Живот у царству лажи

„ПЕЧАТ“, бр. 204 – 17.02.2012.

Пише МИЛОВАН ДАНОЈЛИЋ

Живот у царству лажи

Да, драги К. све је почело са извештавањем о румунској „револуцији“.  Седам лешева које је природна смрт одложила у темишварску мртвачницу представљени су као жртве геноцида, чиме је значење те речи знатно обогаћено, пошто је за ту врсту злочина, ето, довољан и једноцифрен број. И то је прошло. Прошао је и „концлогор“  у Босни, са изнуреним заробљеником фотографисаним испред жичане ограде; прошле су црне режије на „Маркалама“ и у „Рачку“; прошао план „Потковица“, чијег се ауторства данас одричу и изумитељ и корисник; прошла вест о двеста хиљада убијених муслимана и сто хиљада силованих муслиманки, као и она о појави људождерства у околини Гораждa. пољуљана упозорењем путника да је у близини града приметио краву, па би, по свакој логици, она прва дошла на ред, пре него што се пређе на људетину; прошла фотографија срушеног моста на Неретви, са потписом да су злодело починили Срби; прогутали смо и безочну демонстрацију Садамовог тајног оружја у седишту ОУН, да би онда уследило крвопролиће које и до данас траје; прошла су, и пролазе, објашњења о узроцима грађанских ратова у Авганистану, Либији и Сирији, где спољашње интервенције, разуме се, имају чисто хуманитарне разлоге.

Речи „хуманизам“, „хуманитарност“ и људска права“ су нам се, после свега што смо видели, коначно згадиле.

*

        Навикавамо се на живот у царству лажи, немамо куда из овога света. Шта је садашња финансијска криза него исход вншедеценијског  лагања, обмањивања и самообмањивања? Шта је трошење преко онога што се зарадило него подваљивање себи и другима, хохштаплерски живот на високој нози? Колонијалне земље одувек су живеле изнад својих стварних могућности, а мањке су покривале пљачком прекоморских поседа. Приходи с те стране знатно су опали; отуда садашњи покушаји запоседања старих и освајање нових територија. Први колонијалисти су надирали у име цивилизације и Јеванђеља; ови данашњи би да усреће свет демократијом и људским правима, и да на те патенте убирају тантијеме. Лаж је прва погодба функционисања савременог светског поретка, а расипање незарађеног подразумева кривотворење водеће планетарне валуте. Задужене су државе, фирме, банке, појединци. Код кога? Поверилац је Истина, чија су мерила у свим областима одбачена, само што се то у вођењу финансијских послова најјасније види. Људи се тргну кад их ударе по џепу и онда се чуде шта им се догодило. Одговор је прост: стиже нас казна за живот у лажи.

*

Безгранична је слобода лагања код пропагандиста слободног света. Рибари који у Индијском океану бране територијалне воде од боље опремљених бродова западних риболоваца проглашени су за пирате. На насиље се одговара насиљем, на пљачку запленом улова. Уљези ћуте о свом непочинству. Лажи се нагомилавају, нове затрпавају оне од јуче. Свака је смишљена за једнократно дејство, колико да се заврши посао. Непријатељ се оцрњује свим средствима. Док су гледалачке и читалачке масе уживале у рушењу карпатског генија, ти и ја смо, драги К. сумњичаво вртели главама. Нико нас не може оптужити за филокомунизам, Садам и Гадафи нису нам били прирасли за срце, али смо сматрали да сваки човек заслужује извесно формално уважавање. Са ликвидацијом Чаушескуа – са начином како је то изведено и показано – почело је најновије мрачно раздобље историје. Кажу да су га мртвог усправљали, да би га још једном, за потребе истинољубиве телевизије, стрељали. Гадафија су крвавог вукли по прашини. Питање које је, тада, поставио младим џелатима („Дали ви,уопште, знате шта је зло?“) упућено је целој нашој цивилизацији. Бин Ладена су бацили у море, да спрече ходочашће арапског света. Жртва је, тако, уздигнута у висине до којих мисао најбрже стиже. Увређени народи дуго памте.

*

        Да би оправдала експедитивно погубљење румунског вође, средства обавештавања нису презала ни од детињастих будалаштина. Показане су нам две поморанџе и једна непоједена кобасица, у подруму председничке палате, као доказ раскошног живота Conđucatora и његових телохранитеља. Пуштена је вест о четири милијарде лолара склоњених у некој швајцарској банци. Том новцу се ни до данас није ушло у траг, а добро би дошао држави на прагу банкрота. У тренутку погубљења брачног пара Румунија није имала спољашњег дуга; у међу времену је вишеструко надокнадила пропуст. Ни ГадафијеваЛибија ником ништа није дуговала, што је знак непоштовања светскогустројства. ММФ позајмљује шаком и капом, све док нека земља, као Грчка, не падне у дужничко ропство. И Чаушеску и Гадафи су упражњавали некакве опите са социјализмом, што је кварило миран сан пушача томпуса. Сваки помен социјализма подсећа обесправљене масе да би се живот, можда, могао и некако друкчије уредити, што би робљу требало избити из главе. Од деведесетих година либерални капитализам је, први пут у историји, повео помамну идеолошкуофанзиву. „ђаци Чикашке школе су у Београду приватизовали банке са суровошћу с којом су их, 1945, скојевци национализовали.

*

        Нису на Западу сви сишли с ума, али опомене здравог разума остају без одјека и утицаја. Једна новинарка Би-Би-Сија, стигавши у Дамаск, била је запрепашћена открићем правог стања ствари. Оно што се у Великој Британији говори и пише је лаж! Чувши је, помислих: мора да је нашла неки поштенији посао од овог којим се до сада бавила. Садашње страдање земље, са свим одликама грађанског рата је, према сведочењу католичке монахиње Ањес-Мариам, предстојнице једног манастира у Сирији, изазвано споља. Потпаљивачи рата и достављачи оружја покушали су да свој подвиг легализују у ОУН. Кина и Русијасу прозреле ујдурму, па се самозвана међународна заједница (још један пример обмањивања у виду лажног представљања!) увредила. Кина и Русија су оцрњене, као да се те земље налазе на Марсу, као да нису део фамозне међународне заједнице.

*

        Тако, у сажетку, изгледа живот у орвеловској царевини лажи. Социјалистички поредак се урушио на славан, а капиталистичко уређење скапава на неславан начин. Не са треском, него цвилећи, како је пре стотинак година певао Т. С. Елиот. А опет, стотине хиљада избеглица из Трећег света чекају регуларизацију боравка у земљама ЕЗ, кријући се по рупама као мишеви. И они су жртве лажи што их је Запад, бајкама о благостању и универзалним правима човека, разаслао преко свих меридијана. Творци те бајке, дакако, нису у стању да приме сву беду света, али ни да се одрекну човекољубиве логореје. Хиљаде илегалаца логорује на обали Ламанша, ловећи прилику да се пребаце у Енглеску, где је лакше наћи мали посао и прикрити траг. Ако им се једног дана посрећи, па дођу до исправа, тек ће се онда сусрести са тегобама истинског живота. Боб Дилан им је, својевремено, упутио стихове пуне разумевања и саучешћа:

„Жао ми јејадног усељеника.

Од тренутка кад га прође радостусељења. “

 

*

 

        У царству лажи најпре се убија, па се образлаже смртна казна, која је, иначе, укинута. За то је задужена Седма сила, ударна песница оружаних снага. Она учествује у припреми ратних дејстава, као и у оправдавању похода. Ретки непослушници се пребацују на мање одговорне послове или се пензионишу. Ко се данас сећа Жака Мерлиноа, аутора књиге „Све истине о Југославији нису за изношење“?

*

        У сеоској учионици, где су га подвргли унакрсном испитивању, Чаушеску се држао надмоћно и достојанствено. У једном тренутку је помиловао жену по руци, да је умири и утеши. У том је покрету било више господства и људскости, него у шупљем кодексу људских права у име којег је убијен. И тако, драги К. у име хришћанског завета Не туци везаног!  ти и ја постадосмо браниоци свргнутих деспота…

        Деспотија лажи је гнуснија од ратног дивљаштва: дуже траје и разара душу.

__._,_.___

Recent Activity:

.

__,_._,___

Eine Antwort

  1. „ЖИВОТ У ЦАРСТВУ ЛАЖИ“

    „Алијанса, звана НАТО, која је учествовала у свим овим злочиначким подухватима најмање може бити пријатељ српском народу, после свега што му је учинила. Због тога је и злочин када би се српски народ присилио да уђе у ту организацију, чији је век трајања ограничен, а крај се већ уочава. Шта мотивише српски народ да, као вазал ове организације, насилно буде увучен у ову алијансу? Практично ништа. Па када је тако, он никада не би требао да пристане и постане пришипетља те организације, јер га такво чланство удаљава од Европе. Он би у европску асоцијацију, са свим овим ушао као окупирана земља, без многих права, која ће имати њени суседи, вечити аспиратори на српске територије (што и јавно показују и не крију).
    Долазак на власт разних гарнитура у прош-лости, најчешће је био насилан, на злочинима заснован и у злочину окончан. Скоро све владајуће гарнитуре тако су се понашале, што нам даје повода, па и она Мирандина књига, да се упустимо у ову осетљиву полемику о животињском, у савременом понашању људи, како у прошлости, тако и данас. Неће ово прео-кренути свет, јер су и други о томе писали, али, и ово треба да остави утисак на обичног човека, са здравим разумом, који се мора борити да зло и животињско понашање у човековој врсти буде што мање.
    Браћа су један другог убијали, да би се један од њих докопао власти. У Деветнаестом веку смењују се и династије и владари унутар династије, насилним путем, и увек у крви, да би, на крају, био ликвидиран српски краљ са женом, доведена нова династија, а онај ко је највише допринео да дође до ове промене, буде осуђен и стрељан, од онога којем је омогућио да на власт дође! Иза тога. Млађи брат, да би се докопао престола, старијег брата затвара у лудницу и држи га тамо, за све време своје владавине. Тај исти, свог оца осуђује да умре у једном собичку, на војничком кревету, да му не смета у његовим мрачним циљевима креирања сопствене апсолутистичке владавине. Како је он радио, тако му је и краљевство било! То је велика поука народу да се никако не сме вратити на систем превазиђене владавине, које су се многе земље, посебно Европе, на време одрекле, прихватајући републикански облик уређења“.

    Ово је одломак из књиге Грумен мудрости књига 3. аутора Милана Марковића – Мила, која ће бити издата у првој половини 2012. гоине

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: