Британију насељавају бесполна бића

Британију насељавају бесполна бића

20.03.2012. –

За три године у званичним документима на територији Велике Британије биће забрањено коришћење одређења муж и жена. То је повезано са тим што ће у Уједињеном Краљевству ступити на снагу закон о браковима између особа истог пола, у којима, као што се зна, нема поделе супруга према полном принципу, саопштава Би-би-си. Широка јавност и црква су збуњени.

Грађанска активност британске геј-заједнице довела је до озбиљног раскола читавог преосталог друштва. Англиканску цркву, која је изразила неслагање са иницијативама бораца за права гејева, одмах су општужили за хомофобију. Главни англикански свештеник архиепископ Кентерберијски Роуен Вилијамс објавио је да одлази са своје дужности. По мишљењу експерата, у мотивима за ову оставку важну улогу су одиграле дискусије унутар конфесије о толерантности према хомосексуализму и браковима особа истог пола. Према подацима социолошког анкетирања које је спровео недељник Санди Телеграф, 36% Британаца залаже се против оваквих бракова. За подршку геј-супружништва изјаснило се 45% анкетираних и 19% остало је неопредељено.

При томе 75% анкетираних сматрају да треба сачекати са легализацијом нетрадиционалних брачних савеза бар неколико година.

Између осталог, у поређењу са осталом Европом, Британија не демонстрира ништа принципијелно ново. Равноправни бракови између особа истог пола већ су озакоњени у Холандији, Белгији, чак у католичкој Шпанији. У Данској ове године треба да буде усвојен закон о венчању гејева у цркви, церемоније ће се одржавати у црквама званичне конфесије краљевства – лутеранској Цркви Данског народа. Такво проширено тумачење традиционалних брачних савеза могуће је зато што Европа већ одавно иде путем одустајања од својих хришћанских корена, рекао је у интервјуу за Глас Русије генерални директор Центра за политичку коњуктуру Сергеј Михејев:

Посебно после Другог светског рата овај процес је стекао тотални карактер. Што је истовремено изазвало и талас окултизма, и талас привржености разним екзотичним учењима, и атеизам као мејн стрим, и ново паганство, и остало. Нова телесност, хиперсексуалност је постала фактички окосница западне масовне културе. Разлгање протестантских цркава, легализација хомосексуализма, хомосексуалних бракова и чак хомосексуалног свештенства, то је управо наставак одавно покренутог процеса дехристијанизације који се активн оподржава. Религиозно осећање у Европи заменила је демократија, која је почела да стиче очигледне црте религиозног клута.

По мишљењу експерата, у перспективи Европи прети потпуни губитак идентитета, пошто у основи њеног савременог културног развоја лежи управо апсолутна толеранција према свим врстама духовних и моралних метаморфоза.

Извор: Голос России, фото: © Flickr.com/by MrJava/сс-by-nc-sa 3.0

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: