Ko su stvarne žrtve na Kosovu i Metohiji?

Ko su stvarne žrtve na Kosovu i Metohiji?

Pregovorima timova iz Beograda i Prištine, verovatno su se najviše obradovale porodice prisilno nestalih Srba očekujući da će, kako je i najavljivano, razgovori o nestalima na Kosovu i Metohiji imati prioritet. Nadali su se da će se proces pronalaženja nestalih lica sa lista traženja ubrzati i da će oni, posle dvanaest ili trinaest godina od kidnapovanja njihovih srodnika, konačno saznati istinu o njima.

Do danas su ekshumirana, identifikovana i porodicama predata tela 364 prisilno nestalih Srba. Još uvek se ne zna sudbina njih 512. Tek, niko od kidnapovanih kosmetskih Srba se živ nije vratio svojoj porodici.

Problem nestalih se ni nakon nekoliko rundi pregovora u Briselu, više ne pominje. Navikle da godinama strpljivo čekaju saznavanje istine i pravdu i za njihove žrtve, porodice kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji i dalje veruju da su  pregovori Beograda i Prištine jedini put da se prekine dugogodišnje beznađa kada su njihovi najmiliji u pitanju. Veruju, takođe, da se razgovorima mora doći i do garancija za bezbednost srpske i manjinskih zajednica na Kosovu i Metohiji, kao i stvaranje uslova za brži, održivi povratak onih koji žele da se vrate na svoja vekovna ognjišta. A takvih nije mali broj.

Da bi ponovni, zajednički život svih etničkih zajednica na kosmetskim prostorima, kao uostalom i u čitavom svetu bio moguć i bio dugoročan, bez novih međuetničkih sukoba, moraju se sagledati činjenice, javno progovoriti o žrtvama, zločinima i zločincima, ma koje vere i nacionalnosti da su. Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji nikada žrtve, posebno one civilne, nije delilo na albanske i srpske. Jednako majka žali sina, deca roditelje, sestra brata, ma kako da se oni zovu. Njihova bol i patnja za kidnapovanim ili ubijenim najmilijim, su iste. I sa tim se ne sme licitirati, jer bi to bio još jedan od brojnih počinjenih zločina nad decom, ženama, nejakima, starima…

Ali, neka bolna pitanja traže i čekaju odgovore, podrazumevajući istinu i suočavanje sa njom.

Godinama su na skupovima albanskih i srpskih porodica žrtava, gde se o nestalima i zločinima govorilo, zločini počinjeni nad Srbima i nealbancima pravdani i objašnjavani kao rezultat onoga „što je srpski režim devedesetih, činio Albancima“. Naravno da jedan zločin ne bi ni trebalo, niti smelo pravdati drugim. Ali, godine prolaze, medijska propaganda i na Kosovu i Metohiji i širom sveta se dobro potrudila da samo Albance prikaže kao žrtve. Možda je potrebno i kosmetsku javnost, kao i međunarodne moćnike, podsetiti kako se devedesetih i do devedesetih na Kosmetu živelo kao i da, pored albanskih, postoje i srpske i nealbanske žrtve koje su ostale na margini, i dalje se tretiraju kao žrtve drugog reda.

Obaveza Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i porodica žrtava koje su oko njega okupljene je da podsećamo i domaću i međunarodnu javnost, koliki je procenat Srba i nealbanaca na Kosmetu živeo 1998. i 1999. godine i, u odnosu na taj broj, procentualno, predočiti da je tokom pomenute dve godine, prisilno nestalo, zvanično, 880  Srba i nealbanaca. U logorima je  zločinački mučeno pa ubijeno još preko dve hiljade. Porodice strepe da nikada neće saznati sudbinu još 512 prisilno odvedenih sa svojih kućnih pragova i koliko je njihovih tela iskasapljeno da bi se njihovim organima trgovalo, zarad sticanja bogatstva pojedinaca, ili da bi se finansirala teroristička organizacija koju su oni, zamislite ironije, nazivali „oslobodilačka vojska“?

Među srpskim žrtvama i njihovim porodicama, malo se ko politikom bavio. Zato se i danas pitaju šta je OVK i od koga oslobađala? Jer, čitav privatni kapital, najjače firme, butici, mini i mega marketi – to svi koji su na Kosovu i Metohiji živeli do 1999.godine odlično znaju – bili su u njihovom vlasništvu. Oni su vozili najnovija i najbolja kola i imali najsavremenije izgrađene i opremljene vile, kuće i seoska domaćinstva sa kompletnom mehanizacijom. Školovali su se na svom jeziku, od osnovne škole do sticanja doktorskih titula na Univerzitetu u Prištini. Kod zapošljavanja je postojao „ključ“ – četvoro ili petoro Albanaca, a jedan „ostali“ – zavisno od opštine. Kod dobijanja stanova su imali mnogostruku prednost, jer su imali višečlane porodice, što im je obezbeđivalo dodatne bodove i vodilo ih u vrh rang listi. Medicinskog osoblja albanske nacionalnosti, od sestara do lekara i profesora koji su lakše dobijali specijalizacije u inostranstvu, bilo je shodno postojećoj nacionalnoj strukturi stanovništva na Kosmetu, uvek znatno više nego Srba. I Srbi i Albanci, kao i predstavnici svih ostalih etničkih zajednica, sve do 1999. godine lečili su se kod onih lekara za koje su smatrali da su dobri stručnjaci, da im mogu pomoći. Na lečenje u Beograd su slati svi oni bolesnici čija je bolest zahtevala tako nešto. Imali su Akademiju i Albanološki institut, brojne dnevne listove i nedeljnike, rado i televiziju, bogatu izdavačku delatnost, pozorište, balet…

Kada se sve ovo zna, onda priča o oslobađanju od bilo koga i bilo čega, malo ima smisla. U ovu će se istinu jednoga dana uveriti i svi evropski i svetski moćnici, koji su zdušno pomogli albanskim separatistima i teroristima da etnički očiste Kosovo i Metohiju i samoproklamuju još jednu albansku državu na Balkanu. Da bi oterali što veći broj Srba i nealbanaca, albanski teroristi su , zarad etnički čistog Kosova, prvo kidnapovali i ubijali najviđenije domaćine a zatim, da bi sve Srbe što više zaplašili i naterali ih da napuste svoja vekovna ognjišta, zverski su mučili i ubijali decu, žene, starce…

A Kosovo i Metohija je dovoljno veliko i bogato za sve. Ko zna kada jednoga dana dođe do istinskog  suočavanja sa istinom, možda bi se u svoje kuće i na imanja mogla vratiti većina od 250.000 proteranih kosmetskih  Srba.

Časopis „Kosmetske žrtve“

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: