Шешељ: Кад ми не дате да се браним, осудите ме одмах

Шешељ: Кад ми не дате да се браним, осудите ме одмах

Треће суђење лидеру Српске радикалне странке (СРС) Војиславу Шешељу по оптужници за непоштовање суда завршено је данас пред Хашким трибуналом непосредно пошто је почело зато што је Шешељ одбио да изложи одбрану, тврдећи да му суд крши процесна и статусна права.

Шешељ је судијама рекао да могу одмах да донесу пресуду и најавио је да ће уложити жалбу. Пошто је Шешељу дао прилику да сведочи и изложи завршну реч, коју је оптужени одбио, председавајући судија Стефан Трексел је суђење прогласио окончаним.

Шешељ је за непоштовање суда оптужен зато што је одбио више налога Трибунала да са своје интернет странице уклони четири књиге и друге документе у којима је открио идентитет заштићених сведока из главног процеса по оптужници за ратне злочине у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

Судија Трексел данас је Шешеља позвао да сведочи у своју одбрану, а да га нико не испитује, што је Шењељ одбио зато што Трибунал није прихватио да у судници буде његов референт за предмет Немања Шаровић.

Ранијом одлуком, расправно веће је одобрило да Шешеља испитује његов правни саветник Дејан Мировић, али се Мировић није појавио у судници због тога што је Шешељ инсистирао да има право на помоћ референта за предмет. Судије су одлучиле да је предмет сувише једноставан и да референт није потребан.

„Ви настављате да драстично кршите моја процесна права, којих ја нећу да се одрекнем … Ни у једном процесу пред Хашким трибуналом није се десило да референт за предмет буде непотребан … Можете одмах унети у записник да је оптужени одбио да изнесе одбрану зато што су му ускраћена основна права и све је готово“, рекао је Шешељ.

Он је тврдио и да му је Трибунал „онемогућио да се брани“.

„У реду, извођење доказа је завршено зато што сте ви одлучили да не изложите одбрану, што је ваше право“, узвратио је судија Трексел, додајући да су у спис уведени писани докази.

Пошто га је судија Трексел позвао да одржи завршну реч, Шешељ је рекао да је суд „необјективан“ зато што је у два претходна процеса због непоштовања суда као тужиоце ангажовао двоје „пријатеља суда“ из Канаде, док њему не дозвољава да има референта за предмет.

„Нећу да седим сам овде, јер имам право да са мном седе Мировић и Шаровић, а проблем је што секретаријат суда одбија да региструје Шаровића. Не може то тако и ја ћу вам то доказати. Ви радите како хоћете и наставите да правите страшне процесне грешке на рачун ауторитета Трибунала“, казао је Шешељ и поновио да му је циљ да докаже да је Трибунал „нелегалан“ и да „ниједан частан човек не би пристао да буде његов судија“.

„Шта будем имао да кажем, рећи ћу у жалби. Ви сте ме онемогућили да се браним“, закључио је оптужени.

Судија Трексел затим је окончао расправу. Пресуду Шешељу, Трибунал ће изрећи накнадно.

Kommentar schreiben

Kommentare: 0

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: