ŽENES TRAŽI ODŠTETU OD NATO ALIJANSE – Na skupu je ćerka libijskog lidera Muamera el Gadafija; Ajša proglašena počasnim članom Pokreta.

ŽENES TRAŽI ODŠTETU OD NATO ALIJANSE

Izveštaj Jelice Tapušković

Pokret „Žene stvaraoci za Srbiju“– ŽENES ponovio je da će tražiti odštetu od NATO alijanse zbog bombardovanja Srbije 1999. godine, zbog čega je, usled povećane radijacije od osiromašenog uranijuma, veliki broj žena oboleo ili umro od raka. Pored toga, najavljeno je i organizovanje protesta protiv održavanja NATO samita u julu u Beogradu.

Pokret, koji je formiran prošle godine, počeo je sa sakupljanjem dokaza da je NATO bombardovanje Srbije 1999. godine, kada su na Srbiju ispaljene brojne bombe punjene osiromašenim uranijumom, uzrokovalo porast malignih bolesti kod stanovništva. Kako je rekla Mira Alečković Nikolić iz Pokreta, u Srbiji se svake godine registruje 30 hiljada osoba obolelih od nekog oblika maligniteta, a svake nedelje se registruje troje dece obolelo od raka. Samo u odnosu na period od pre 12 godina, na Kosovu je broj obolelih veći za čak 200 odsto, kazala je ona i dodala da se Pokretu od 2010. godine javio veliki broj žena koje su ponudile svoje medicinske dosijee, na osnovu kojih se pravi evidencija obolelih od kancera posle NATO bombardovanja. Alečković Nikolić je rekla da će, kada se evidencija kompletira, advokati podneti tužbu u kojoj će tražiti odštetu. Za sada, skupljaju se medicinski podaci od Instituta za radiologiju i onkologiju, Vojnomedicinske akademije, Onkologije u Nišu, od italijanskih stručnjaka. Prema njenim rečima, ta borba će biti duga i teška.

„Moramo to da počnemo. Napravićemo registar u evidenciju zdravlja. Novi ministar je čovek koga poznajemo i sa kojim se nadam da ćemo imati bolju saradnju. Onda počinje rad naših advokata u Francuskoj, Italiji i svuda u svetu koji će se boriti za to da jednog dana sve oštećene žene, sve bolesne porodice dobiju moralnu i materijalnu nadoknadu“, rekla je Alečković Nikolić.

Kao jedan od oslonaca, za tužbu, kazala je Alečković Nikolić, biće presuda suda u Rimu koji je dosudio veliku materijalnu odštetu porodicama 45 italijanskih vojnika koji su naglo preminuli posle boravka na Kosovu, jer je dokazano da postoji veza između bombardovanja i pojave raka. Ona je navela i da je pored italijanskih vojnika, od raka obolelo 40 francuskih i tri grčka koji su takođe stradali od te teške bolesti. Alečković Nikolić je rekla i da je taj Pokret protiv globalizacije i ulaska Srbije u NATO, zbog čega će pokušati da apeluje na srpsku javnost da se usprotivi ulasku države u tu zapadnu vojnu alijansu.

Pravna savetnica pokreta ŽENES, profesorka Smilja Avramov naglasila je da se nečinjenje koje nanosi štetu sopstvenom ili drugom narodu takođe smatra krivičnim delom, zbog čega bi i Srbija trebalo da da podršku žrtvama bombardovanja. Kada se prikupe podaci, kazala je Avramov, izaći će se pred međunarodnu zajednicu, tačnije dostaviće se podaci i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, Unesko i Međunarodnom Crvenom krstu koji bi trebalo da se izjasne o tom pitanju.

Pokretu podršku daju brojne organizacije, razmenjeni su baneri sa 60 svetskih sajtova, među kojima Daily China. Podršku skupu dali su i slovenački političar i bivši predsednički kandidat Zmago Jelinčić, biznismen iz Kanade i Japana srpskog porekla Džon Bosnić, ambasador Libije u Beogradu Muhamed Al Saket, ugledni italijanski novinar i publicista Ugo Gaudenci i drugi. Na skupu je ćerka libijskog lidera Muamera el Gadafija – Ajša proglašena počasnim članom Pokreta.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: