U pravoslavlju, sledeca nedelja uoci pocetka Uskrsnjeg ili Velikog posta naziva se Siropusnom

Draga braco i sestre,

U pravoslavlju, sledeca  nedelja uoci pocetka Uskrsnjeg ili Velikog posta naziva se Siropusnom, jer se okoncava koriscenje mlecnih proizvoda. Ovaj dan se zove i Bele poklade. Ovo je veseo dan, pun sala, pesme, radosti. U domovima su spremljenje bogate trpeze, pune raznih djakonija mlecnog porekla, sa kojima se od ponedeljka pa do Uskrsa prestaje. Ove godine u nedelju 26. februara Pravoslavna crkva slavi i prepodobnog Simeona Mirotocivog – Stevana Nemanju a koga slavi nas hor kao svoju slavu. Liturgija pocinje u 10 c.

Na kraju liturgije sluzicemo tzv. “oprostajno vecernje”,  na kome se obavlja “cin prastanja”, prvo u hramovima, pa po povratku i po domovima. Vernici jedni od drugih traze oprostaj, a i daju ga za dotadasnje uvrede, nemar, klevete, zavade, ili jos teza medjusobna ogresenja, kako bi se “ciste duse” otpoceo Casni post. Govori se :”Oprosti!”, a odgovara: “Bog da prosti!”. Veliki je znacaj ovog postupka, jer, da bi Bog nama oprostio, moramo i mi medjusobno da prastamo, kao sto pise i u Matejevom jevandjelju, koje se u nedelju na liturgiji cita.
Na vecernju se pozivaju vernici da svetlo pocnu vreme posta, ociste dusu, kao i telo, poste kako u hrani, tako i u strastima, da se nasladjuju duhovnim vrlinama.
Od ponedeljka 27. februara verniku treba da pocne “novo vreme” –  vreme skrusenosti, pokajanja, odricanja, obuzdavanja, a time i ociscenja.
U nedelju siropusnu se priseca i na izgnanje Adama i Evre iz raja.
Srecan vam post zeli
Vas svestenik o. Milan PejicBogosluzenja u hramu Sv. Save u Hanoveru

u cetvrtak 1. marta – vecernje u 18 casova ( posle toga sastanak sa studentima. apsolventima i mladim akademcima pravoslavne vere na temu:
                                                                      „Post kao put ka Bozijoj ljubavi“ ).
u petak 2. marta u 9 casova – Liturgija ranije osvecenih darova ( sa pricescem ) a u 18 casova – Akatist Presvetoj Bogorodici
na Teodorovu subotu 3. marta u 9 casova – Liturgija u 9 casova ( sa pricescem )
u Nedelju pravoslavlja 4. marta u 10 casova – Liturgija u 10 casova ( sa pricescem )Početak Uskršnjeg posta

U ponedeljak,  pocinje Veliki, casni post. On se zove cetrdesetodnevnim, i traje do Lazareve subote. Poslednja nedelja pred Uskrs, koja se naziva Strasnom, nije ukljucena u ovo vreme. Ove godine, Uskrs za pravoslavne hrišćane, je 15. aprila.
Post je Crkva uvela, iako u Novom zavetu nema zapovesti Hristove o postu, da bi se sledio primer njegovog cetrdesetodnevnog boravka u pustinji, provedenog bez hrane i u molitvi. Vaseljenski sabori osudjuju one koji ne poste ovaj post.
Pravila svetih otaca nalazu da se prva cetiri dana ove sedmice ne jede nista, a onima koji su bolesni ili slabi dozvoljava se uvece uzeti malo hleba i vode. Ovog pravila drze se danas uglavnom monasi u manastirima dok ostali poste na void ( kuvano i bareno povrce i voce na vodi).
U mnogim crkvama se tokom ovih dana na velikom povecerju cita Pokajni kanon sv. Andreja Kritskog iz sedmog veka, podeljen u cetiri dela, u kome se kroz biblijske predstave u 250 strofa prikazuju razni gresi i kazne zbog njih.
Prvi dan ove sedmice  naziva se Cistim ponedeljkom. Na jutrenju u crkvama se objavljuje vernicima: “Stize post, mati celomudrenosti, izoblicitelj grehova, propovednik pokajanja, zivot andjela i spasenje ljudi”. Po hramovima se sluze casovi i to, prvi u spomen stvaranja sveta, treci u spomen silaska sv. Duha na apostole, sestog se seca raspeca, a devetog Hristove smrti na krstu. Bogosluzenja su duga, vise se cita, a manje peva, kleci se i razmislja o Hristovoj iskupiteljskoj smrti za ljudski rod.
Cela sedmica naziva se cistom i završava se Teodorovom subotom, kada se vernici u velikom broju pricescuju

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: