Разговор са Добрицом Ерић за Двери

Добрица Ерић: Волео бих да кроз Двери уђемо у нови живот


Повратак породици и здравом разуму

Разговор са Добрицом Ерић за Двери

Београд, 21.12.2011

„Двери су део сваке цркве, сваког православног храма. А црква нас је спашавала и одржавала кроз многе црне векове па ће, ако Бог да и сада.

Волео бих да кроз Двери уђемо у нову Србију, у ново време, у нови живот.“

Добрица Ерић (1936), наш познати песник, писац више десетина књига поезије и прозе за одрасле и децу, добитник је многобројних награда међу којима су и оне за родољубиво песништво.
Својим стиховима опевао је историју српског народа од Старих Словена до наших дана, са жељом да каже истину о нама и да заштити наше памћење, посебно дечје и младалачко, од лажних и извитоперених историја које се штампају и код нас и у свету.
Ерићева жеља је да српски народ озари светосавском светлошћу истине, правде, љубави и поноса на своју земљу, свој народ и своје претке, без чега ни потомци не могу бити здрави и срећни људи.

Реч је о песнику за кога је Душан Радовић рекао: „Гружа је била невелика док није родила песника Добрицу Ерића. Он је од ње створио континент, можда највећи у српској поезији”.

1. Српске Двери су ставиле породицу на прво место у свом народном договору. Да ли Ви то подржавате, с обзиром да смо сведоци кризе породице и беле куге?

Не само сведоци, него и саучесници. Добро је што сте се, баш ви сетили породице, надам се као јединог могућег васкрснућа нашег. Други спомињу породицу само злослутнички, лажнопророчки, као облик живота који више и не постоји, а који , изгледа, овом новокомпонованом друштву и моралу и не треба. Хоће ђавољи пророци да нас убеде да нам нема спаса и да морамо да нестанемо.То је изгледа и главни програм ове НАТО демократске але која је зинула на Србију. Српски домаћин, онај на селу и овај у граду, и српска традиционална породица—то су једине две здраве ћелије које могу да излече Србију и српски народ од беде и безнађа.

2. Данас у Србији има гладних, сиромаштво је погодило највећи део народа, угрожено је свакодневно живљење. Како у свести наших људи развити социјални патриотизам?

Повратком породици и здравом разуму. Оном изворном, традиционалном, људском и домаћинском. Не гледати и не слушати дегенерисане емисаре и емисије на медијима и не читати грозне новинчине које они и слични њима пишу и штампају.Не учити свет и живот од потуђених помодара, већ од здравих предака, које све више брукамо. Бог то не прашта, али нас још види и чека да се призовемо памети.

3. Домаћа економија је у расулу, распродата је и народна и државна имовина, земља се прекомерно задужује, народ је покраден. Како обновити нашу економију?

Повратак селу и природи једини је пут нашег спасења.А то значи и повратак раду, моралу и патријахалној породици. Град је прогутао и село и Србију. Запарложена поља и напуштена села зову, преклињу (и проклињу) своју поварошену и отуђену децу да се врате из урбаног пакла и живота у заборављени природни рај и тако спасу своју отаџбину.4. Српски народ је данас разбијен у пет држава: Србија, Република Српска, Хрватска, Црна Гора и Македонија. Да ли Вам се чини да је власт у Србији до сада мало пажње поклањала Србима ван матице, и да постоји опасност од губљења националног идентитета?

Не само да постоји та опасност, него се она увелико и догађа.
Понижавање и поништавање српског националног духа као да је главни  циљ светске и наше идеологије. Србија је једина земља на планети у чијој престоници и престоничкој парадној елити не смеш рећи да си Србин.
У земљи Србији (коју су наши преци у мукама и крви стекли)  сви имају већа права него Срби, па чак и право да лају и раде против Србије и Срба. Овде мањине тиранишу већину, и то се зове демократија.Ја кажем—расрбија.

5. Како помоћи Србима на Косову и Метохији?

На жалост, ми њима не можемо ништа помоћи овако јадни и кратковиди. Али они могу много помоћи нама. Да нам покажу ко смо, шта смо, какви смо некад били и шта сад губимо. И ето то и чине.А ми би бар понекад могли да одемо у великом броју и да им се придружимо  на барикадама и скуповима, да свет види да још има Срба сем оних који су остали на окупираном Косову и Метохији.

6. Живимо у изузетно драматичном времену, али на политичкој сцени Србије већ годинама вегетира једна иста политичка елита. Како у свему томе сагледавате излазак Двери на следеће изборе?

Добро сте име изабрали.
Двери су део сваке цркве, сваког православног храма. А црква нас је спашавала и одржавала кроз многе црне векове па ће, ако Бог да и сада. Волео бих да кроз Двери уђемо у нову Србију, у ново време, у нови живот.

8. Радо би смо чули Ваш савет Дверима.

Борите се за Србију часно, с крстом у срцу, јер нечасних има много више и усавршили су ђавољи занат. Ако некада будете победници, немојте се приклонити сотони већ Богу и немојте бити господари, већ слуге народа.

За сајт Двери разговор водио:
Стефан Синобад

Eine Antwort

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: