Скоро 70 одсто грађана излази на изборе- komentar DN

Utisak mi je da su ove tabele više nego neozbiljne pune ne logičnosti i protivrečnosti! Mlada generacije u Berlinu je izašla pod imenom „Stranka Gusara“ i osvojila je dvocifren rezultat zahvaljujući dogovorima preko interneta-Mi se nalazimo u eri interneta i internet aktivisti će odlučiti ishod izbora! Po tom pitanju nema dileme! Pitanje je samo u kojoj meri će biti iznenadjenje! Apsurd je da prikazujete „Dveri“ sa rezultatom ispod jednog procenta kad nema mladog čoveka u Srbiji a da nije preko interneta čuo za njih! Ovo što raditi u vodećim medijima Srbije je najmizernija blamaža sebe. Ovakvim manipulacijama ponižavate samo sebe i ime ovog tradicionalnog istorijskog  lista! Najveće iznenadjenje posle izbora će biti da će se pozvati na odgovornost urednici kao i novinari koji su se stavili u službu sumnjivih vrednosti! Nikom pa ni meni tri hiljade kilometara udaljenosti od Srbije nije promaklo da su dveri prošlog vikenda napunili salu sindikata u Beogradu i to pored lošeg vremena a da nijedan beogradski medij većeg tiraža nije ni reči objavio! Ali kako kuhate tako će te i kusati posle izbora! Za ovu situaciju u Srbiji nisu mediji ništa manje odgovorni od vladajućeg režima pa bilo to kome pravo ili ne naći će se poneki posle izbora i iza brave zbog podržavanja izvesnih elemenata koji su dovelu ovu zemlju do ivice propasti uz podršku izvesnih funkcionera u medijima! Ovo ostaje crno na belo i posle izbora pa će mo videti ko ovde laže a ko istinu govori! Nije moguće da vi tamo u medijima nemate pojma koliko je narodu teško pa da ga kobojage ovako procenjijete!

Политика

Скоро 70 одсто грађана излази на изборе

Истраживање „Нове српске политичке мисли” показује да 46,5 одсто испитаника подржава улазак Србије у ЕУ

Никада у последњих пет година није било толиког противљења уласку Србије у Европску унију, показало је истраживањечасописа „Нова српска политичка мисао”. На питање да ли подржавају улазак Србије у ЕУ 46,5 одсто испитаника одговорило је потврдно, а 37,9 негативно. Њих 15,6 одсто није имало став.

Редовна испитивања јавног мњења овог часописа за политичку теорију и друштвена истраживања показала су тенденцију пада подршке и пораст противљења уласку у ЕУ, рекао је политички аналитичар Слободан Антонић. Он је јуче представио резултате теренског истраживања које је обављено од 25. децембра до 5. јануара на репрезентативном узорку од 1.200 испитаника на територији Србије без КиМ.

Када је у питању ЕУ, нестаје „очараност” грађана и све је присутнији еврореализам, казао је Антонић и указао колико се ситуација променила навођењем податка да је јуна 2008. за улазак у ЕУ било 73,5 а против – 18,8 одсто грађана.

Ако у нашем политичком животу постоји нешто у чему је постигнут договор онда је то поводом питања уласка у НАТО, додао је Антонић. У последњем истраживању три четвртине грађана (74,80 одсто) изјаснило се против уласка у ову алијансу (за улазак у НАТО их је 12,70 одсто).

Указујући на резултате испитивања ставова грађана о тренутном стању у Србији и сопственом материјалном положају, Ђорђе Вукадиновић, главни уредник „Нове српске политичке мисли”, рекао је да ти ставови морају имати одјека на њихове политичке ставове. Грађани много горе оцењују стање у Србији (средња оцена 1,87), оцене су од један до пет, него своје материјално стање (средња оцена 2,28). Према речима Слободана Антонића то значи да се они боје за своју будућност, односно сматрају да ће лошије живети у блиској будућности.

И питање каква су им очекивања у погледу стандарда у наредних годину дана, на које је већина одговорила да ће бити гори (43,2 одсто), показује песимизам који раније није постојао. Да ће им бити боље мисли 15,5 одсто грађана, а 34,9 одсто сматра да ће остати исти. У истраживању из јуна 2008. године ситуација је била потпуно обрнута – 48 одсто испитаника очекивало је бољи стандард, а 23 одсто је мислило да ће им бити горе.

Коментаришући рејтинге странака, Вукадиновић је указао да је у односу на претходна истраживања редослед остао исти, уз одређено повећање разлике у корист СНС-а (због благог пада ДС-а), да је једино СПС у порасту и да УРС показује „знаке живота” као практично једини испод „црте” који има шансе да самостално пређе цензус. Интересантно је и да 49,9 одсто анкетираних мисли да постоји потреба и простор за једну нову политичку снагу у Србији. То мисле и они који су већ страначки опредељени, што значи да баш и нису свим срцем уз странке које су означили својим.

Када је реч о поверењу у странке, Вукадиновић наводи да се од 70 одсто оних који су се изјаснили да ће сигурно изаћи на изборе, 16 одсто није се изјаснило за кога ће гласати. И они ће одлучити ко ће добити изборе, оценио је Вукадиновић.

Најуспешнији министри у влади су Ивица Дачић (30,7 одсто), Расим Љајић (22,9 одсто), Вук Јеремић (17,9 одсто) и Милутин Мркоњић (10,1 одсто) и само су они „двоцифрени”. Код питања поверења у политичаре бирањем једног имена, као и увек, издвајају се лидери најјачих странака Томислав Николић (18,8 одсто) и Борис Тадић (18,2 одсто), па Дачић (9,4 одсто), Војислав Коштуница (7,9 одсто) и Љајић (7,4 одсто), али када се постави питање личности од поверења оцењивањем од један до пет, редослед је нешто другачији – Љајић (средња оцена 3,05), Драган Марковић Палма (3,02), Дачић (2,84), Јеремић (2,8), Драган Ђилас (2,79), Тадић и Николић (по 2,61)…

Ако би се у другом кругу председничких избора нашли Тадић и Николић, лидер ДС-а освојио би 40,9 одсто гласова, а његов конкурент 33,4 одсто, док чак 25,7 одсто не зна за кога би гласали. Редослед је исти као у претходном истраживању, казао је Вукадиновић, али разлика се између њих смањује.

Када је реч о листи најпогоднијих за премијера, испитаници су се одлучивали тако што су пред собом имали препознатљиве политичке личности. А то што међу првих пет није лидер напредњака Томислав Николић (који у време овог истраживања није прогласио кандидатуру за премијера) Вукадиновић објашњава чињеницом да су га, бар у том тренутку, његове присталице више перципирале као председничког кандидата.

Б. Баковић

објављено: 15.02.2012

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: