Švedska državna televizija oštro je reagovala na pismo Haškog tribunala

Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje Švedska državna televizija oštro je reagovala na pismo Haškog tribunala upuceno ovoj televiziji povodom emitovanja filma „Srebrenica – izdani grad“ i izrazila nadu da se „slicni primjeri lošeg rasudivanja od strane Tribunala više nece ponavljati“.


U saopštenju za javnost direktorka i glavna urednica Švedske državne televizije Eva Hamilton izrazila je sumnju da je autorka pisma iz Tribunala uopšte gledala film na koji se žali, prenosi nevladina organizacija „Istorijski projekat Srebrenica“.
„Autorka ne ukazuje na cinjenicne greške u filmu, ali podrobno iznosi odluke Haškog tribunala prema kojima ono što se dogodilo u Srebrenici predstavlja genocid. Za posumnjati je da li je autorki poznat sadržaj filma koji je emitovala Švedska državna televizija“, zakljucuje urednica u saopštenju koje prenosi štokholmski dnevnik „Ekspresen“.
Organizacija „Istorijski projekat Srebrenica“ je takode osudila pokušaj Haškog tribunala da namece profesionalne kriterijume medijskim organizacijama i podržala Švedsku državnu televiziju u odbacivanju svakog takvog pokušaja.
„Pokušaj šefice kancelarije Haškog tribunala za odnose sa javnošcu Nerme Jelacic, povodom emitovanja u toj zemlji norveškog dokumentarca `Srebrenica: izdani grad`, da pismom od 24. novembra utice na uredivacku politiku Švedske državne televizije, gdje zahtijeva da se ubuduce ne prikazuje ništa što nije u skladu sa presudama Tribunala i bez prilike da Tribunal to prethodno prokomentariše, vratio se kao bumerang“, ocjenjuje „Istorijski projekat Srebrenica“.
Portparol Haškog tribunala Nerma Jelacic 28. novembra nije mogla potvrditi Srni da je Tribunal poslao pismo švedskoj i norveškoj televiziji povodom emitovanja filma „Srebrenica – izdani grad“, uz obrazloženje da to nije za javnost.
„Ne mogu vam potvrditi da li je haški Tribunal to pismo poslao, zato što se radi o internoj korespondenciji. Da li ono postoji ili ne, nije nešto što bi se iznosilo u javnost“, rekla je Jelacic i napomenula da Haški tribunal ne diskutuje svoja pisma.
Jelaciceva je, medutim, iznijela primjedbu da se u dokumentarcu ne spominju presude Haškog tribunala kojima su utvrdene neke od cinjenica o zlocinima koji su pocinjen u Srebrenici, te da su zbog toga „propusti u filmu ocigledni“.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: