Monasima zabranjeno da odu na Kosmet

Monasima zabranjeno da odu na Kosmet

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/165327/Monasima-zabranjeno-da-odu-na-Kosmet

Komentara 85

Srpska policija zaustavila je automobil i autobus u kojem su bili raščinjeni vladika raško prizrenski Artemije i njegovi sledbenici, sprečivši ih da odlaskom na administrativni prelaz Jarinje pruže duhovnu i moralnu podršku Srbima koji su već danima na barikadama na severu Kosova. „Cela država se digla da spreči 64 monaha da uđu na Kosovo i Metohiju“, kaže razočarani vladika.

 

 

Artemije i monaštvo zaustavljeni na putu ka Kosmetu

 

U izjavi za „Vesti“ Artemije je potvrdio da ga je policija presrela i zaustavila kod Bogutovca, na putu od Kraljeva ka Raškoj.
„Legitimisali su sve putnike, a kad smo im na pitanje gde smo se zaputili odgovorili da nameravamo da preko Raške i Jarinja uđemo na Kosovo, odgovoreno nam je da je to zabranjeno i da moramo da se vratimo. Trenutno nas uz policijsku pratnju sprovode do Ljuljaka“, dodaje vladika.

 

 

Presreli ih žandarmi

„Autobus sa monasima, koji su poneli i pomoć u hrani za Srbe na KiM, presrela je Žandarmerija u Raškoj kod skretanja za Kopaonik. Jedan od policajaca rekao nam je da je skup u Raškoj zabranjen i da monahe na čelu sa vladikom Artemijem, koji je bio najavljen kao glavni govornik, vraćaju uz pratnju iz bezbednosnih razloga“, ispričao je za „Vesti“ raščinjeni monah Damjan.

Vraćanje Artemija i njegovih sledbenika, nažalost, nije bila jedino treniranje discipline srpske policije tokom današnjeg dana. Prema rečima Igora Vojinovića iz Narodnog pokreta Otadžbina, od ranih jutarnjih časova policije je zaustavljala autobuse koji su pošli na skup „Srbi na okup“ u organizaciji Svesrpskog nacionalnog veća koji je trebao da se održi u Raškoj. Policija je zabranila skup i oko pedesetak pripadnika MUP nije dozvoljavalo pristup građanima mestu gde je bilo planirano okupljanje.
Kako je javljao portal Fejsbuk reporter, kod autobuske stanice u Raškoj bila je policijska marica sa petnaestak policajaca koji su legitimisali sve one koji su se uputili na Kosmet i vraćala ih nazad. Otud su kružili saveti da se policija maksimalno izbegava, a u slučaju da ih presretne da im se kaže da se putuje na more!
Autobus koji je sa građanima iz Novog Sada i okoline krenuo u ranim jutarnjim časovima sa namerom da se priključi litiji koja je trebalo da krene iz Raške, pod pratnjom MUP-a Srbije vraćen je u glavni grad Vojvodine. Autobusi koji su organizovano krenuli iz Beograda takođe su presretani i upućeni – na vanredni tehnički pregled! Istu sudbinu doživeo je autobus iz Ivanjice. Desetak vozila koje je uspelo da prođe do punkta MUP-a u Rudnici ka Jarinju, na kraju je presrela srpska policija.

Bezbednosni razlozi

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, „Vestima“ je rečeno da je iz bezbednosnih razloga zabranjen skup u Raškoj. Iz istih razloga su i vraćani autobusi sa monasima i monahinjama raščinjenog vladike, kao i vozila u kojima su bili pripadnici desničarskih organizacija poput Naši i 1389, koji su nameravali da uđu na Kosovo i Metohiju preko Jarinja.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: