Руска делегација успела да убеди председника Сирије

Руска делегација успела да убеди председника Сирије

08 фебруар 2012 Вести
Ел. пошта Штампа PDF

У уторак у краћу посету Сирији стигла је висока делегација из Москве. Шеф МИП-а Сергеј Лавров и руководилац обавештајне службе Михаил Фрадков допутовали су у Дамаск  на разговоре са председником Башаром Асадом. На сусрету се говорило о ситуацији у земљи где се сваког дана дешавају оружани сукоби, на које се различито гледа у свету.

Колону возила са министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровим и шефом обавештајне службе Михаилом Фрадковим сиријци су дочекали  речима захвалности и аплаузима. Захвалност за вето и подршку. Полицајци и људи у цивилу су са напором задржавали манифестанте, а што је колона  аутомобила бивала  све ближе центру града, утолико је аутомобилима било теже да се пробијају кроз масу људи.
Дистанцирајући се од праксе појединих земаља да све проблеме решавају притисцима и претњама, руска страна је изабрала дијалог, преговоре у председничком двору, на месту догађаја и са непосредним учесницима у сукобу.

Посета руске делегације је кратка и презасићена. Главни сигнал који је донела сиријском руководству је да је потребно зауставити насиље без обзира откуда оно долази и убрзати реформе – прво парламентске, а 2014. године и председничке, ако све буде ишло по плану урађеном од стране власти.  Утолико пре, пошто је Савет Безбедности спремао друкчију варијанту.

Резолуција које су западне земље покушале да прогурају кроз Савет Безбедности предвиђала је хитну предају власти, прво вицепредседнику земље, а затим влади националног јединства. Њен костур би чинили т.зв. страни опозиционери, представници сиријског националног савета, независно од тога што је његово седиште у Турској, а лидери живе у Европи, док на територији Сирије  оперишу њени наоружани одреди – минирају гасоводе, нападају на војне јединице и киднапују људе. О овоме отворено извештавају преко Интернета. Представници Лиге арапских држава су у свом извештају указали на диверзије и нападе побуњеника, после чега су убрзо зауставили своју мисију и повукли посматраче.
У Савету Безбедности ОУН су на све те радње опозиције затворили очи. У тексту резолуције стајао је само позив властима да зауставе насиље. Русија такав приступ сматра једностраним и настоји да се настави и прошири мисија  Арапске лиге у Сирији.

Као одговор на руски вето инострана опозиција је позвала на организовање протеста испред дипломатских мисија по целом свету. Демонстрације у Бејруту, Картуму, напад на амбасаду у Каиру и Триполију. Али, све те акције неће изменити позицију Русије, истакао је Лавров.

Преговори у Дамаску су још једном показали да Москва улаже максималне напоре да не дозволи да дође до војне интервенције споља. Дипломати су убеђени да се сиријски проблем може и треба решавати политичким путем, да је неопходан дијалог између свих страна без претходних услова и без  прејудицирања резултата. Званични Дамаск се са тим сагласио. Опозиција, чији се већи део чак и не налази у Сирији, унапред је одговорила одбијањем и истакла да намерава да у земљу унесе демократију са оружјем у рукама.

За Видовдан са руског превео Милош Матовић

Извор: http://news.mail.ru/politics/8033642/?frommail=1

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: