШЕНОМ ТУРСКОМ АВИОНУ ИЗНАД СИРИЈЕ- НАШ КОМПЛЕТАН ИЗВЕШТАЈ…

Fantom2

јун 22 2012

ФБР: КОНТРАДИКТОРНИ ИЗВЕШТАЈИ О СРУШЕНОМ ТУРСКОМ АВИОНУ ИЗНАД СИРИЈЕ- НАШ КОМПЛЕТАН ИЗВЕШТАЈ…

5 Votes

НОВИ НИВО ЕСКАЛАЦИЈЕ СИРИЈСКЕ КРИЗЕ?

22 јун 2012, 16:00, ФБР, М. Новаковић

————————

Према руском ТВ дневнику (Русије Данас) у 16:00, и иницијалним извештајима са терена, изнад сиријских вода је, од стране сиријске ПВО, срушен турски борбени авион Ф4. Оба пилота су наводно заробљени од стране сиријских оружаних снага. РТ аналитичари наводе да је овај инцидент индикација нове фазе у ескалацији сукоба, и припреме НАТО-а да се војно ангажује у сиријским унутрашњим сукобима, између сепаратистичке гериле и легитимне Сиријске владе. 

РТ аналитичар сумња да се у овом случају ради о смишљеној провокацији, извиђачкој мисији, и тестирању Сиријских ПВО система- уочи најављене НАТО интервенције. Индикативно је да за ову мисију коришћен застарели модел (из доба Вијетнама) борбеног авиона- што упућује на свесну калкулацију да тај авион може да буде “изгубљен”, такође и присуство два члана посаде, што је типично за “извиђачке летове”- а не као што турско РВ изјављује: “учешће у ратним маневрима” (на које то ратне маневре се шаљу дотрајали борбени авиони?

РТ аналитичар своју сумњу поткрепљује и доказима, које је управо обелоданио Њујорк Тајмс, да су са турске стране, на сиријској граници регистровани агенти ЦИА који активно учествују у пребацивању великих количина наоружања сиријским “побуњеницима”, и да у тим конвојима има и тешког наоружања, за које постоје докази да долазе из арсенала Западних земаља. Истовремено, ради стварања “димне завесе”, на другој страни се диже хајка на Русију, ради испоруке старих ремонтованих хеликоптера Сиријској армији- која је иначе део редовне руско-сиријске војно-техничке сарадње, и принципијелно нема никакве везе са тренутним унутрашњим сиријским сукобима!?

У време писања овог чланка, најављено је јавно обраћање медијима и нацији од стране турског председника- што опет може да буде добра индикација ескалације тензија између независне Сирије и “натовске” Турске!?  

Ми вам овде, поред ове наше (ауторске) анализе руског ТВ дневника- доносимо такође и наш превод чланка, са сајта Русије Данас, који се позива на више међународних извора- као и извештај режимског РТС-а, који износи само турску верзију догађаја. Закључке извуците сами…

ФБР редакција

—————————————————————————-

ТУСКИ БОРБЕНИ АВИОН СРУШЕН ИЗНАД СИРИЈЕ, ПИЛОТИ У ЗАРОБЉЕНИШТВУ- “РУСИЈИ ДАНАС” ИЗЈАВИО ОЧЕВИДАЦ…

РТ- Русија Данас, ФБР превод (М. Новаковић)

Published: 22 June, 2012, 17:28

F-4E 2020 Terminator (Image from www.simwolfs.com)

F-4E 2020 Terminator (Image from http://www.simwolfs.com)

TAGS: ConflictMilitarySyriaPlanes

Турски борбени авион је “пао” изнад Сирије, наводе медији. Локални очевидац је изјавио арапском дописнику Русије Данас, да је авион “пао” на Сиријску територију, и да су два турска пилота заробљена.

Ф4 авион је према овом очевицу погођен од стране сиријске ПВО, и потом је “пао”. Либанска ТВ Ал-Мајадин такође наводи да је авион пао након што је сиријска против-ваздушна одбрана отворила ватру. У овој фази то су све још непотврђени извештаји.

Званична верзија Турске је- да су изгубили контакт са пилотима, када су летели изнад Медитеранског мора, југоисточно од провинције Хатај, која се граничи са Сиријом. Према турским изворима, авион је “пао” осам миља изван Сиријских вода.

Турски “Дневни Хуријет” такође тврди да су пилоти спашени од стране турских хеликоптера.

Та наводна операција спашавања је почела, након што је Турска војска изгубила радарски и радио контакт са посадом авиона, у 11:58, по локалном времену. Авион је оригинално полетео са аеродрома Ерхак у источној провинцији Малатија, да би учествовао у “ратним маневрима”, који су у току (на сиријској граници?).

Сличан инцидент се одиграо у четвртак, када је сиријски пилот са својим борбеним авионом пребегао у Јордан. Авион је морао да се принудно спусти одмах по прелетању границе, где је пилот потом затражио политички азил.

————————————————————————————

петак, 22. јун 2012, 15:57 -> 16:20 ртс

Фантом пао у сиријске воде

Турски војни авион пао у сиријске територијалне воде. Летелица Ф-4Е нестала са радара десетак километара од сиријских вода, тврде Турци. Пилот спасен.

Нови инцидент на граници између Турске и Сирије прети да погорша ионако рђаве односе две земље.

Fantom2.jpg
Турски Ф:4Е

Извиђачки Ф-4Е срушио се на месту за које турски медији тврде да припада сиријским територијалним водама, мада се са том тезом генералштаб турске војске не слаже.

Разлози пада овог авиона, чија је производња почела још током рата у Вијетнаму, нису познати, а током опсежне акције спасен је пилот.

Турски медији наводе да је авион пао у сиријске територијане воде, док Анкара тврди да се удес догодио десетак километара унутар турских територијалних вода.

turska.jpg
Операција спасавања пилота

————————————————

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: