Amerika preti Kini i Rusiji međunarodnom izolacijom

Amerika preti Kini i Rusiji međunarodnom izolacijom

Tanjug, Fonet | 06. 02. 2012. – 18:54h izmena vesti 19:58h | Foto: AP | Komentara: 118

Kina i Rusija bi mogle da dožive sličnu vrstu međunarodne izolacije kao sirijski predsednik Bašar el Asad, zbog stavljanja veta na rezoluciju UN o okončanju sukoba u Siriji, izjavila je danas američka ambasadorka pri UN Suzan Rajs.

Suzan Rajs

Ona je za televizijsku stanicu Si-Bi-Es rekla da će Moskva i Peking zažaliti i pokajati se zbog blokiranja glasanja u Savetu bezbednosti UN u subotu o predlogu Arapske lige, koji je Vašington podržavao kao način za rešavanje sirijske krize. U predlogu je zatraženo da predsednik Bašar al Asad podnese ostavku.
Amerika će nastaviti da vrši pritisak na Asada da se povuče, rekla je Rajs, podsećajući na mišljenje američke državne sekretarke Hilari Klinton da je neuspeh glasanja u Savete bezbednosti „travestija“.

– Rusija i Kina su podmetnule nogu naporima da se problemi u Siriji i tragedija sirijskog naroda završe miroljubivim metodama. Mi u SAD smo uz narod Sirije, a Rusija i Kina su očigledno uz Asada – rekla je Suzan Rajs.

Ona je takođe ocenila da su dve zemlje svojim stavom „dramatično povećale rizik od još većeg nasilja u Siriji“.

Prema izveštajima novinskih agencija sirijski vojnici su tokom vikenda ubili više od 200 ljudi u gradu Homsu, gde su otpori režimu najsnažniji.

Lavrov:Reakcije zapadnih zemalja su na ivici histerije

Sergej Lavrov

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da su reakcije nekih zapadnih zemalja na ishod glasanja o Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Siriji, na ivici histerije i da, kao takve, služe samo da bi se prikrila suština.

„Te histerične izjave služe samo da bi se prikrila suština, a suština je da u Siriji postoji više izvora nasilja“, naglasio je Lavrov u Moskvi posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Bahreina Šeikom Kalidom bin Ahmedom Kalifom, prenosi Rusija danas.

U tom smislu, rekao je Lavrov, prema rezoluciji bi samo sirijski režim bio u obavezi da stane sa nasilnim akcijama, dok nema sličnih instrukcija naoružanim grupama koje se bore protiv režima. „Takva rezolucija podrazumeva da Savet bezbednosti stane na jednu od strana u civilnom ratu“, zaključio je Lavrov.

SAD i zapadne zemlje Evrope ocenile su da veto Kine i Rusije na ovu rezoluciju daje sirijskom predsedniku Asadu pravo da ubija Sirijce.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: