GLAS RUSIJE: ŠTA SU SRPSKI MEDIJI PREĆUTALI O KONUZINOVOM NASTUPU

http://www.standard.rs/-cvijanovi-vam-preporuuje/8416-glas-rusije-ta-su-srpski-mediji-preutali-o-konuzinovom-nastupu.html

GLAS RUSIJE: ŠTA SU SRPSKI MEDIJI PREĆUTALI O KONUZINOVOM NASTUPU

petak, 16 septembar 2011 13:29

Nijedan od re¾imskih medija nije preneo da je Konuzin zatra¾io reè tek kada su diskutanti okarakterisali Rusiju kao destabilizujuæi faktor koji brani Srbiju zarad svojih liènih interesa

konuzin-vejvoda_copyŠta je to tako stra¹no uradio ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin pa da ga beogradski režimski mediji, a njih je bar 90 odsto, okarakterišu kao skandal-majstora? Svaki normalan posmatrač bi rekao da je radio isto ono što i njegov kolega u Njujorku Vitalij Čurkin – branio interese Srbije u apsolutnom NATO okruženju, a skandalom bi pre trebalo da se nazove organizovanje takozvanog Bezbednosnog foruma u organizaciji NATO i njegovih beogradskih satelita u liku NVO, i to u centralnom domu Vojske Srbije na dan kada u Njujorku Albanci, uz pomoć tog istog NATO, pokušavaju da legalizuju postavljanje carinika na administrativne prelaze na severu KiM, pa još i da taj forum otvara predsednik Srbije Boris Tadić.

Nijedan od režimskih medija u Srbiji nije preneo ni činjenicu da je ambasador Konuzin zatražio reč tek kada su diskutanti okarakterisali Rusku Federaciju kao destabilizujući faktor koji brani Srbiju zarad svojih ličnih interesa, i da se zapitao želi li Srbija da bude subjekat medjunarodnih odnosa ili samo objekat kako joj to nudi NATO.

„Branićemo vašu zemlju, uprkos interesima nekih Srba da se vaša zemlje stavi pod stranu kontrolu“, poručio je Konuzin dodavši da u Savetu bezbednosti UN interese Srbije toga dana jedini brane Rusija i srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, a da u dvorani u kojoj se održava pomenuti skup nema nikog ko bi branio interese Srbije jer niko od učesnika Foruma ne spominje da NATO i Kfor u ovom trenutku krše Rezoluciju 1244, jer hoće da dovedu na granicu sa Srbijom kosovske carinike i vojnike, i glasno se zapitao više puta da li u dvorani Doma Vojske Srbije uopšte ima Srba ?

Naravno, većina prisutnih su bili Srbi, ali niko izgleda nije imao hrabrosti da se javi. Ambasador Konuzin je još rekao da u Srbiji postoje ljudi koji su spremni da prodaju privredne resurse bilo kome, samo ne Rusima, iako su svesni da će na taj način ta preduzeća propasti.

Nakon nekoliko sati, pošto režimski mediji u Srbiji nisu uspeli da cenzurišu ovo dešavanje u Domu vojske u Beogradu, telefoni beogradskih redakcija su se usijali od poziva gradjana koji su čestitali ambasadoru Konuzinu na izgovorenim rečima, a internet stranice srpskih medija na ovu temu obaraju rekorde po broju komentara.

Više udruženja gradjana i pojedinaca iz cele zemlje javilo se sa predlogom da se ambasadoru Konuzinu dodeli odlikovanje za javno iznesenu odbranu interesa Srbije od NATO, čije članice na sve moguće načine pokušavaju da do kraja zaokruže nezavisno Kosovo, a državni vrh u Srbiji im za to daje prećutnu podršku.

Autor Igor Gojkoviæ
Izvor Glas Rusije, 16. 09. 2011.

Advertisements

Eine Antwort

 1. Када пажљиво анализирамо оно што је, и зашто, тако наступио амбасадор Конузин долази се до закључка, да у сали постоји нека публика, којој су се обраћали говорници, а који су Русију помињали у негативном контексту, што је изазвало амбасадора па је то хтео на крају и да провери, када се обратио тој публици и упитао да ли може да настави да говори, а из публике је само чуо негодовање и узвик „не“, шта му је друго преостало него да напуст салу.
  Нисам случајно убацио овај следећи, давно записани и сачувани материјал од пре Седам додина, који ће вам послужити да можете упоредити стање духа и дуплих аршина створених у Србији и њеној владајућој и помоћној елити

  22.август 2004.

  “ТОПИ СЕ СТРПЉЕЊЕ“

  Данашња “Политика“ донесе интервју са амбасадором САД у Београду Мајкл Полтом, под предњим насловом. Читајући пажљиво питања и одговоре, јасно сам уочио како да човек схвата данашњи свет, без скрупула и милосрђа. Онај, ко није никада имао милости, док је вршио геноцид на домородачким становништвом америчког континента. Чија је историја саздана сва у крви. Ко не бира средства у наметању своје воље, ко и данас, на почетку трећег миленијума, започиње и води ратове, а говори о некој правди, нити је био, а нити може бити хуман и праведан.
  Човек, на следећој фотографији, прдеставник је једне људске заједнице у којој искључиво влада једноумље, а свакоме другоме ће рећи, како је то демократска и правна држава. Тачно је то да да се ради о буржоаској творевини у којој владају закони капитализма, а овај чиновник, три деценије се усавршава у дипломатији, па речник који примењен је насилнички, уцењивачки, баш као што је и држава из које долази.

  Његов предходник, у почетку са дистанце(из Загреба), вршио је све припреме и спроводио насиље над СР Југославијом, да би рат, којег су водиле Сједињене америчке државе, довео до краја. Оно што се није постигло бомбардовањем 78 дана, то је он дипломатским путем остваривао. Вилијам Монгомери, остаће запамћен у Србији, као велико њушкало, који је свој нос забадао свуда. Уплитао се у све унутрашње послове и диктирао шта ће се радити, а шта неће. Када су му исцрпљене све могућности пензионисан је, али задржан ту на Балкану, као нека сива резерва
  Одмах на почетку свог интервјуа, нови амбасадор је дао до знања:“Вашингтон ће “с гвозденом одлучношћу“ инсистирати да Београд испуни обавезе према Хагу. Косово: комплексна реалност, једноставно решење“. Тако је овај виши чиновник америчке бирократије дао до знања да се са њима не може играти. Одмах на почетку је истакао о “разочарењу и нестрпљењу“ које у Вашингтону расте, зато што влада у Београду не испуњава преузете обавезе према трибуналу у Хагу, на чему ће САД инсистирати “с гвозденом одлучношћу“.
  За ову дужност, овај дипломата је специјално припремљен од стране амерочке администрације. Он је правни експерт за послове који га очекују и које он мора извршити. Он је у формулацијама веома прецизан. Интервју је трајао дупло дуже него што је планиран(сат и по). Најчешћи коментар, у току разговора, био је:“Узмите у обзир наше бриге“? “Дали нас слушате“?
  Цело његово излагање се своди у истицању преузетих наших обавеза и њихово извршавање, како би се до краја извршили циљни задаци агресије на нашу земљу, милом или силом. Избора нема.“Морате да скочите у матицу и пливате“ – каже овај дипломата. Трибунал у Хагу, као НАТО инквизиција, коју је у мрачном средњем веку смислила католичка црква, служи за обрачун са сваким ко се дрзне и супростави америчкој “сили“. Служи као иструмент за уцене и притиске на сваку свласт у Србији, ма која струја буде на тој власти.То је, максимално, најгори вид односа међу државама, где се не поштује право и правда. Када говори о својој држави, не заборавља да каже: “Америка и свет расту заједно“ – сваки пут истиче своју светску доминацију, да је то постало отужно и да све више у свету ствара отпор таквом стању и таквим односима. Што су већи екстреми, све је већи отпор, док не доведе до општег обрачуна, прво економског и политичког, а оно што се не може решити политичким средствима и дипломатијом, познато је, решаваће се ратом. Ако се овако настави, много смо ближи општем ратном сукобу, него миру.
  Да би остали још уверљивији да је сличних догађаја било и раније, али су мас-мадији то стидљиво забележили иако је испад америчког амбасадора у Београду Мајкл Полта (јуни 2007.), за време његовог гостовања у Трећој београдскиј гимназију, на школском часу рекао ученицима „да САД подржавају одвајање Косова од Србије, па подржавају независност Косова, а да је он јако разочаран ретрореиком српских политичких званичника када говоре о Косову“. Деца се нису смејала, храбро су му поставили прилично шкакљива питања, по неки се професор насмешио из куртоазије, али ни једна странка ни политичка групација није тада реаговала у коме би поставила путање не „о понићжавању Србије“, већ о злоупотреби деце у политичкед сврхе – што се догађа у читавом времену последњих, више од Двадест година.
  Ради паралеле послужимо се са записаним догађајима тог времена. Само неколико дана после догађаја у Трећој београдској гимназији, овај исти амабасадор гостује, па случајно у истом Дому Војске Србије, где је амбасадор Русије имао свој наступ, али се овде радило о организованом коктелу, посвећеном отварању америчке војне канцеларије у Београду. Тада се амерички амбасадор обратио официрима Војске Србије, и поновио, скоро све, оно о Косову што је говорио и у Трећој београдској гиманзији. Сад пред њим нису била деца, већ официр, зрели људи. Наравно да официри нису деца да постављају шкакљива питања о тој теми, ипак је то дом Воске, а госта треба испоштовати, па су сви били раздрагани и много су се смешили амбасадору Полту. Зачудо наредног се дана није огласила ни једна политичка групација, да приупита , ко то још јавно заговара сецесију дела српске територије, а све се то одиграва уз ангажовање државне елите тог време
  (Одломак из књиге „Раскршћа“, која се пише – аутор Милан Марковић – Миле)

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: