U nedelju 3. juna Pravoslavna crkva slavi treci po znacaju praznik

Draga braco i sestre,
U nedelju 3. juna Pravoslavna crkva slavi treci po znacaju praznik, posle Uskrsa i Bozica, Silazak Svetog Duha na apostole. Kod nas se ovaj praznik jos zove i Sv. Trojica, ili Trojicin dan, a kod Rusa i Grka Pedesetnica (Pentikosta), posto biva u pedeseti dan posle Hristovog vaskrsenja i time podseca na jevrejski praznik istog imena. Ovaj praznik smatra se „rodjendanom“ Crkve.
Duhovi se slave tri dana, a crkveno praznovanje se nastavlja citave sedmice, tokom koje se nijedan dan ne posti, to je takozvana trapava  nedelja. Dok je prvi dan posvećen jevandjelskom dogadjaju, silasku sv. Duha na ucenike Hristove, sutrasnji ponedeljak  slavimo svetu i zivotvornu Trojicu. Hramovi se ukrasavaju zelenilom, lipovim granama, katkad i cvecem, a pod crkve prekriven je prostrtom travom.
Posle svete liturgije u produzetku je vecernje, jedini put u godini u to vreme. Citaju se u tri maha molitve sastavljene od svetog Vasilija Velikog, dok narod na kolenima uz molitvu plete vencice od trave. Moli se za obnovu blagodati Duha Svetoga, a takodje i za upokojenje dusa onih koji su nas napustili.
Znacaj ovog praznika objasnjava nam Sveto pismo. Predskazan je jos od starozavetnog proroka Joila. Apostoli su se okupili u Jerusalim na veliki jevrejski praznik. U jednom trenutku, nastao je jak sum s neba, „kao hujanje silnog vetra“, pokazali su se ognjeni jezici, svi su se osetili ispunjeni Duhom, poceli su da govore njima nepoznatim jezicima.
Svetom Duhu upucujemo svakodnevno molitvu i u svojim domovima, moleci se uvek na pocetku „caru nebeskom utesitelju“. Svako molitveno pravilo, svako bogosluzenje zapocinje takodje na taj nacin. Duh Sveti se priziva u mnogim prilikama: pri krunisanju vladara, svim rukopolaganjima, na pocetku skolske godine, raznih gradjanskih skupova, takodje arhijerejskih sabora, kao i pri otpocinjanju svakog dobrog dela. Na krstenju, u okviru miropomazanja novokrsteni prima „pecat dara Duha Svetoga“.
U ikonografiji Sveti Duh se posebno prikazuje u obliku goluba, posto se tako javio pri krstenju Hristovom, ili u vidu plamenih jezicaka.
Sveta Trojica se simbolicno predstavlja u obliku trougla, sa okom u sredini, katkad kao tri raznobojna koncentricna kruga. Trougao se smatra pogodnim, posto su kod njega sve tri stranice jednake i medjusobno povezane. Krug, pak, simbolise vecnost, jer nema ni pocetka, ni kraja. Trojica se prikazuje i kao trolist deteline, tri ribe u obliku ipsilona, sa glavama u centru, ili kao tri lava.
Od petog veka sv. Trojica predstavlja se i kao tri andjela, u kom vidu se javila praocu Avramu, otuda se naziva „gostoljubljem Avramovim“. Cuvena je takva ikona, rad ruskog srednjevekovnog ikonopisca, prepodobnog Andreja Rubljova.
U nasem narodu ima porodica koje ovaj praznik slave kao krsnu slavu, negde prvi, a negde drugi dan. Mnogi hramovi i manastiri posveceni su ovom prazniku.
Srecan praznik zeli vam
Vas
o. Milan Pejic
Bogosluzenja u Hramu Sv. Save u Hanoveru su:
U utorak  22. maja na Prenos mostiju Sv. Nikole – Liturgija u 9 casova
U cetvrtak 24. maja na Spasovdan – Litrgija u 9 casova
U nedelju 27. maja – Liturgija u 10 casova
U subotu     2. juna na Zadusnice – zaupokojena Sluzba Bozija u 9 casova
U nedelju   3. juna na praznik Silazak Duha Svetoga na apostole – Liturgija u 10 c.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: