Интернет мање цензирусан у Ирану него на Западу!

Интернет мање цензирусан у Ирану него на Западу!


Александар Арсенин

Цензура чува традиционалне вредности, а не ауторитарни режим, за разлику од Запада.

Београд, 29.12.2011

aleksandar arsenin За разлику од репресивних влада „тврдих“ комунистичких режима попут НР Кине, Кубе, Ирака… где је слободан интернет доступан искључиво елитном делу друштва и где су мере контроле укључене у циљу заштите ауторитативног режима, постоји и друга страна револуције усмерена против режима и утицаја западног друштва, пре свега Сједињених држава и њихових политичких колонија.

Да ове мере имају смисла, доказе налазимо у порама глобализације и њеном утицају на најфиније елементе традиционалног друштва и националног идентитета.

Нус-производ репресије и тоталне контроле медија јесте (поред негативних и ограничавајућих тенденција), успостављање националне вредности и чување интегритета народа (феноменолошки гледано, затворена друштва конституишу огроман патриотски потенцијал и у њима долази до изражаја верски и национални идентитет. Услед смањеног утицаја глобализације и запада одржава се унутрашња култура друштва чији се део често, након укидања блокаде, асимилира у светске вредности и непобитно смањује.).

У томе су највише одмакле земље блиског истока захваљујући прво својим идеалистичким вођама, а великим делом и утицајем САД и комплетног западног друштва које тенденциозно и применом крајње силе покушава успоставити „демократски“ режим зарад контроле природних богатстава (у овом тексту се ограђујем од диктаторских принципа и угњетавања.

Унутрашњи систем посматрамо кроз призму затвореног друштва окренутог самом себи и у сталној борби за личну слободу и достојанство живљења. Томе је свакако допринела ауторитативна власт и поједине изразе употребљавам у контексту негативне импликације сукоба власти и грађана.). Са те стране (не губећи из вида жеље апсолутиста да остану на власти), разумљив је бунт против цивилизације запада и колонизације богатих арапских земаља.

Готово све режимски настројене земље функционишу са искључивим и бескомпромисним системом контроле медија и комуникација пласирајући одабрану елиту као једину вредност друштва.

Друга револуција

Иран је данас суочен са „кока-кола“ револуцијом и културолошки гледано, активирани су многи процеси који разграђују идеологију чврсте власти. Технолошка револуција и транскултурална природа интернета овој земљи данас помера границе традиционалних социолошких убеђења.

Зашто је ово интересантно? Зато што смо сведоци догађаја који грађане земаља Блиског истока држе под информационом контролом обезбеђујући им само филтриране информације које су у складу са идеологијама владајуће класе ограничавајући при том и друштвени и научни рад. Тенденције власти у Ирану нису много другачије од њихових суседа међутим, Иран је и поред тога земља са највећим универзитетским развојем и са високим степеном модернизације друштва. Да би смо добили јасније виђење погледајмо неке чињенице:

Извршна власт:

Вођа револуције (зван и „Врховни вођа”) одговоран је за надгледање опће политике Исламске републике Ирана. Вођу револуције бира Савет стручњака на неодређено трајање мандата. Вођа је врховни заповедник оружаних снага и контролише војне операције и задатке везане за сигурност, и само он има могућност прогласити рат. Ову државну функцију може вршити само верска особа. Има могућност сменити председника републике од своје функције, након што га врховни суд прогласи кривим за кршење устава или након што му парламент прогласи неспособност по члану 89 устава.Савет стручњака одговорно је за надгледање врховног вође у извршавању својих дужности. Тренутни врховни вођа Ирана је ајатолах Али Хаменеи, који врши ту дужност од 1989. године. Устав дефинише председника као највећи државни ауторитет. Устав дефинише председника као највећи државни ауторитет након вође револуције. Председник се бира на свеопштим изборима на мандат од четири године, који је могуће још једном обновити. Председничке кандидате мора одобрити Савет чувара. Председник је одговоран за извршавање извршне власти, осим оних које су везане уз врховног вођу. Председник бира и надгледа Савет министара, координира одлукама владе и бира владину политику коју представља парламенту. Десет потпредседника помаже председнику, као и кабинет од 22 министра чије именовање мора одобрити парламент.

Слобода медија је уоквирена поштовањем исламских начела.

Медији у земљи постоје још од појаве првих новина 1835. Медије чине бројне службене новинске агенције, велики број дневних новина и часописа, службени телевизијски канали и приватни (који емитују из иностранства), те радијске станице. Забележен је и снажан тренд блогова, због могућности слободног и анонимног изражавања. Ирански устав дозвољава слободу медија све док се поштују исламска начела. Сваки издавач новина или часописа мора имати одговарајући дозволу за рад. Сва издања која су оцијењена као противисламска не могу добити ову дозволу. У пракси ову дозволу не добијају ни медији за које се сматра да шире расположење против владе. 1987. године, све новине и часописи подржавали су институције исламске републике. Након Хатамијевог избора 1997. и релативне либерализације медија, нека папирната издања постала су критичнија према власти.

Све медијске станице су под контролом власти. Све радијске и телевизијске станице у Ирану под контролом су власти. Вођа револуције именује директоре телевизијских и националних радијских станица постоје у Техерану и свим већим покрајинским градовима. Постаје у иранском Азербејџану и иранском Курдистану могу емитирати програме на азербејџанском и курдском. Многе опозиционе групе емитирају програме из Ирака или из кавкаских земаља. Извор Иранског културног центра о слободи штампе наводи: „Слобода штампе спада у највећа достигнућа Револуције.

У победи Исламске револуције штампа је имала значајну и плодоносну улогу. Оно што се издваја као сјајна тачка Револуције јесте процват различитих облика штампе у Ирану. Године 1978. штампано је 86 наслова свих издања. Не рачунајући дневне новине којих је било преко 20, овај број је 1992. године износио више од 500 публикација широм земље. У 1994. години бележи се благи пад броја публикација (437), а у другој половини 1996. тај број се попео на 743; у 1997. години бројао је 800 наслова, а у првој половини 1998. попео се на 897. Осим тога, до 1998. године дозволу за штампање добило је 1.064 гласила, од којих су 105 политичког карактера, 64 економског, 572 друштвено-културног, 278 научног, а меду којима је и 13 која су посвећена жени, односно 32 деци.

Потребно је рећи да су неке иранске публикације последњих година постале светски признате, а садржаји многих од њих, специјализованих у хуманистичким наукама, никако се не могу упоредити са било којим периодом историје државне публицистике.“

Према статистици, Иран је најмлађа нација на планети. Рат са Ираком је донео огроман број жртава старије популације док је државна забрана употребе контрацепције након исламске револуције, по статистикама, донела бејби-бум. Број становника Ирана износи око 70 милиона од тога је око 70% популације млађе од 30 година.

Последњих двадесет година је отворен огроман врој приватних и државних универзитета. Након експанзије броја становника, у Ирану је отворен огроман број приватних и државних универзитета, расте писменост и ниво образовања што је битан фактор у еманципацији младих људи. Свим иранским студентима је доступан приступ интернету што је за производ дало огромну количину високообразованих али незапослених грађана.

Комитет Врховног савета цензурише „само“ око 35% интернет садржаја. Иранска власт тзв. „Комитет Врховног савета културне револуције“ цензурише око 35% интернет сајтова. Под контролом су најпре они са порнографским садржајима, а затим политички, сајтови о правима жена и неки западни медији. Врховни комитет нарочито контролише „Orkut“ и „Friendster“ сајтове са политиком анонимности.

Иран генерише око 700.000 блогова. Према проценама из 2005. године, ирачани генеришу око 700.000 блогова што је и за светске стандарде невероватна норма. Процене кажу да је томе допринела репресивна контроверзна власт (2001.), која је укинула преко стотину новина и часописа и притворила велики број писаца. Резултат је – брзо преусмеравање медија на интернет.

Underground друштва је огромна армија сајбер-дисидената у сталном конфликту са властима. У Ирану је установљена категорија Сајбер дисидената (по угледу на Кину и поједине Афричке државе).

Власт ни приближно не доминира интернетом колико је то у нивоу суседних држава па чак и у нивоу „демократских“ западних земаља. И поред многих акција хапшења најутицајнијих иранских блогера иранска власт очигледно није дорасла „младој револуцији“. Један од значајних потеза обуздавања светске мреже је начињен 2004. године када је иранска власт донела забрану коришћења широкопојасног интернета. Интернет је у приватном сектору обуздан на 128кб што делимично отежава приступ садржајима који по мишљењу власти подривају исламске вредности.

Са овим чињеницама можемо сагледати конфигурацију друштва са свим својим специфичностима. Практично, интернет је прекинуо сваку врсту културне и друштвене изолације Ирана и поред покушаја власти да наметну уређивачку политику сајбер простора, али уколико се осврнемо на чињеницу да је 70% популације млађе од 30 година и да је одрасло у добу након слабљења репресије, можемо претпоставити да је „ново доба“ донела сајбер генерација високо школованог кадра.

Кад „непријатеља“ не можеш победити – придружи му се, на блогистану можемо видети актуелног председника  Ахмуд Ахмадинеџада, затим његовог заменика, а ту је и врховни верски поглавар ајатолах Али Каменеи и многи други верски учитељи.

Ирански народ је сведок многих културних и социјалних промена које су свакодневно видљиве, питање је где су границе које прекидају нит традиционалног и националног идентитета пре него што се друштво утопи и нестане у глобалистичкој култури.

: Арсенин Александар

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: