Vilijem Endgal: MAFIJAŠKA DRŽAVA I ZAPAD

 

Vilijem Endgal: MAFIJAŠKA DRŽAVA I ZAPAD

Autor Uredništvo 4. jun 2012.
Klinton TačiBudući nezadovoljne sponzorisanjem veštačke tvorevine Kosovo, Sjedinjene Države su donele odluku da mafijašku državu još i integrišu u NATO i Evropsku uniju. Nova članica sa takvim karakteristikama je poslednja stvar koja je Evropi u ovom trenutku potrebna. Ipak, potrebno je čudo za konsolidaciju američke političke i vojne agende u regionu, a da ne govorimo o procvatu trgovine heroinom u Avganistanu… I jedno i drugo, kako Endgal ističe u svojoj britkoj analizi, predstavlja pretnju Rusiji, i na kraju može imati suprotan efekat.U jednoj od bizarnijih objava koje su ugledale svetlost dana u bizarnoj Obaminoj administraciji, američka državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da će Vašington „pomoći“ Kosovu da se pridruži NATO-u kao i Evropskoj uniji. Ona je dala to obećanje nakon skorašnjeg susreta u Vašingtonu sa tzv. premijerom Kosova Hašimom Tačijem, gde je pohvalila napredak Tačijeve vlade ka „evropskim integracijama i ekonomskom razvoju.

Njena objava je, bez sumnje, izazvala ozbiljne muke među vojnim i vladinim zvaničnicima u različitim prestonicama NATO-a. Nekolicina ljudi, zapravo, ume da ceni koliko je sulud plan Klintona da se Kosovo integriše u NATO i Evropsku uniju.

Osnovna geopolitika Kosova

Kontroverzni deo nekretnine koji se danas zove Kosovo je bio deo Jugoslavije. Bombardovanjem NATO-a 1999. godine uništeno je ono što je ostalo od Miloševićeve Srbije i otvoren je put za Sjedinjene Države sa sumnjivom asistencijom država Evropske unije, pre svih Nemačke, kako bi se bivša Jugoslavija rasparčala na male, zavisne pseudodržave. Kosovo je postala jedna, kao i Makedonija. Slovenija i Hrvatska su se ranije razdvojile od Jugoslavije, uz snažnu podršku nemačkog misnistarstva spoljnih poslova.

Ukoliko bi se na kratko osvrnuli na okolnosti koje su vodile ka secesiji Kosova od Jugoslavije, to bi moglo biti od pomoći da shvatimo koliko bi rizično za evropsku budućnost bilo to članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Hašim Tači, premijer Kosova, svoje je posao takoreći dobio kroz Stejt department, a ne kroz slobodne demokratske kosovske izbore. Kosovo kao legitimnu državu nisu priznale ni Rusija, niti Srbija, niti preko stotinu država. Međutim, istog momenta je Kosovo bilo priznato, kada je deklarisalo nezavisnost 2008. godine, od strane Bušove administracije i Berlina.

Članstvo Kosova u EU predstavljalo bi dobrodošlicu još jednoj propaloj državi, što nije nešto što bi predstavljalo problem za američku sekretarku Klinton, ali jeste nešto bez čega bi Evropa u ovom trenutku mogla da opstane. Procene ukazuju da se stepen nezaposlenost kreće i do 60 %. To nije prosto samo nivo Trećeg sveta. Stanje u privredi se, od vremena bivše Jugoslavije, pogoršalo. Ipak, pravo pitanje, i okvirima mira i bezbednosti u Evropskoj uniji  ubuduće, jeste priroda kosovske države, kreirana od strane Vašingtona od kraja devedesetih godina.

Mafijaška država i kamp Bondstil

Pentagon je već osigurao sedam novih vojnih baza u Bugarskoj i Rumuniji, na Crnom moru i na severu Balkana, uključujući i Graf Ignatievo i Bezmer vazdušne baze u Bugarskoj, i Mihail Kogelničanu, vazdušnu bazu u Rumuniji, i koje se koriste za tajne vojne operacije u Avganistanu i Iraku. Kolosalni američki kamp Bondstil na Kosovu kao i korišćenje i unapređivanje hrvatske i crnogorske luke za raspoređivanje američke mornarice – kompletiraju militarizaciju Balkana.

Strateška agenda Sjedinjenih Država za Kosovo je u prvom redu vojna, u drugom, po svemu sudeći, vezana za trgovinu narkoticima. Njen primarni fokus jeste onaj protiv Rusije, i na kontrolu tokova nafte od Kaspijskog jezera, Bliskog istoka, do Zapadne Evrope. Proglašavanjem nezavisnosti, Vašington dobija jednu slabu državu koju može u potpunosti kontrolisati. Sve dok je Kosovo deo Srbije, NATO-ova vojna kontrola bi bila politički nesigurna. Danas je Kosovo kontrolisano kao vojna satrapija NATO-a, čiji Kfor ima 16000 vojnika, na mali broj stanovnika od dva miliona. Bondstil je jedna u nizu tzv. operativnih baza za vojnu akciju na istoku i jugu. Sadašnje formalno uvođenje Kosova u EU i NATO će učvrstiti tu vojnu bazu, sada kada je Gruzija, pod američkim štićenikom Sakašvilijem, tako mizerno podbacila da ispuni ulogu koju joj je NATO dao 2008. godine.

Koridor transporta heroina

Američka vojna kontrola nad Kosovom preko NATO-a obavlja nekoliko poslova za višu vašingtonsku geostratešku agendu. Prvenstveno, omogućava bolju američku kontrolu nad potencijalnim rutama naftnih i gasnih cevovoda u EU iz Kaspijskog mora i Bliskog istoka, kao i kontrolu transportnih koridora koji povezuju EU sa Crnim morem.

Nakon američke okupacije, trgovina heroinom je dostigla rekordne dimenzije u Avganistanu, prema izveštajima zvaničnika UN za narkotike. Kosovo i Albanija su glave transportne rute za ulazak heriona u Evropu. Prema godišnjem izveštaju Stejte departmenta za 2008. godinu, a po pitanju međunarodne trgovine drogom, nekoliko ključnih puteva za krijumčarenje narkotika prolazi kroz Balkan. Kosovo se pominje kao ključna tačka za transfer heroina od Turske i Avganistana u Zapadnu Evropu. Ta putanja droge teče pod budnim okom Tačijeve vlade.

Jedna od značajnih karakteristika tako neprimerene i nepristoje žurbe Vašingtona i drugih država  da se prizna nezavisnost Kosova je to da su oni bili odlično upoznati sa činjenicom da kako vladu, tako i obe najveće političke partije, predvodi kosovski albanski organizovani kriminal.

Hašim Tači, premijer Kosova i lider Demokratske partije Kosova,  bivši je vođa terorističke organizacije koju su trenirale SAD i NATO, pod nazivom Oslobodilačka vojska Kosova, ili na albanskom UČK. U kosovskim kriminalnim krugovima, on je poznat kao Hašim „Zmija“ zbog njegove lične beskrupuloznosti prema svojim protivnicima.

Godine 1997. Klintonov specijalni izaslanika za Balkan, Robert Gelbard, opisao je UČK kao „terorističku grupu bez ikakve sumnje“. Daleko više od toga. To je bila mafija zasnovana na klanu, u koju je, samim tim, bilo nemoguće infiltrirati se, i koja je kontrolisala podzemnu crnu ekonomiju Kosova. Danas je Tačijeva Demokratska partija, prema izvorima evropske policije, zadržala svoje veze sa organizovanim kriminalom.

Februara 22. 2005. godine, procureo je dokument nemačke obaveštajne službe BND koji je bio označen kao Top Secret, u kome stoji sledeće: Kroz ključne igrače kao što su npr. Tači, Haliti, Haradinaj – postoji najbliskija moguća veza između policije, ekonomije i međunarodnog organizovanog kriminala na Kosovu. Delovanje kriminalnih organizacija u pozadinu podstiče političku nestabilnost. Oni uopšte nemaju interesa u izgradnji funkcionalne i uređene države, jer bi to bilo štetno za njihove poslove u ekspanziji. UČK je akciju započeo 1996. godine, bombaškim napadima na naselja u kome su bile izbeglice iz rata u Bosni i Hrvatskoj. UČK je uporno pozivao na „oslobođenje“ oblasti u Crnoj Gori, Makedoniji i delovima severne Grčke. Blago rečeno, Tači teško da se može smatrati figurom regionalne stabilnosti.

Četrdeset četvorogodišnji Tači je bio lični štićenik Klintonove sekretarke Stejt departmenta, Medlin Olbrajt, tokom devedesetih godina, kada je bio samo običan tridesetogodišnji gangster. OVK je bila podržavana spolja od strane CIA i nemačkog BND. Tokom rata 1999. ova teroristička grupa je bila direktno podržavana od strane NATO-a. Kada je sredinom devedesetih bio odabran od strane SAD, Tači je bio osnivač grupe Drenica, kriminalnog sindikata na Kosovu tesno povezanih sa albanskim, makedonskim i italijanskim organizovanim mafijama. Poverljivi izveštaj od januara 2007. godine, koji je bio pripremljen za EU Komisiju označen kao “VS – Nur fűr den Deinstgebrauch“, procureo je u medije. U njemu je do detalja bila opisana kriminalna aktivnost OVK i njenog naslednika, Demokratske partije Kosova pod Tačijem.

Prema izveštaju Saveta Evrope iz decembra 2010. godine, koji je objavljen jedan dan nakon što je kosovska izborna komisija obnarodovala da je Tačijeva partija pobedila na prvim post-nezavisnim izborima, optužujući zapadne sile za saučesništvo u ignorisanju aktivnosti kriminalnog prstena koji okružuje Tačija, „Tači i ostali članovi grupe Drenica su konstanto imenovano kao ključni igrači u obaveštajnim izveštajima vezanim za kosovske  mafijaške strukture organizovanog kriminala“, navodi se u izveštaju. „ Mi smo otkrili da je vođa grupe Drenica, ili, primerenije je reći „bos“ – renomirani politički operativac /…/ Hašim Tači.“

U izveštaju se navodi da je Tači vršio „nasilnu kontrolu“ nad trgovinom heroinom. Dik Marti, istraživač Evropske unije, prezentovao je izveštaj evropskim diplomatama iz svih zemalja članica. Odgovor je bila – tišina. Vašington je čuvao leđa Tačiju.

Isti izveštaj Saveta Evrope o organizovanom kriminalu na Kosovu je optužio Tačijevu mafijašku organizaciju za trgovinu ljudskim organima. Osobe vrlo bliske Tačiju su bile optužene za uzimanje zarobljenika koje su odvodili u Albaniju nakon rata, gde su Srbi ubijani da bi njihovi bubrezi bili prodavani na crnom tržištu. U jednom slučaju koji je bio otkriven u pravnom procesu u Okružnom sudu u Prištini, 2008. godine, rečeno je da su organi bili uzimani od siromašnih žrtava u klinici poznatoj pod imenom Medikus, koja je povezana sa OVK krađom organa 2000. godine.

Dakle, postavlja se logično pitanje: zašto Vašington, NATO, EU i (što je od velike važnosti) nemačka vlada toliko žure da legitimizuju otcepljenje Kosova. Evo i odgovora: Kosovo kojim upravljaju organizovane kriminalne mreže lako je NATO-u kontrolisati. Zasigurno će postojati jedna slaba država koju je daleko lalše staviti pod NATO dominaciju. U kombinaciji sa kontrolom koju je NATO uspostavio nad Avganistanom, odakle kosovski heroin koji kontroliše Tači zapravo potiče, Pentagon polako ali sigurno gradi mrežu kojom pokušava da opkoli Rusiju, a to je sve, samo ne miroljubivo.

Tačijeva zavisnost od dobre volje SAD i NATO-a, faktor je koji osigurava da će Tačijeva vlada raditi sve što joj bude rečeno. To, zauzvrat, osigurava američki vojni uspeh u učvršćivanju stalnog prisustva na strateški vitalnom jugoistoku Evrope. To je važan korak u pokušavanju da učvršćivanja kontrole NATO-a nad Evroazijom, koji daje Sjedinjenim državama veliki zamah u evropskoj ravnoteži moći. Tako da nije za čuđenje što Moskva nije pozdravila ovakav razvoje situacije, niti je to slučaj sa velikim brojem drugih država. Sjedinjene Države se, bukvalno, igraju dinamitom, a potencijalno i nuklearnim ratom na Balkanu.

prevod: Katarinа Buntić – Marković 

( izvor: „Geopolitika“, broj 52, maj 2012

Поз.Видра

2 Antworten

  1. Zapadom i vlada mafija koja stvara i mafijaške države po svetu. To više nije nikakva tajna. Na zapadu fašisti imaju svoje države, samo pod lažnim imenima takozvanih demokratskih režima. Na drlu međutim pokazuju svoje pravo lice. Nikolić je unapred znamo, nemoćan pred njima, čak i kad bi hteo da im se suprotstavi. Izbore je i dobio tako što im je obećao svesrdnu saradnju sa njima jer oni i odlučuju ko će u Srbiji biti predsednik. E to sad mora i da se plati, ustupanjem deo po deo srpske teritorije. To je naša stvarnost naželost.

  2. Nek nam je Bog upomoći…

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: