Америчка мина под Турском

Видра

Америчка мина под Турском

СВЕТ | ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ |    JUN 14, 2012 AT 23:29

Пише Зоран Милошевић

Заслепљена идејама неоосманизма и пантуркизма Анкара не види да сама себи копа раку, да се припрема фрагментација свих држава на Блиском истоку, па тако и Турске, како би ослабљени САД и даље могао да контролише овај регион богат ресурсима

Без обзира на то што је Турска члан НАТО-а, она још увек нема подршку САД-а и ЕУ у борби против курдског сепаратизма: Ахмет Давутоглу и Хилари Клинтон

Високи чиновник америчке владе Фред Хоф, који је крајем 2011. године ушао у специјални тајни комитет при администрацији Барака Обаме за припрему агресије на Сирију, је назвао сиријску владу „ходајућим мртвацем“ и открио, почетком маја, да Американци имају готове сценарије напада на ову блискоисточну земљу. Истовремено, из Лондона стижу вести да су и они припремили сценарије напада на Сирију. По енглеским плановима агресија би требало да започне ударима авијације (Енглеске, Француске, Турске и САД-а), после чега би се створила „Зона безбедности“ (по обрасцу Бенгазија у Либији) из које би настали услови за деловање „Сиријске ослободилачке армије“.

КО НЕДОСТАЈЕ

Интересантна је и чињеница да се у Данској од 2. до 15. маја 2012. године одржавају војни маневри под називом „Кристални орао“, где око 15.000 војника (из Хрватске, Словеније, Румуније, Аустрије, Чешке, Данске, Естоније, Француске, Немачке, Литваније, Италије, Пољске, Словачке, Шпаније и САД-а) увежбава напад на Сирију. Тако се дефинитивно потврђује да улазак у Европску унију и НАТО представља капитулацију и пристајање на вазални однос, те прослеђивања своје војске да гине за америчке и англосаксонске циљеве. (Хрвати и Словенци нису хтели да се боре за Југославију, али сада радо и беспоговорно иду да гину у нападу на Сирију. Недостаје још само да Шутановац поносно испрати и српске војнике у „светли“ напад на „злочесту“ Сирију).

У оба плана, како наводи Игор Игнатченко из руског Фонда стратешке културе (fondsk.ru), велика улога се додељује Турској која би требало да поднесе главни терет копненог напада на Сирију. Са овом улогом, што је посебно интересантно, турска влада је сагласна (министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу истиче „да је та мера изнуђена, али потпуно реална“). Американци са своје стране су током протеклог месеца (Хилари Клинтон) већ изјавили да ако Савет безбедности не дозволи напад на Сирију, то ће се урадити уз образложење да Сирија напада Турску, а ова држава као члан НАТО-а има право заштите других чланица. Другим речима, било каква провокација, чак и из Анкаре, може бити повод за напад на Сирију.

Према информацијама које је објавио руски Институт за Блиски исток у мају је одржан и састанак Савета за националну безбедност Турске, на којем су разматрани сценарији увећања броја избеглица из Сирије и подела ове државе на три дела (све према америчким и англосаксонским плановима). Такође, влада је разматрала могућност примене члана пет Договора о НАТО, тј. позивања ове војне алијансе да помогне Турској у нападну на Сирију. Премијер Турске Ердоган је за италијанску дневну новину „Коријера дела сера“ изјавио: „Режиму Асада је дошао крај. Ми смо стрпљиви, али ако сиријска армија понови грешке на граници, ми ћемо сиријско питање разматрати у оквиру петог члана Договора о НАТО“.

Турска исламистичка влада је опијена маштом о обнови Османског царства, као и идејом о обнови „велике Турске“, што је њен мотив за учешћем у пројектима САД-а и Англосаксонаца уопште о стварању „великог (новог) Блиског истока“. Према информацијама генералног директора Министарства привреде и трговине Турске Булента Есинглиа „Ердоган је предвиђен за потпредседника великог Блиског истока“, те је зато спреман да све учини како би се Сирија поделила на три дела. Међутим, истиче Игор Игнатченко, турска влада заслепљена идејама неоосманизма и пантуркизма не види да сама себи копа раку. Ердоган неће или не жели да види, да се припрема фрагментација свих држава на Блиском истоку, па тако и Турске, како би ослабљени САД и даље могао да контролише овај регион богат ресурсима, пре свега нафтом и гасом.

Без обзира на то што је Турска члан НАТО-а, она још увек нема подршку САД-а и Европске уније у борби против курдског сепаратизма. Турски генерал, бивши главнокомандујући турским оружаним снагама, у интервјуу 2007. године је отворено упозорио „да постоји ризик од поделе Турске. То желе САД и Европска унија“. Да је ово реално, показује и овогодишњи извештај Министарства спољних послова САД-а, у којем критикује Турску због стања људских права и позива владу да је стави на „црни списак“. Иако америчка влада и председник имају добре односе са турским председником и премијером (засновано на личном поверењу, а не партнерству две државе), у америчком Конгресу постоји снажно антитурско расположење и Турска се постојано разматра као „претња миру и безбедности“.

МИЛИОНИ СРБА – У ТУРСКОЈ

Зато је и Тадиц турској гузицу лизао !!! Прозиран је издајица !!!

1 Komentar

nebitan

15/06/2012 u 16:40

hvala na podsecanju…. A u ‘agendi’ sa Turskom, kao stalna ‘stavka’ bi trebalo da bude i i pitanje Jermena, Kurda i manjine, koja govori srpski ?!

0  0

ODGOVORI

Пошаљите коментар

Упозорење – коментари који садрже личне увреде или изазивају расну, националну, верску или било који други облик мржње неће бити објављени. Такође молимо читаоце да се приликом писања коментара придржавају теме текста који коментаришу.

ИМЕ ( ОБАВЕЗНО ПОЉЕ )

EMAIL ( ОБАВЕЗНО ПОЉЕ )

НАСЛОВ

Eine Antwort

  1. Изнето ништа није ново. С овим се свет на планети среће, како то каже „прост“ човек, од памтивека. Али, како сви истичу да спадају у „нај“демократскије друштво, а демократије је све мање – или је у ствари и нема. А шта је то онда? Коју реч да користимо??? То бих ја додао да се сада ради о СВЕТСКОЈ АНАРХИЈИ. Лов у мутном, где људски паразит живи експлоатишући слабога и, намеће му се као КУГА.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: