Najnoviji pokretni raketni sistem ‚jars‘, kojem se „ne može suprotstaviti niti jedan antiraketni sistem na svijetu, a ima domet od 11.000 kilometara“, javile su ruske vojne vlasti.

http://www.vijesti.me/svijet/rusi-predstavili-nepobjedivi-raketni-sistem-clanak-39275

Raketne vojne jedinice za strateške namjene Rusije prikazale su novinarima u regiji Ivanovska najnoviji pokretni raketni sistem ‚jars‘, kojem se „ne može suprotstaviti niti jedan antiraketni sistem na svijetu, a ima domet od 11.000 kilometara“, javile su ruske vojne vlasti.

‚Jars‘, koji je poznat i kao „RS-24“, te „SS-X-29“, zamijeniće moćni „topol-M“ sistem. Nova ruska transkontinentalna balistička raketa u stanju je da pogodi nekoliko ciljeva na udaljenosti od 11.000 kilometara.

Najnovija raketa u rusku vojsku je stigla prije nekoliko mjeseci, ali zasad su mogli da je vidje samo naučnici i vojni zvaničnici. Prije ulaska u vojnu upotrebu, ta raketa je prošla tri uspješna testiranja, a zadnje je bilo 2008. godine.

Razvoj i upotreba nove rakete vjerovatno će biti dovedena u pitanje zbog sporazuma ‚Novi START‘, koji su potpisale SAD i Rusija

Razvoj i upotreba te rakete vjerovatno će biti dovedena u pitanje zbog sporazuma ‚Novi START‘, koji su potpisale SAD i Rusija.

No, s druge strane, NATO i SAD grade raketni štit na područjima od ruskog interesa (zemlje bivšeg Varšavskog pakta i istočne Evrope) pa je ova raketa, što se Rusije tiče, vjerovatno logično rješenje, javljaju ruski mediji.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: