Фонд Слободан Јовановић Билтен број 32

Фонд Слободан Јовановић
Билтен број 32
Евроинтеграције:

Демократија и глобализам, Србија и ЕУ

Војислав Коштуница

Фонд Слободан Јовановић објављује нову књигу Војислава Коштунице “Зашто Србија, а не Европска унија”. Коштуница у књизи излаже сажети приказ своје целокупне политичке идеје, али и својеврсну идеолошку платформу за будућност. Књига је написана у форми дијалога који са Коштуницом воде чланови Фонда: Миле Савић, Слободан Самарџић и Александар Никитовић. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Трибина Фонда:

Демократије нема без страначког плурализма

Фонд

Поводом трећег српског издања књиге “Страначки плурализам и монизам: обнова и затирање послератне опозиције” (Службени гласник), Фонд Слободан Јовановић је на Коларчевом народном универзитету 26. јануара 2012. године организовао трибину. На трибини су говорили: Желидраг Никчевић (у име издавача), проф. др Слободан Самарџић, проф. др Коста Чавошки и др Војислав Коштуница. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ

Увод у трибину Фонда:

Страначки плурализам или монизам”

Душан Ковачев

Је ли уроборос политичке историје од пролетерског интернационализма, преко мондијализма дошао у фазу глобализма, и намерава да нас врати у политички монизам? Може ли обновљени страначки плурализам очувати поверење грађана? Да ли ће политички плурализам суштински опстати или ће монизам бити симулиран у виду страначког плурализма? ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Историографија:

Бомбардовање Граца 1941. године

Урош Шуштерич

Бомбардовање Граца, гледано са стране југословенске ратне авијације, је више симболички него војни успех. Ако узмемо у обзир да је Југословенско краљевско ваздухопловство истог дана извршило напад на Грац, који је у доњој Штајерској био центар аустријског нацизма и обавештајних служби, онда тај симболни војни акт значи више од ратног успеха. Наиме: Југословени, а поготово Словенци знали су да је овде центар свих акција нациста против Краљевине Југославије. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Косово и Метохија:

Kаубоји одлазе из долине фресака

Зоран Влашковић

“Бондстил не занима статус Косова, па ни независност, већ нам је циљ да овде обезбедимо мир за све. База се за сада не затвара и оно што је сигурно амерички војници овде остају до јула 2013. године“, тврди командант Мултинационалне борбене групе ”Исток” и први официр ”Бондстила”, учесник ”Пустињске олује” у Ираку, пуковник Џефри Литен. Новинари летели ”Блек хоуком“ разгледајући базу и југ Косова. Земља ће бити враћена власницима – кажу у бази. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Идеологија у економији:

Неолиберали поново на сцени

Јован Б. Душанић

Овим програмом Србију, као, уосталом, и друге постсоцијалистичке земље, требало je лишити власништва над ресурсима којима располаже и довести је у такву дужничку зависност (дужничко ропство) да буде беспоговорни послушник моћних и богатих, а овај простор је третиран, пре свега, као извор јефтине и обесправљене радне снаге. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Историја дипломатије:

Радован Калабић: Милован Миловановић (1863-1912)

Радован Калабић

Навршио се век од смрти Милована Миловановића, великог српског дипломате и државника, а да му средина из које је поникао, до данас, није одала ни заслужено признање, ни дужно поштовање. Отпочела је и стота годишњица од склапања српско-бугарског споразума, који је његово највеће практично дело и блистава круна његовог дипломатског рада. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Косово и Метохија

Цена најскупље српске речи

Душан Ковачев

Данашњи жреци Европе не хуле на олтар Азије, већ на изреку „Косово је најскупља српска реч“. Откуд то? Отуд што је реалност развејала њихове сањарије, и мора почети свођење рачуна колико кошта наша отета имовина. Иде време када ће Срби и Албанци схватити да је НАТО на Космет дошао да у име држава чланица, а за рачун васељенских богаташа, отме од грађана Србије њен део вредан више од хиљаду милијарди долара. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Људска права:

Коментар нацрта новог Закона о правима детета

Феђа Димовић

Моје детињство је било тешко и несрећно. То сам тек скоро схватио. Одрастао сам у мрачним временима безакоња, када живот једног овдашњег детета није вредео ни цела три гроша. Ја, наравно, нисам био ни свестан сопствене несреће, јер сам навикаван да не знам за боље. Родитељи су ме држали строго, не поштујући моју личност и слободу. То је распршило све моје снове и огромне планове које сам имао за будућност. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Развој:

Какво питање – такав одговор

Јован Б. Душанић

Све ове године Србија је без сопствене дугорочне стратегије економског развоја, која би била научно верификована и политички усвојена у Скупштини. Улогу стратегије имају меморандуми о буџету и економској и фискалној политици који се пишу у сарадњи (тачније, диктату) са ММФ. Усвајање меморандума и остваривање њихових циљева ММФ је наметнуо као услов за доделу кредита Србији и за њен приступ међународном тржишту капитала. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Економска зависност:

БиХ – колонија ЕУ

Алекса Милојевић

У неслободним земљама, које су без свог економског и политичког суверенитета, умјесто централне банке оснивају се валутни одбори. То је монетарна институција без монетарних овлаштења. Стварни садржај мјењачнице се испуњава празним појмом централне банке. И што је најважније то има и своје присталице. Не само политичке, што је разумљиво, него и из реда економиста. Посебно изненађење су економисти из земаља у којима је уведен валутни одбор. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Буџет Србије:

Буџет за 2012. годину, још једно затварање очију пред реалношћу

Радојко Обрадовић

Не занемарујући економску кризу, кључни економски показатељи говоре о правим резултатима рада Владе. Драстично су повећани јавни дуг и буџетски дефицит, повећана је незапосленост… Три и по године обећања и самозадовољства, без било каквог упоришта у реалности. Затварање очију пред стварним проблемима основна је карактеристика понашања Владе. Макроекономске претпоставке за 2012. годину су реалан раст БДП од 1,5%, инфлација од 4,1%, раст зарада од 1,2%, раст продуктивности 0,9% и биланс текућег рачуна -8,4%. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Порески систем:

Иван Нинић: Режим и Пореска управа

Иван Нинић

Фамозни списак од 300 највећих пореских дужника у Србији, у категорији од по 100 предузећа, предузетника и физичких лица, угледао је светлост дана и то баш симболично на Бадњи дан 6. јануара. Овакав гест Пореске управе последица је предходних измена и допуна Закона о пореском поступку и пореској администрацији који је Народна скупштина усвојила 29. децембра 2011. године. Режим Бориса Тадића уствари, по ко зна који пут, обмануо јавност и Србији, извргао руглу и спрдњи материју пореске политике… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Међународне финансије:

Нова радна дестинација Божидара Ђелића

Јован Б. Душанић

Како извештава Танјуг, Европска банка за обнову и развој изабрала је Божидара Ђелића за члана саветодавне групе „Од транзиције ка транзицији“ која пружа помоћ новим арапским владама у економским реформама. Танјуг такође извештава да је Божидар Ђелић у писаној изјави достављеној медијима навео да се нада да ће његово искуство, стечено претходних година, не само у Србији, већ и у Пољској и Русији, допринети бољем раду саветодавне групе. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Кина:

Кинеска снага

Драган Крсмановић

У чему лежи нечија снага некада није лако докучити. Људи су опремљени различитим моћима које им помажу да решавају проблеме. Неки то раде силом, неки лукавошћу. Неки се прилагођавају, неки прескачу, неки обилазе, а неки ломе свог непријатеља. Кинеска цивилизација је стара хиљаде година. За то време је Кина као држава пролазила кроз периоде успона и падова да би данас, упркос завидљивим погледима преко „кинеског зида“, постала друга светска економија са стабилним растом. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Белорусија:

Успон Белорусије

Душан Опачић

У медијима западних држава, у којима предњаче САД и Велика Британија, по инерцији и у српским медијима, Белорусија се води као најтоталитарнија држава на европском тлу, а председник Александар Лукашенко као последњи диктатор Европе. Међутим, већ деценију и по јасан показатељ успона Белорусије су чињенице да је то слободарска земља са стабилним животним стандардом становништва, са динамичном и успешном привредом, са завидним позитивним показатељима готово у свим доменима социјалног, економског, здравственог, школског, научног, културног и одбрамбеног карактера. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Споменик:

Суботички градски оци клањају се ратним злочинцима

Бранко Жујовић

Испоставило се да споменик „Птица сломљених крила“, подигнут 1994. године жртвама партизанске војске у Суботици, у ствари врви од имена ратних злочинаца из Другог светског рата, али ни данас не постоји државна одлучност да се то промени. Исход одлука партиотократске државе данас је тиха ревизија резултата Другог светског рата, јер се сваке године, почетком новембра, градске власти Суботице клањају ратним злочинцима, без политичке воље да њихова имена уклоне са споменика. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Улога НВО у друштву:

Цивилно друштво Западног Балкана на размеђу миленијума…

Мирјана Радојичић

Распад/разбијање друге по реду државне заједнице јужнословенских народа засигурно је једно од најтрауматичнијих колективних искустава житеља региона у, и иначе им нимало наклоњеном и нетом минулом, двадесетом веку. Серија вишегодишњих и бруталних међуетничких ратова у којима је скончавала европска „Америка у малом“, оставила је за собом групно-психолошке баријере за које ни најистрајнији оптимисти међу истраживачима трагичне западно-балканске недавне прошлости, нису веровали да ће бити лако и брзо уклоњене. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Култура сећања:

Повампирење или смрт

Миша Матић

Сада се тражи доказ о смрти генерала Драгољуба М. Михаиловића, како би могао да се настави процес његове рехабилитације пред Вишим судом у Београду. Где ми то живимо? Да ли ми стварно живимо? Можда је овај живот наша илузија која је промакла садашњој законодавној, судској и извршној власти? Наравно да за верујуће Србе ни Чича Дража ни чика Пера нису мртви, али је проблем у томе што они очигледно нису мртви ни за њихове убице. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Култура:

Колико смо (не)захвални

Миладин Суботић

Улазимо у трећу деценију како нам, у међународним односима, истина и правда нису савезници. У времену великог неразумевања, бесчашћа и лажних вредности спознали смо како је бити мета оркестрираног одиума нетрпељивости и разноврсног колективног кажњавања. Век смо завршили под НАТО-бомбама, као једини европски народ у полувековној историји тог војног савеза. У описаним околностима немала је храброст бити уважени грађанин Запада и, упркос медијској индустрији лажи и арогантно присвојеном праву на истину, гласно исказати неслагање. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Идентитет:

Инвазија телокрадица

Небојша Бакарец

Ја, аутор преко седамдесет озбиљних чланака, током две године, подужих, аналитичких, све заједно скоро четири стотине страница текста, са жаљењем саопштавам да постоји извесни “политичар”, кажу, контроверзни, истог имена и презимена, који необично личи на мене, као јаје јајету, који са мном, озбиљним аутором са опозиционих сајтова, нема никаквих додирних тачака. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Поезија:

За све вас – волим вас

Небојша Бакарец

Љубав је садржина свих религија. Љубав је сваки бог и свако његово дете. Мојсије, Исус, Мухамед, Буда…су начини човека да отелотвори љубав.…Пустите љубав на слободу. Отворите кавез у који сте је заточили. Доприте до свог ја. Суштина вашег ја јесте љубав према другима и себи. Не самољубље, него самољубав. Ко не воли себе не може волети ни друге. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Преглед:

Година 2011. кроз призму Фонда Слободан Јовановић

Фонд

Током 2011. године, Фонд Слободан Јовановић је организовао бројне трибине о актуелним политичким питањима. Пратећи политичку стварност у Србији и свету, сарадници Фонда Слободан Јовановић су на нашем сајту објавили мноштво оригиналних текстова. На тај начин смо јавности презентовали свој аутентични став о важним тематским питањима. О богатој делатности Фонда у том погледу сведочи садржај нашег сајта. Ради прегледности рада, излажемо вам преглед прошлогодишњих текстова. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

О Фонду

Фонд Слободан Јовановић је основан у Београду 26. септембра 2008. године у част и славу академика Слободана Јовановића. Фонд упознаје јавност са делом, визијама и стремљењима, овог, деценијама забрањеног и неправедно запостављеног великана српске научне мисли. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

 

Фонд Слободан Јовановић – Билтен број 32
(+381)11 20 30 110, Страхињића Бана 4, 11000 Београд, Србија
http://www.slobodanjovanovic.org/ | kontakt@slobodanjovanovic.org
Ако не желите више да примате билтен, пошаљите нам имејл са субјектом

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: