Владан Глишић: Где год можемо, рушићемо ЛСВ!

 

Владан Глишић: Где год можемо, рушићемо ЛСВ!


Ако постоји могућност да се ЛСВ омете у вршењу власти било где, то је интерес Двери.

Београд, 18.06.2012

Преносимо интервју Владана Глишића, члана УО Двери, дат новосадском Дневнику, изашао 17. јуна.

ДНЕВНИК: С обзиром на то да сте били председнички кандидат, како Вам се чине први дани новог председника Србије и то што је у прву званичну посету отишао Бриселу, одакле је поручио да преговоре са Приштином треба наставити, и да треба да их води премијер?
– Оно што је било евидентно када је Томислав Николић преузео функцију председника Србије јесте да је било доста покушаја његовог дисциплиновања да настави да буде председник по традицији какав је био и Борис Тадић, а да не постане српски председник. А да ли је то успело, видећемо, с тим да је овај одлазак у Брисел показао да он по питању пута Србије у ЕУ неће мењати политику Бориса Тадића. Али се надамо да ће се у односу према Косову и Метохији понашати одговорније. То ћемо видети ускоро.

ДНЕВНИК: Двери су после избора ушле у 12 скупштина градова и општина. Какву позицију тамо имају, или очекујете да ће је имати по формирању власти?
– У позицији смо да поштујемо оно што смо говорили да нећемо сарађивати са странкама Тадићевог режима и да са њима не можемо правити коалиције ни на локалном нивоу. Тако да смо углавном опозиција свуда и мислим да ће то тако остати и надаље, с обзиром на то да у комбинацији са странкама опозицији сада долазе и странке које су чиниле Тадићев режим.

Ми, наиме, сматрамо да локална политика није одвојена од оне која се води на републичком нивоу. Такође, да одборници јесу власници мандата, а не странке, али нека мало изађу из тих странака бившег режима који је нанео доста тете српском народу, ако им је толико стало до локалног просперитета. Баш зато нећемо сарађивати с тим странкама, а са осталима ћемо видети, зависно од ситуације у локалу, односно од тога какав су траг оставили у претходној власти, ако су припадали националним странкама, опозицији… Дакле, трудимо се да будемо принципијелни, сагласно ономе што смо говорили у кампањи. Србији је потребна нова политика, која ће показати да коалициони капацитет не можете градити на непринципијености.

ДНЕВНИК: Каква је позоција Двери у Новом Саду, где имате пет одборника?
– Ако постоји могућност да се ЛСВ омете у вршењу власти било где, то јесте интерес Двери, јер ми смо против тога да Лига управља животима наших грађана. Међутим, то истовремено не значи да можемо да сарађујемо са ДС-ом. Сарадња са странкама које су једноако као и Лига допринеле урушавању Србије, наше економије и наше будућности, не долази у обзир. Али, ако би преко СНС или неке друге опозиционе странке могли да срушимо Лигу, ми ћемо то и учинити.

ДНЕВНИК: У Бачкој Паланци и Сремским Карловцима сте такође у локалној скупштини.
– Рекли смо нашим одборницима да прихвате разговоре, да покажу да нисмо аутистични, већ да смо спремни да разговарамо о свему о чему може да се разговара. Али, наравно, то подразумева да се од принципа не може одустати. Тако да смо и у Сремским Карловцима опозиција, а бићемо и у Бачкој Паланци.

ДНЕВНИК: Говорили сте о изборној крађи и замерали Томиславу Николићу што је ушао у други круг председничких избора, али онда сте одлучили да прихватите мандате у локалу. Како то објашњавате?
– Ствар је у томе што су на локалу људи који су гласали за нас очекивали да прихватимо мандате. Уосталом, тамо где смо добили мандате и није било крађе. Суштински, крађе није било ни на председничком нивоу, јер Томислав Николић не би могао да добије изборе. Крађа је везана за парламентарне изборе, тамо где су наш покрет и друге политичке опције отворено устале против НАТО пакта и ЕУ. Е ту смо од Томислава Николића очекивали да настави утврђивању изборне крађе. И још увек за то није касно.ДНЕВНИК: Остали сте ван парламента на републичком и покрајинском нивоу. На који начин ћете ту даље учествовати у политичком животу?
– Настављамо да се боримо као покрет из народа. Значи, наше је да наставимо јачање организације. Времена која долазе биће турбулентна и легитимни су сви облици ненасилне борбе против власти, ако буде наставила да ради оно што је радила претходна Влада. Значи, наставићемо да се боримо исто како смо се борили претходних година.

ДНЕВНИК: Забрану Двери је уочи избора тражио председник ЛСВ-а Ненад Чанак. Да ли се на тој изјави све завршило или очекујете да бисте се могли наћи пред Уставним судом који одлучује о забранама?
– То је био предизборни Чанков маркетинг. Знао је и он да је то тотално неозбиљан захтев зато што Двери у свом 12-годишњем раду нису имале ниједан насилни инцидент. Имали смо десетине хиљада људи на улицама и ти скупови су прошли без насиља и инцидената, није било говора мржње нити позивања на мржљу. Једино што смо отворено и доследно заступали ставове у интересу српског народа, тако да нема тог уставном суда који би могао да забрани Двери по било ком правном основу. Осим ако не мисле да воде диктатуру – а и против тога се може борити.

ДНЕВНИК: Како коментаришете забрану Образа?
– Издали смо саопштење у коме то осуђујемо зато што сматрамо да у Србији, у овом тренутку, делују „парламентарне странке“ – пошто је улазак у парламент ЛДП-а врло сумњив – које се залажу за отцепљење Косова и Метохије, те за гашење Републике Српске као геноцидне творевине. Дакле, раде директно против Устава Србије и против националних интереса српског народа на Балкану, а добијају статус легитимних политичких чинилаца. У исто време, не могу да разумем како могу да забране једну патриотску организацију против које су оптужбе биле потпуно сумњиве и неосноване.

ДНЕВНИК: Радикали такође нису успели да уђу у српски парламент, а ових дана штампа преноси да је та странка у расулу. Прича се да им „откидате“ део гласова…
– Сматрамо да никоме нисмо откинули гласове, из простог разлога што гласови припадају грађанима, а не странкама. Али независно од тога, чак и са те политичке аналитике није тачно да смо узимали гласове других националних странака. Велики број национално опредељених бирача већ је дуго разочаран свим националним странкама. Ти људи би били у апстиненцији и обратили су пажњу на Двери, тако смо у том смислу само активирали један нови потенцијал бирача који би остали ван бирачких места да није било нас.

ДНЕВНИК: Колико је коштала изборна кампања и ко су највећи финансијери?
– Кампања није прешла оно што смо добили из државног буџета за републичке и за председничке изборе. Остало су биле донације мањег нивоа. У сваком случају, наш највећи финансијер је буџет Републике Србије, преко оних новчаних средстава које припадају сваком учеснику избора.

Интервју урадила: Снежана Ковачевић

Владан Глишић

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: