Otvoreno pismo Ministru Nebojši Ćiriću

Republika Srbija

Ministarstvo ekonomije

I regionalnog razvoja

Ministar Nebojsa Ciric

kabinet@merr.gov.rs

Vasington, 07.03.2012.

Gospodine ministre,

obracam Vam se povodom izjave koju ste dali o prihodu od turizma u 2011. godine, a posebno o ucescu seoskog turizma:

“Prihod od turizma oko milijardu evra

 

Prihodi Srbije od turizma u 2011. procenjuju se na oko milijardu dolara, ¹to je 15 do 18 osto vise nego u 2010. godini.

Oko 27 odsto turistièke delatnosi u Srbiji ostvaruje u seoskim oblastima, u kojima je zabelezeno 2,3 miliona nocenja, od ukupno sedam milion koliko je ukupno ostvareno prosle godine, rekao je srpski ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojsa Ciric.” (ne zna se ni da li su $ ili evri, jer mediji prenose i jedno i drugo!!??)

Gospodine Ciricu, ovo je  totalno nerealno – i to bih odmah dokazao, argumentovano – matematièki i logièki.

Po izjavi drzavnog sekretara za turizam, Gorana Petkovica (koji je podredjen ministru ekonomije i regionalnog razvoja), u Srbiji ima registrovano oko 10.000 seoskih domacinstava i da je iskoriscenost kapaciteta 3-5%!

Evo te izjave g. Petkovica:

Datum: 08.04.2011.

Smestajni kapaciteti iskorisceni od tri do pet odsto
KOSJERIC, 8. aprila (Tanjug) – Drzavni sekretar u Ministarstvu ekonomije i ragionalnog razvoja Goran Petkovic izjavio je danas da je u Srbiji registrovano 10.000 kreveta u domacinstvima koja se bave ruralnim turizmom, ali da procenat njihove iskoriscenosti iznosi samo od tri do pet procenata.

Ako se uzme da je turisticka sezona u selima Srbije 100 dana tada racunica pokazuje sledece: 500 lezaja (to je 5% od 10.000) x 100 dana=50.000! Da pojasnim – 500 lezaja znaèi 500 nocenja stranaca – dnevno! Dakle, i po preteranoj proceni o ukupnom broju registrovanih lezaja i primenom veæe stope iskoriscenosti kapaciteta, Vi ste moguci broj noæenja uvecali vise od 4.600%! Sto je mnogo – mnogo je!

Ako se, pak, uzme u obzir teoretska mogucnost da je tih „10.000“ lezaja bilo iskorisceno 100% tokom citave sezone onda bi racunica bila ovakva: 10.000 x 100=1.000.000. Dakle, ako bi svi lezaji, pa i oni koji ne postoje, bili popunjeni 100% i tada bi nedostajalo 1.3 miliona noæenja!

Ja mislim da Srbija u selima ima cca 3.000 lezaja. Na sajtu www.selo.co.rs

ima prijavljeno 459 domacinstava. Procena webmastera sajta je da u selima Srbije ima cca 5600 lezaja. Dakle, realno je da je cifra od 50.000 nocenja i duplo manja! Odakle Vam onda tih 2.3 miliona nocenja!? Molim odgovor!

Ovde moram da istaknem i sledece: pomenuti Goran Petkovic je izricito i javno rekao “da Srbija NIKADA nece imati 2 miliona lezaja u seoskom turizmu, i – NE TREBA”. U to se mozete uveriti ako pogledate link http://www.b92.net/video/video.php?nav_category=905&nav_id=422069

Dakle, i “strucnjak” za turizam Srbije unapred demantuje Vas, svog sadasnjeg ministra (tada je ministar bio g. Dinkic)! Sa druge strane, ako biste bili u pravu, (daj Boze da je tako) morali bi da g. Petkovica posaljete na Biro rada, zbog netacnih, javno izrecenih tvrdnji, koje nanose veliku stetu stanovnicima Srbije!

Ja se seoskim turizmom bavim 26 godina i tvrdim, i argumentovano dokazujem, da je ovaj vid turizma realno najveæa sansa Srbije za bolji zivot (naravno, uz poljoprivredu)!!! Da bi se to dogodilo neophodno je mnogo toga uraditi, sto nije ni malo lako ni brzo. Ali, to nije opravdanje za politicare Srbije da u poslednjih nekoliko decenija skoro nista ne rade po tom pitanju. Po mom misljenju, najvaznije od svega je da mi postanemo SVESNI te nase mogucnosti!!! Ta svest danas moze da se veoma lako postigne. To je Vasa duznost, gospodine ministre!!! To nista ne kosta a imalo bi ogroman znacaj jer bi narod shvatio da nije sve izgubljeno. Samo je potrebna dobra volja odgovornih ljudi! Takva aktivnost bi mnogo znacila i politickoj opciji koja bi na vreme preduzela potrebne korake.

Ja se Vama do sada nisam obracao jer su me duboko razocarali svi bivsi ministri turizma, kao i g. Petkovic. Bio sam siguran da biste se i Vi ponasali kao ostali, prepisali biste neko prethodno pismo i – nista vise! Nisam pogresio u proceni, nazalost!

Gospodine Ciricu, ako su moje tvrdnje tacne onda je ova Vasa izjava u funkciji predizborne kampanje – nastavak zaludjivanja nacije, po principu Dinkicevih 1000 eura ili TadiCevih 200.000 novih radnih mesta!

Ja bih voleo da nisam u pravu, da mozete da dokazete da sam u zabludi. U tom slucaju verujem da cete na ovo pismo odgovoriti javno i  – argumentovano! Ja licno mislim da je to nemoguce pa cu ovo pismo uskoro poslati predsedniku Vlade, predsedniku Narodne Skupstine, poslanickim klubovima, opoziciji i novinarima.

S postovanjem,

Diplomirani turizmolog

Branislav Bajagic

www.seoski.in.rs

p.s. Trazeæi email adresu kako bih mogao da Vam posaljem ovo pismo posetio sam web sajt Ministarstva ekonomije, gde sam video clanak u kojem govorite o cca milijardu $ od turizma u 2011. ali – tamo nema ni reci o 27% iliti 2.3 miliona nocenja u selima Srbije! Sada se postavlja pitanje da li ste Vi to uopste izjaviili? Da nisu, mozda novinari to namerno podmetnuli, ili ste videli da ste preterali pa ste taj deo izbacili!??

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: