КОСМЕТ, 16.09.2011: ХРОНОЛОШКИ ПРЕГЛЕД ДАНАШЊИХ ЗБИВАЊА…

КОСМЕТ, 16.09.2011: ХРОНОЛОШКИ ПРЕГЛЕД ДАНАШЊИХ ЗБИВАЊА…

i
8 Votes

Quantcast

16.09.2011, 2150- НЕПРИЈАТЕЉСКА ПРОПАГАНДА ИЛИ НЕШТО ОЗБИЉНИЈЕ!? Шиптарски „Лајме Диторе“ јавља о наводне две шок бомбе, које су наводно бачене од стране Срба код  моста у Митровици. Истовремено нам стижу у редакцију, још званично непроверене информације, о прикупљању шиптарских добровољаца и оружја преко Црне Горе. Све то може да буде само обична непријатељска пропаганда, али можда и увод у нешто озбиљније. У сваком случају саветујемо нашој Српској браћи на КиМ да одржавају будност на највишем нивоу и појачане страже у свим изолованим српским срединама. Јављаћемо вам ванредне вести, како нам стижу редакцију(ФБР).
Caca Slavica ŽivkovicФБР, 18:02- ПОЖАР КОД ЈАРИЊА…Мали пожар на Јарињу још се не зна шта гори Непосредно испред пункта на административном прелазу Јариње појавио се густ дим а вероватно гори сасушена трава док узрок пожара није познат…
Невена ЂукановићФБР, 17:25-Потврђено је … Српски и албански цариници су на прелазима.
Невена ЂукановићФБР, 17:15, Хеликоптер Еулекса слетео у базу у Митровици, како би преузео другу смену. Влада Србије: У потпуности контролишемо ситуацију на Косову. Срби насули шљунак и камење, и тако чувају прелазе копненим путем. Еулекс саопштио да се, осим њих, на прелазима налазе по два припадника косовске полиције и један косовски цариник. Ситуација мирна, али напета.
 16.09.2011, М. Свирчевић ФБР, 16:20- РЕЖИМСКИ ПОСЛАНИЦИ БОЈКОТОВАЛИ СЕДНИЦУ СКУПШТИНСКОГ ОДБОРА НА БРЊАКУ!  У БАЊИ У НЕПОСРЕДНОЈ БЛИЗИНИ АДМ.ПРЕЛАЗА БРЊАК ОДРЖАНА 6. СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА БЕЗБЕДНОСТ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЧИЈЕМ РАДУ СУ УЗЕЛИ УЧЕШЋЕ САМО ПОСЛАНИЦИ ОПОЗИЦИОНИХ СТРАНАКА ИАКО СУ СВИ ЧЛАНОВИ ТОГ ОДБОРА БИЛИ УРЕДНО ПОЗВАНИ…
Хаџи Михајло БожовићФБР, 15.00 – Ruski medijski servis RT.com ocenjuje da će KFOR preći granicu svog mandata oko spornih carinskih ispostava. Ruske diplomate saznaju da će UN to „ignorisati”. У92
Хаџи Михајло БожовићФБР, 14.30 – Vlada srbije saopštila je da u potpunosti kontroliše sitruaciju na Kosovu i pozvala građane da mirno protestuju i ne nasedaju na provokacije. У92Дал је ико БоТу обавестио шта се тамо дешава???
16.09.2011, 13:35, ФБР- РАДИКАЛИ ПРОШЛИ КРОЗ ПУНКТ БРЊАК- ОБРАЗОВЦЕ ВРАТИЛА СРПСКА ПОЛИЦИЈА- Око стотину чланова СРС и посланика, су успели да из два покушаја пређу преко прелаза Брњак, и том приликом су мазнули окупаторску таблу са натписом „СТОЈ БУДЕМО ПУЦАЛИ“(коју је очигледно писао неки неписмени словенац), и сада су на путу ка Звечану. Претходно је Српска полиција вратила већу групу чланова Образа, са образложењем да им је тако наређено из Београда. Овде се вероватно ради о некој  координацији између Тадићевог режима и окупаторских власти на КиМ…
16.09.2011, 13: 20, Пожега, МАЛИНАРИ ОДУСТАЛИ ОД ПРОТЕСТА ЗБОГ КОСМЕТА – Малинари Златиборског и Моравичког округа одлучили су јутрос да привремено одустану од блокада саобраћајница због актуелне ситуације на северу Косова.
16.09.2011, 13:08, Двери Ниш, НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ  КАКО НАМ ЈАВЉАЈУ НАШИ ЉУДИ КОЈИ СУ ПОШЛИ НА БРЊАК: ПРЕЛАЗИ СУ И ДАЉЕ БЛОКИРАНИ СА ОБЕ СТРАНЕ, НАША ПОЛИЦИЈА ЈЕ ПОКУШАЛА НА ВИШЕ МЕСТА ДА ОДВРАТИ НАШЕ ЉУДЕ ДА НЕ ИДУ НА ПРЕЛАЗЕ АЛИ СУ ОНИ ТО ОДБИЛИ И НАСТАВЉАЈУ ДАЉЕ ДА СЕ ПРИБЛИЖАВАЈУ.
16.09.2011, РТС, 12.55 – Портпарол Еулекса Николас Хотон није могао да потврди да ли су на прелазе пребачени и припадници косовске полиције и царине. 12.54 – Непосредно испред пункта на Јарињу појавио се густ дим, али се више детаља о томе не зна, јавља репортер РТС-а. 11.00 – До прелаза Јариње стигла група студената из Београда, који, како кажу, желе да пруже подршку Србима на северу Косова.
16.09.2011, 11:12, ФБР- ПОНОВО „УСТАШКИ“ ХЕЛИКОПТЕРИ ПРЕВОЗИЛИ ШИПТАРСКЕ „ЦАРИНИКЕ“ НА ПУНКТОВЕ…, Заобишли копнене барикаде  ваздушним мостом НАТО снага, које су наводно статусно неутралне. Како могу швабе, шиптари и хрвати да буду статусно неутрални на окупираним српским историјама!?
16.09.2011, 09:30, ФБР– ШИПТАРИ ИЗВРШИЛИ „ВАЗДУШНИ ДЕСАНТ“ НА АДМИН. ПРЕЛАЗЕ… Такозвани министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи је управо изјавио Танјугу да су шиптарски „полицајци и цариници“ хеликоптерима КФОР-а пребачени на админ. прелазе, и да су од јутрос у „пуној контроли“ тих прелаза!
16.09.2011,  Хаџи Михајло Божовић ФБР-  НА БРЊАК И ЈАРИЊЕ ИНТЕНЗИВНО СЛЕЋУ ХЕЛКОПТЕРИ!?08.57 – На админинистративни прелаз Брњак стигао хеликоптер, али се не зна ко је у њему, јавља извештач РТС-а. 08:45, Еулекс стигао на Јариње… Припадници Еулекса појавили су се нешто пре осам часова на административном прелазу Јариње, јавља извештач РТС-а. Срби провели ноћ на барикадама које су постављене на неколико локација у општини Лепосавић, Звечан, Косовска Митровица и Зубин Поток. На администартивном прелазу Јраиње, нешто пре осам часова, појавили су се припадници Еулекса, јавља извештач РТС-а са лица места. Слетела су три транспортна хеликоптера.

16.09.2011, 06:00 ртс- СРБИ ДОЧЕКАЛИ ЗОРУ НА БАРИКАДАМА, НОЋ ПРОТЕКЛА МИРНО… Малинари блокирали више путних праваца, не одустају од протеста и похода на Београд… Опасност од пожара код Краљева и даље велика…

четвртак, 15 (16) сеп 2011, 01:42 -> 02:53  ртс , САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УСКРАТИО ПОДРШКУ ПРИШТИНИ- ЗАПАДНЕ СИЛЕ СПРЕЧИЛЕ ИЗГЛАСАВАЊЕ РУСКЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ ПРОТИВ ЈЕДНОСТРАНЕ УПОТРЕБЕ СИЛЕ!

03.00 – Русија је желела да спречи избијање насиља на северу Косова… Предложили смо да Савет изда једноставно председничко саопштење, рекао је Виталиј Чуркин, рекавши да су то одбациле западне државе.

02.52 – Завршена седница Савета безбедности. Вук Јеремић рекао да ће Србија учинити све да се избегне било каква дестабилизација и насиље.

02.36 – Русија четири пута узимала реч током седнице Савета базбедности. Француска оптужила Београд да вештачки изазива кризу.

02.30 – Енвер Хоџај је рекао да ће косовски цариници бити распоређени на прелазима Јариње и Брњак. „Тамо смо 25. јула отишли мирно и никада их нећемо напустити“, рекао је Хоџај.

02.00 – Вук Јеремић упозорио је на седници Савета безбедности УН да ће, уколико се не предузме хитна и одлучна акција, за мање од 24 часа Приштина упасти на север Косова, што ће имати несагледиве последице по читав регион.

———————————————————————————————————————————————————

КОСМЕТСКЕ ВЕСТИ ОПШИРНИЈЕ…

Miroslav SvircevicФБР, 16:20

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

УПРАВО СМО У ТЕЛЕФОНСКОМ РАЗГОВОРУ СА НОВИНАРКОМ БЕЛАМИ ТВ ИЗ НИША, РУЖИЦОМ З.Н.СТОЈКОВИЋ, САЗНАЛИ ДА ЈЕ У БАЊИ У НЕПОСРЕДНОЈ БЛИЗИНИ АДМ.ПРЕЛАЗА БРЊАК ОДРЖАНА 6. СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА БЕЗБЕДНОСТ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЧИЈЕМ РАДУ СУ УЗЕЛИ УЧЕШЋЕ САМО ПОСЛАНИЦИ ОПОЗИЦИОНИХ СТРАНАКА ИАКО СУ СВИ ЧЛАНОВИ ТОГ ОДБОРА БИЛИ УРЕДНО ПОЗВАНИ (ДСС – Ж.ТОМИЋ, САНДА ИВИЋ, МИЛАН ЛАПЧЕВИЋ; СРС – Љ.КРАГОВИЋ, ДЕЛИЋ, Н.ШАРОВИЋ, Д.МАРОВИЋ; НС – РАДОСЛАВ МОЈСИЛОВИЋ).ЗАКЉУЧАК ЈЕ ДА ОВИМ КОРАКОМ ШИПТАРСКА СТРАНА ЖЕЛИ ДА ЗАОКРУЖИ УСТАВАНУ КОНСТИТУЦУЈИ СВОЈЕ САМОПРОГЛАШЕНЕ ТЗВ.НЕЗАВИСНОТИ И КВАЗИ ДРЖАВЕ А ДА НАША ВЛАДА НЕМА ОДГОВОРА. БАРИКАДЕ СУ СА СТРАНЕ СРБА ДОДАТНО ОЈАЧАНЕ. ТАКО ДА СЕ СНАГЕ КФОРА ЗАЈЕДНО СА ШИПТАРСКИ „ЦАРИНИЦИМА“ НАЛАЗЕ У БЛОКАДИ У МЕЂУПРОСТОРУ САМОГ ПРЕЛАЗА.НАШИ ЉУДИ СУ УСПЕЛИ ДА УЂУ НА ТЕРИТОРИЈУ КИМ.

ГРАЂАНИ СУ СЕ ВРЛО ДОБРО САМООРГАНИЗОВАЛИ И ДРЖЕ СИТУАЦИЈУ ПОД КОНТРОЛОМ.

ЗАСАДА ЈЕ СИТУАЦИЈА НА ОВОМ ПРЕЛАЗУ МИРНА.

НЕМАЧКА ПОЗИВА НА УЗДРЖАНОСТ
Заменик немачког министра иностраних послова Вернер Хојер позвао је у петак све стране на Косову да допринесу смиривању тензија и избегну све околности које могу изазвати сукобе. Хојер је у саопштењу објављеном у петак, рекао да је то што је „правна мисија Европске уније Еулеx преузела царинску контролу, значајан корак за слободан проток робе и нормализацију односа Косова и Србије“. „Сада су све стране позване да допринесу деескалацији и да избегну све што изазива сукобе и стоји на путу мирном спроводјењу дијалогом постигнутог споразума“, навео је Хојер. „Употреба реторике која доводи до поларизације је такодје неодговорна с обзиром на нестабилност ситуације“, указао је Хојер у саопштењу.
Детаљније

ЕУЛЕКС НА ЈАРИНЈУ И БРНЈАКУ-ИЗ ЧАСА У ЧАС
Распоређивање полиције и царине Косова на Јариње и Брњак је почетак успостављања реда и закона у том подручју, рекао Хашим Тачи. 12.55 – Портпарол Еулекса Николас Хотон није могао да потврди да ли су на прелазе пребачени и припадници косовске полиције и царине. 12.54 – Непосредно испред пункта на Јарињу појавио се густ дим, али се више детаља о томе не зна, јавља репортер РТС-а. 11.00 – До прелаза Јариње стигла група студената из Београда, који, како кажу, желе да пруже подршку Србима на северу Косова. 10.00 – Са припадницима Еулекса на Брњаку је и један цариник из Приштине. Срби из КПС-а напустили прелаз Брњак. 9.15 – Министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи тврди да су на прелазима од јутрос припадници косовске полиције и царине, заједно са припадницима Еулекса. 08.57 – На админинистративни прелаз Брњак стигао хеликоптер, али се не зна ко је у њему, јавља извештач РТС-а. На административном прелазу Јариње, нешто пре осам часова, појавили су се припадници Еулекса, јавио је извештач РТС-а са места догађаја. Слетела су три транспортна хеликоптера. И на прелаз Брњак, такође су слетела три хеликоптера. Министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи тврди да су на прелазима од јутрос припадници косовске полиције и царине, заједно са припадницима Еулекса. Реџепи је у изјави Тањугу навео да је операција изведена нешто пре осам сати и да су службеници косовске царине и полиције пребачени, заједно са припадницима Еулекса, на прелазе Јариње и Брњак хеликоптерима из оближње базе Кфора код Лепосавића. Еулекс ће, навео је Реџепи, обављати оперативни део послова на прелазима, а косовски службеници ће имати техничку улогу. Реџепи је рекао да је операција извршена без проблема. На прелазима и путним правцима на северу Покрајине Срби су се организовали и поставили барикаде како би спречили преузимање прелаза. Код прелаза Брњак додатно су ојачане барикаде. Грађани општине Лепосавић јутрос су дошли у великом броју на административни прелаз Јариње. Они су се окупили испред бодљикаве жице коју су припадници Кфора синоћ поставили затворивши овај прелаз. Припадници Кфора обезбеђују прелаз у пуној борбеној опреми, а на бодљикавој жици на два језика постављена су упозорења – „Кфор, Стоп или ми будемо пуцали“, као и на енглеском „Стоп, И wилл схоот“. Запослени у косовско-митровачким предузећима од јутрос су, уместо на радним местима, на улицама северног дела тог града, а највише их је у близини главног моста који раздваја северни српски од јужног албанског дела Косовске Митровице. Они мирним протестом желе да поруче да неће прихватити намеру власти у Приштини да инсталира косовску царину на Брњаку и Јарињу. У Лепосавићу су, уместо у школама, испред храма светог Василија одржани први часови ученицима. У Храму Светог Димитрија у Северној Косовској Митровици партријарх српски Иринеј и архијереји СПЦ служио је јутарњу литиргију. Посланици Српске радикалне странке нису успели данас да уђу на север Косова, јер су заустављени на прелазу Јариње. „Сачекала нас је челична ограда и бодљикава жица, иза које су се видела борбена возила Кфора“, рекао је шеф посланичке групе СРС Драган Тодоровић. Ка Косову су се упутили и посланици Српске напредне странке.
Детаљније

ШТА ПРЕДЛАЖЕ УН ЗА СЕВЕР КОСОВА
Питање надлежности и улоге међународних фактора на северу Косова и Метохије дефинисале су Уједињене нације још 2008. године, планом Бан Ки Муна, који не оставља никакве недоумице, нити простор за интерпретације за којима ових дана у складу са својим интересима посежу све стране укључене у збивања на северу. Ки Мунов план у шест тачака, на пример, не предвиђа присуство косовских цариника и полицајаца на административним прелазима на северу покрајине. План генералног секретара о реконфигурацији УНМИК-а и распоређивању Еулекса на Косову и Метохији, који је Савет безбедности УН прихватио у новембру 2008. године, јасно одређује све функције цивилне мисије у области правосуђа, полиције, царине, транспорта, граница и српског културног наслеђа. Полиција и царина, као и правосудни систем у зонама настањеним Србима на Косову биће „под кишобраном” УН, док ће у зонама у којима живе Албанци полиција, царина и правосуђе радити са Еулексом, предвиђено је планом. Бан Ки Мунов план, када је реч о царинском уређењу, предвиђа да Косово функционише као јединствено царинско подручје. Тај план, међутим, експлицитно предвиђа да, у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244, на административним прелазима 1 и 31 (Јариње и Брњак) буду међународни цариници. Приходи од царина који буду убрани на прелазима 1 и 31 би, према том документу, требало да буду коришћени за развој локалних заједница. Генерални секретар УН наглашава „потребу даљих преговора међу релевантним преговарачким странама, како би се постигла сагласност и одредили модалитети за рад и реактивирање граничних прелаза”. Контролу административне линије, према плану, а у складу са резолуцијом 1244, наставља да врши Кфор заједно са другим међународним организацијама. Предвиђено је и да питања од значаја за контролу административне линије решава стручни комитет за саобраћај и инфраструктуру. Када је реч о полицији, план генералног секретара УН предвиђа формирање додатних подстаница у неалбанским подручјима, да УНМИК именује високог полицијског официра из редова косовских Срба и да целокупна полицијска служба на Косову остаје под међународним надзором. У делу који се бави правосуђем, план предвиђа да у суду у северном делу Косовске Митровице, који је под контролом УНМИК-а, „у каснијим фазама” буду именоване локалне судије и тужиоци у складу са резолуцијом СБ 1244. Међународна заштита Српске православне цркве на Косову, како је предвиђено планом Бан Ки Муна, мора и даље постојати, не сме се доводити у питање, а она подразумева заштитне аранжмане око главних објеката СПЦ. Планом се захтева и предузимање мера које би за циљ имале добробит калуђера и калуђерица, као што су ослобађање Српске православне цркве од ПДВ-а, акциза и царина, омогућавање обнове црквених објеката од стране СПЦ. У домену транспорта и инфраструктуре, генерални секретар УН препоручује наставак дијалога српске и албанске стране. У извештају генералног секретара се наводи да ће Еулекс деловати у статусно неутралном оквиру УН и бити распоређен на читавој територији Космета у координацији с УНМИК-ом.
Детаљније

КОСОВСКИ ЦАРИНИЦИ ДОШЛИ НА БРНЈАК И ЈАРИНЈЕ
Срби на северу Косова провели су ноћ на барикадама које су постављене на неколико локација у општини Лепосавић, Звечан, Косовска Митровица и Зубин Поток. Косовски цариници и полицајци распоређени су јутрос на прелаз Јариње, потврдио је заменик премијера самопрокламоване репубиле Косова Хајредин Кући. На административни прелаз Брњак око 9.40 слетео је хеликоптер са косовским цариницима. Радио КиМ наводи да је ситуација тренутно мирна, али напета. Косовски медији извештавају да су припадници граничне полиције Косова, уз пратњу припадника специјалних јединица, још синоћ били смештени у кампу Кфора Нотинг хил (Нотхинг Хилл) у Лепосавићу. Медији наводе да су припадници полиције до прелаза Јариње пребачени хрватским хеликоптерима Кфора. Званичници Еулекса су за агенцију Бета казали да у овом тренутку не могу давати никакве изјаве. Припадници немачке јединице у саставу Кфора на административном прелазу Јариње су на кратко отворили прелаз, како би ушле две особе за које Срби окупљени испред барикаде тврде да раде у Косовској полицијској служби. ‘Блиц’ сазнаје да су српски цариници одбили да дођу на Брњак. ‘Полицајци из ноћне смене су хтели да оду кући, међутим капетан српске националности врши притисак да остану и у овој јутарњој смерни и придруже се Албанцу царинику који током дана у зависности од развоја ситуације треба да слети на Брњак“, рекао је неименовани извор за београдски лист. После десетак минута разговора поред бодљикаве жице, Кфор је пропустио две особе, а окупљени грађани на прелазу тврде да је једна особа полицајац. Кфор је потом поново затворио пролаз и ојачао барикаду бодљикавом жицом. И портпарол самопрокламоване царине Косова Адриатик Ставиљеци казао је да су на прелазима Јариње и Брњак распоређени цариници. Ставиљеци није желео да каже на који начин су тамо довезени цариници, нити да ли су распоређени заједно са припадницима Еулекс царине и полиције. “Акција распоређивања цариника изведена је по плану који је договорила косовска влада”, казао је Ставиљеци. На питање да ли је састав косовских цариника који су стигли на Јариње и Брњак мешовит, Ставиљеци је одговорио: У косовској царини раде мешовите екипе, не само на овим прелазима, већ на свим осталим. Око пола сата пре тог хеликоптера на Брњак су слетела још два хеликоптера од којих је један имао ознаке хрватског Кфора. После слетања другог хеликоптера, Срби су ојачали барикаду и испред пункта истоварили неколико шлепера са шљунком. Припадници Еулекса појавили су се јутрос нешто пре осам часова на административном прелазу Јариње. Срби са севера Космета не одустају од блокада путева Саобраћај је и даље блокиран на Јарињу, а на барикадама од бодљикаве жице истакнути су натписи на српском језику ћирилицом „Стоп Кфор или ми будемо пуцали“, као и на енглеском језику. Највише их је било у месту Зупче, где је потпуно блокиран магистрални пут Косовска Митровица-Рибарићи. На том путном правцу Срби су поставили барикаде у месту Газиводе и две код административног прелаза Брњак. У општини Звечан блокиран је пут Косовска Митровица – Рашка, у месту Рударе. На територији те општине постављена је барикада на још једној локацији, али је саобраћај функционисао једном саобрацајном траком. У Косовској Митровици барикаде су постављене на некоилико локација, а и даље је затворен главни мост преко Ибра који раздаваја јужни и северни део града. Ситуација је слична и у општини Лепосавић где су грађани на више локација поставили барикаде, а у месту Сочаница јединица пољског Кфора је заустављена, јер је пут попречен камионом. На путним правцима према Јариње ноћ је провело више десетина грађана општине Лепосавић, које је синоћ обишао и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић
Детаљније

ДОДИК:КОСОВО ОТИМАЈУ ВЕЛИКИ
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Косово отимају велики и моћни и да је потпуно очигледно да Србија то више не може да спречи. „Јасно је колико је Косово болно питање. Али, Косово отимају велики и моћни. И потпуно је очигледно да Србија то више не може да спречи. Све ће се завршити тако што ће једно јутро на косовским границама осванути албански полицајци, који ће тако ограничити простор који је отет Србији. Србија неће имати куд: или да оружјем брани територију, или да одустане. Прво не бих никад препоручио, јер знамо како би се завршило“, казао је Додик у интервјуу „Новостима“. Истакавши да Србија никад не треба да призна Косово, Додик је рекао да људима на Косову треба саопштити јасну поруку тако што ће држава издвојити значајан новац за српску заједницу која остане тамо да живи, а онима који хоће да се иселе треба омогућити бесплатно земљиште широм Србије. „То је тренутно једино решење. Тако ће том народу дати избор. Једини који је преостао. Не треба више давати прилику Албанцима да причају о неком мултиетничком друштву“, казао је он. Додик је нагласио да Србија док постоји треба да даје новац манастирима и да се бори за њихов екстериторијални статус. „Али, Србија не може да поврати Косово и да га интегрише. То је илузија. Отели су га моћни и арогантни, и то је крај. Не треба им бар више дозволити да се подсмевају и понижавају Србију. И зашто им веровати кад су тако безочно отели комад српске земље. Ја им не верујем“, закључио је Додик.
Детаљније

МИХАЈЛОВИЋ:СРБИ НА БАРИКАДАМА ДА НЕ НАСЕДАЈУ НА ПРОВОКАЦИЈЕ
Директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић изразио је наду да ће данашњи дан протећи без било каквих инцидената, поручивши Србима на барикадама да не наседају на провокације Приштине која је најавила постављање косовских цариника на административне прелазе. Срби који су сада на барикадама свесни су ситуације – да само хладне главе, разумом могу да превазиђу ситуацију, рекао је Михајловић Телевизији Пинк. У Лепосавићу су министар за КиМ Горан Богдановић, шеф тима Београда за дијалог са Приштином Борислав Стефановић, а на КиМ је и тим из Владе Србије, подсетио је Михајловић. Њихов задатак је да помогну да живот функционише нормално, да се спрече инциденти, да спусте тензије, да се не би догодило нешто непредвиђено, рекао је Михајловић. Он сматра да ће провокација бити и од неких Срба који имају одличну комуникацију са Приштином, оценивши да ситуација није за велику забринутост, ни драматична, јер су Срби на КиМ били много пута и у много горој ситуацији и да „ово није никакав дан Д“. Нема шансе да се независност Косова инсталира на северу јужне покрајине, ни да се људи који живе на КиМ помере, рекао је Михајловић. Упитан о одласку представника политичких партија и Српске православне цркве на север КиМ, он је одговорио да држава није организовала те акције, него да је свако отишао на КиМ из својих разлога и да је СПЦ присутна на КиМ као један од стожера опстанка Срба, док је део опозиције отишао да би подржао Србе, а део јер има „добар подијум за неки политички маркетинг“. Он је рекао да не би требало распаљивати страсти и да „пожар“ на северу КиМ покушава да упали косовски премијер Хашим Тачи да „избегне пожар који тиња на југу око његове власти“. Срби не би требало у томе да учествују, ни да му помажу, него би требало да гледају свој интерес, да се очува потпуни мир, да нема инцидената, нагласио је Михајловић. Очигледно је да Срби са севера КиМ немају проблема са протоком робе и ни са каквим пословима на административним прелазима, али не желе инсталирање независног Косова на северу покрајине, рекао је Михајловић. Михајловић сматра да ће Тачи „за разлику од летошње ситуације овог пута користити само реторику, а не било какве снаге“. „Покушаће да се сакрије иза Еулекса и Унмика, односно Кфора, а на крају дана ће вероватно одржати прес конференцију на којој ће рећи – ми смо освојили, држава Косово је сада на целој територији“, оценио је Михајловић. Михајловић је рекао да прави пут представља повратак дијалогу, јер не постоји ниједно питање које не би могло да се реши у разговору, него мора да се решава на терену.
Детаљније

МИРАН ПРОТЕСТ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ
Запослени у косовско-митровачким предузећима од петка ујутро су, уместо на радним местима, на улицама северног дела тог града, а највише их је у близини главног моста који раздваја северни српски од јужног албанског дела Косовске Митровице. Они својим мирним протестом желе да поруче да неће прихватити намеру власти у Приштини да инсталира косовску царину на Брњаку и Јарињу. Како јавља дописник агенције Бета са севера Косова, у Лепосавићу су, уместо у школама, испред храма светог Василија одржани први часови ученицима.
Детаљније

ХЕЛИКОПТЕР СА КОСОВСКИМ ЦАРИНИЦИМА НА БРНЈАКУ
На административни прелаз Брњак око 9.40 слетео је хеликоптер са косовским цариницима, јавља дописник агенције Бета са лица места. Око пола сата пре тог хеликоптера на Брњак су слетела још два хеликоптера од којих је један имао ознаке хрватског Кфора. Срби су по слетања прва два хеликоптера ојачали барикаду код Брњака и испред пункта истоварили неколико шлепера са шљунком. Припадници Еулекса појавили су се јутрос нешто пре осам часова на административном прелазу Јариње, где су припадници немачког контигента Кфора поставили бодљикаву жицу и истакли натписе на српском језику ћирилицом „Стоп Кфор или ми будемо пуцали“ и исти натпис на енглеском језику.
Детаљније

ЈЕРЕМИЋ: НЕСАГЛЕДИВЕ ПОСЛЕДИЦЕ АКЦИЈЕ ПРИШТИНЕ
Шеф српске дипломатије Вук Јеремић упозорио је на седници Савета безбедности УН да ће, уколико се не предузме хитна и одлучна акција, за мање од 24 часа Приштина упасти на север Косова, што ће имати несагледиве последице по читав регион. Он је оценио да ће најављена операција Приштине имати значајне безбедносне и политичке последице за читав регион и да ће продужетак дијалога бити „озбиљно поткопан, као и спровођење онога што је досад договорено“. „Позивамо све становнике покрајине да се уздрже од насиља“, рекао је Јеремић. Србија, поручио је он, жели да веома јасно стави до знања да неће прихватити никакву кривицу за последице онога што је најављено за 16. септембар. „Било шта да се деси, одговорност мора пасти искључиво на оне који планирају да изведу ову лоше замишљену операцију“, навео је Јеремић. Хоџај: Не мичемо се са граница Косовски министар спољних послова Енвер Хоџај је рекао да су косовски полицајци 24. јула на прелазе на северу Косова „дошли мирно“, као и да немају намеру да се одатле више икада померају. Наступ Енвера Хоџаја пред новинарима после седнице Савета безбедности пратио је и мањи дипломатски сукоб са руским амбасадором при УН Виталијем Чуркином, који је косовског министра покушао да спречи да говори, наводећи да представници Приштине у УН могу да говоре само у пратњи званичника УНМИК-а. Хоџај се није обазирао на Чуркинове замерке, али је оптужио Београд да изазива насиље. „Косовска полиција иде на границе међународно признате државе“, рекао је Хоџај.
Детаљније

КАМЕНОВАНИ СРБИ ПОВРАТНИЦИ У ЖАЧУ
Косовски Албанци из околине села Жач каменовали су синоћ Србе у том повратничком селу код Истока, изјавио је мештанин Небојша Дрљевић и додао да је једном повратнику повређена нога. Повређени мештанин Вељко Коматовић рекао је „Вестима“ да су Албанци још у среду увече покушали да им покраду стоку. Након што су то покушали и синоћ, мештани су им се супротставили па су Албанци почели да их каменују. Каменовање је почело око 21 час и трајало више од два сата, све док у село није стигла патрола косовске полиције коју су позвали српски повратници. У селу су сада стациониране три патроле – једна Кфора и две Косовске полиције – али их у тренутку напада није било. Вељко Коматовић Коматовић је додао да косовски полицајци нису могли да отерају нападаче и нису смели да са Србима оду и провере стоку. „Ми смо се сви склонили у једну кућу. У страху смо и не знамо шта ће се још дешавати нити шта можемо да очекујемо у будућности,“ рекао је он. Министарство за Косово и Метохију захтевало је од Кфора и Еулекса да уместо вербалних осуда напада Албанаца на повратнике у Жач предузме конкретне мере да се такви инциденти више не понове. Представници министарства више пута до сада опомињали су међународне снаге да спрече нападе на село. У селу Жач тренутно живи 14 повратничких српских породица, које су биле више пута до сада изложене нападима Албанаца.
Детаљније

МИРНА НОЋ НА СЕВЕРУ КОСМЕТА
Протекла ноћ на северу Косова била је мирна а грађан су у великом броју јутро дочекали на барикадама и свим путним правцима који са севера покрајине воде ка централној Србији.На прелазу Брњак Срби су синоћ блокирали административну линију са обе стране, и косовске и српске, па не дозвољавју чак ни пешацима да туда пролазе. На магистрални пут,који води ка Рибарићу мотрили су током лчитаве ноћи тако да ниједно возило међународних снага није могло да се креће овим путним правцем. И на прелази Јариње у току је тотална блокада па се на овим путном правцу не одвија саобраћај. У Рудару, где готово два месеца Срби дежурају поред барикаде коју су поставили да би спречили инсталирање косовске царине и синоћ је било више од хиљаду људи, а грађани северног Космета мотрили су и на мостове на Ибру и све путне правце који са југа воде ка северу. Данас је за све запослене на северу Космета уобичајан радни дан. Ако то ситуација буде захтевала изаћи ће на улици и мирним протестом показати властима у Приштине у представницима међународне заједнице да се не слажу са њиховом намером да овај део Космета одвоји од Србије. У храму Светог Димитрија у северној Косовској Митровици партријарх српски Иринеј и архијереји СПЦ служиће јутарњу литирију.
Детаљније

ЖЕСТОКА СЕДНИЦА СБ УН О КОСОВУ
На ванредној седници Савета безбедности УН о Косову синоћ се водила жустра дебата међу чланицама Савета које су остале подељене у виђењу ситуације на Косову, па није донет никакав закључак. Према сазнањима Тањуга, током затвореног дела седнице, на којој је говорио и шеф српске дипломатије Вук Јеремић, водила се жестока разправа. Неколико пута су узимали реч амбасадор Русије Виталиј Чуркин и представници Француске, Британије и САД. Амбасадор Чуркин је предочио учесницима седнице оперативни план за заузимање пункта 1 и 31 који је саставила косовска влада и у коме јасно пише да ће доћи до насиља и да поред тога косовске власти разрађују како ће да реагују ако до насиља дође. Представници САД и Француске изјавили су да чак не виде потребу за седницом јер сматрају да не постоји опасност од насиља, али их је демантовао у свом излагању специјални изасланик генералног секретара УН Едмонд Муле, који је упозорио на могућност избијања насиља, али и извештај косовске владе. Чуркин се позвао на предлог Србије да Еулекс дође на прелазе, али без косовких Албанаца, а да се све остало договара током дијалога у Бриселу. У дискусији је дошло до оштре размене речи британског, француског и америчког представника са Чуркином. Према речима дипломата, ово је била једна од најжустријих дебата у СБ УН. Према тврдњи Вука Јеремића СБ УН није подржао најављену једнострану акцију Приштине и значајна већина земаља је на синоћњој седници изнела дубоке резерве према таквим корацима. „Уколико до те акције дође она неће имати легитимитет нити међународно правну легалност. Није је подржао Савет безбедности, као ни специјални изасланик генералног секретара који је у свом излагању изнео забринутост“, рекао је Јеремић после седнице. „Његов извештај је био хладан туш за представнике Приштине и оне који их подржавају“, навео је министар спољних послова Србије. Говорећи о атмосфери на седници, Јеремић је оценио да је расправа пред СБ била „дуга и напета“ и да су представници земаља чланица по више пута узимали реч. „Упутили смо апел да се ствари решавају путем дијалога и да је то једини начин да се пронађу одржива и дуготрајна решења“, истакао је шеф српске дипломатије. Он је упозорио да, уколико и поред свих упозорења међународне заједнице и Савета безбедности, дође до било какве ескалације насиља на КиМ, „одговорност искључиво лежи на онима који се определе на такве кораке“. Јеремић је објаснио да се на крају затворених консултација СБ повукао на нову рунду разговора, којој могу да присуствују само земље чланице. „Не знам да ли ће на крају бити усвојено саопштење, али у сваком случају СБ није данас подржао акцију Еулекса и Кфора, за које су неке земље тврдиле да има међународну подршку“, навео је шеф српске дипломатије. Заменик шефа мировних операција УН Едмонд Муле изјавио је на седници СБ УН да је предмет споразума Београда и Приштине од 2. септембра било само питање царинског печата, али не и постављање цариника на прелазе на северу КиМ, док је шеф српске дипломатије Вук Јеремић упозорио да ће евентуални упад Приштине на север имати несагледиве последице по регион. Муле је рекао да је предмет споразума из Брисела било само питања царинских печата, а не и друге теме везане за царину, као ни постављање контролних пунктова на два прелаза на северу. Он је позвао Београд и Приштину да остану привржени дијалогу и да преузму одговорност за спречавање насиља „сутра (16. септембра) и убудуће“. Представник УН је, описијући тренутну ситуацију на Косову, подсетио на најаве Приштине да ће 16. септембра довести своје царинике на административне прелазе, и прецизирао да ће, уз Еулекс полицију, на сваки прелаз доћи по један косовски цариник и по један полицајац. „Спровођење ових планова могло би да доведе до заоштравања ситуације на терену, угрози стабилност и доведе до избијања насиља“, оценио је Муле. „УНМИК ће наставити да ради са обе стране да се избегне нова криза, и очекујемо да обе стране покажу пуну приврженост дијалогу, а не једностраним акцијама и употреби силе“, истакао је помоћник генералног секретара УН за мировне операције. Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин изразио је забринутост због ситуације на северу Косова и рекао да је изненађен што неке чланице Савета безбедности УН нису желеле да у заједничком закључку позову стране да наставе решавање проблема путем дијалога. Чуркин је после ванредне седнице СБ УН упозорио да Еулекс и Кфор раде супротно мандату који им је поверен. „Еулекс, ЕУ и Кфор делују нестрпљиво, не информишући УНМИК како ваља и најављују операцију заузимања пунктова на административним прелазима и довођења косовских цариника“, казао је Чуркин новинарима. Такав план, додао је, носи јасно статусно одређење, а статусно питање Косова требало би као и сва практична питања решавати кроз дијалог две стране. „Учешће Кфора и Еулекса у оваквим операцијама је недопустиво и супротно њиховом мандату“, био је изричит руски представник. Према речима Чуркина, ситуација на терену могла је да се развија сасвим нормално упоредо са наставком дијалога Београда и Приштине. „На затвореној седници СБ нисмо чули аргумент – зашто дијалог не може да се настави“, напоменуо је он. „Изненадно напуштање дијалога у тренутку када је почео да обећава потпуно је неоправдано и веома опасно“, истакао је Чуркин. Руска делегација предложила је, како каже Чуркин, веома једноставно реаговање СБ као резултат ове дискусије, које би било базирано на ставовима изнетим у говору помоћника генералног секретара УН Едмонда Мулеа, а то је да земље чланице СБ наглашавају потребу да Београд и Приштина нерешена питања решавају кроз дијалог, што је „једини пут без конфликта“. „На наше велико изненађење, неке чланице СБ нису биле вољне да се усвоји чак ни овакав закључак“, казао је Чуркин и поновио озбиљну забринутост Русије. Он је изразио наду да ће неки закључак СБ УН бити усвојен и да акција Приштине која је „практично већ почела“ неће у петак бити спроведена. Шеф српске дипломатије је на седници СБ УН упозорио да ће, уколико се не предузме хитна и одлучна акција, за мање од 24 часа Приштина упасти на север Косова, што ће имати негаследиве последице по читав регион. Он је оценио да ће најављена операција Приштине имати значајне безбедносне и политичке последице за читав регион и да ће продужетак дијалога бити „озбиљно поткопан, као и спровођење онога што је досад договорено“. „Позивамо све становнике покрајине да се уздрже од насиља“, рекао је Јеремић у говору. Србија, поручио је он, жели да веома јасно стави до знања да неће прихватити никакву кривицу за последице онога што је најављено за 16. септембар. „Било шта да се деси, одговорност мора пасти искључиво на оне који планирају да изведу ову лоше замишљену операцију“, навео је Јеремић. Јеремић је казао да се ситуација на Косову погоршава последњих неколико месеци и да је Приштина у бројним ситуацијама овог лета намерно поступала провокативно, и поред напретка у дијалогу постигнутом у Бриселу. Јеремић је рекао и да би учешће Еулекса и Кфора у акцијама Приштине сигурно значило потпуни губитак легитимитета ових мисија код српске стране. „Мандат обе мисије је у Резолуцији 1244 и у статусно неутралном оквиру Уједињених нација“, додао је шеф српске дипломатије. Косовски министар спољних послова Енвер Хоџај изјавио је након седнице да планирана акција преузимања контроле над два административна прелаза није унилатералан потез и да је у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, мандатом Еулекса и међународним правом. Хоџај је у седишту УН изнео тврдњу да се током дискусија на ванредној седници СБ посвећеној ситуацији на Косову већина чланица СБ сложила са таквим ставом Приштине. „Не могу да говорим у име других земаља, али дозволите да вас обавестим да већина чланица Савета безбедности јасно навела да не сматра да је оно што ће се сутра десити унилатерална акција, већ да је у складу са Резолуцијом 1244, мандатом Еулекса и међународним правом“, изјавио је Хоџај новинарима. Упитан да прокоментарише то што је шеф српске дипломатије Вук Јеремић непосредно пре њега рекао да је Савет безбедности против унилатералне акције, а помоћник генералног секретара УН за мировне операције Едмонд Муле упозорио да би једнострана акција могла угрозити стабилност, Хоџај је одговорио: „Не могу да говорим у име других, али мислим да је Мулев посао био да извести о ситуацији на терену, а та ситуација показује да је оно што ће се сутра десити у складу с Резолуцијом 1244.“ Подсећајухи да је на састанку 2. септембра у Бриселу постигнут договор о царинским печатима, он је поручио да ће у петак „влада Косова спровести тај договор у тесној сарадњи и координацији са Еулексом и Кфором“. „Србија је, међутим, одлучила да иде против међународне заједнице, Савета безбедности као институције, ЕУ и НАТО, и ја се питам живимо ли у 1991. или 2011. години, када би обе земље требало да раде на европским интеграцијама“, казао је Хоџај. Хоџај је нагласио да се у петак ништа неће десити ако Србија жели мир, безбедност и стабилност. „Сутра ујутро, косовски полицајци и цариници биће на два прелаза… јер је то међународно призната граница Косова, у надлежности централне владе, и тако ће и остати“, казао је Хоџај. Седница, заказана на захтев Србије и Русије, почела је нешто после 00,30, а након обраћања Мулеа, настављена је иза затворених врата, како су тражиле неке сталне чланице СБ УН. Пре седнице генерални секретар УН Бан Ки Мун одржао је конференцију за штампу на којој је изнео своју забринутост поводом ситуације на Косову.
Детаљније

ЧУРКИН: ОПАСНО ПОНАШАНЈЕ ПРИШТИНЕ
Планови власти косовских Албанаца на северу Косова су веома опасни и „далеко од демократских“, изјавио стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин. Чуркин је упозорио да њихове изјаве о спремности да примене силу сведоче да „они добро схватају шта раде и да то може довести до сукоба и развоја кризе у том региону“. Он је истакао да је делегација Србије упутила писмо председнику Савета безбедности УН са молбом за сазивање ванредне седнице и да Русија подржава тај захтев. Чуркин је у интервјуу за руски сателитски ТВ канал „Раша тудеј“ навео да очекује да ће седница бити одржана данас „како би се предупредио драматичан и опасан развој догађаја на Косову“. „Власти косовских Албанаца најавиле су намеру да, у суштини, заузму северно Косово силом“, каже Чуркин и додаје да се Приштина позива на царинске договоре са Београдом, али такође изражава спремност да примени силу како би спровела план о довођењу косовских цариника на прелазе на административној линији, преноси Б92. Чуркин је као још један узнемирујући елемент навео и то што „све снаге, стациониране тамо ради подршке миру, изгледа подржавају тај веома опасан план власти косовских Албанаца“. „Други веома узнемирујући елемент у овој ситуацији је међународно присуство, које је тамо да чува мир. Они изгледа сарађују са овим веома опасним планом косовских власти“, рекао је стални представник Русије при УН. Чуркин је, како преноси „Раша тудеј“ на својој интернет-страници, рекао да ће хитан састанак бити провера како ће СБ УН да реагује на реално стање ствари.
Детаљније

ТАЧИ: НЕЋЕМО СЕ ПОВУЋИ
Премијер Косова Хашим Тачи изјавио је да институције Косова уз сагласност међународних фактора сутра почињу распоређивање припадника своје полиције и царине на административне прелазе Јариње и Брњак према централној Србији. Хашим Тачи „Сутра ће полицајци и цариници Републике Косово заједно са Еулексом и НАТО-ом почети остваривање операционалног плана за пуну функционализацију граничних прелаза“, рекао је Тачи на конференцији за новинаре у Приштини, што је у суштини била обраћање грађанима и на којој није било омогућено постављање питања. „Операционални план је сачинила Влада Косова уз пуну координацију и подршку САД, ЕУ, НАТО-а и Еулекса, и сада је и јавно добио подршку свих релевантних међународних фактора“, истакао је Тачи. Он је оценио да ће интегрисање севера Косова бити „процес са много изазова“, али да је убеђен да ће они бити превладани. „Као премијер Републике Косово кажем вам да се нећемо повући. Позивам вас на разумевање, сарадњу и поверење у институције Републике Косово и уску сарадњу с међународном заједницом“, поручио је Тачи. Тачи је рекао да је поносан на то што је имао подршку грађана али и међународних фактора. „Заједно с вама верујем заједничком успеху, верујемо уједињењу енергије грађана и пуној подршци наших међународних партнера. Ми смо веровали и верујемо да кад год се наши напори координирају с међународним факторима, успеси нису недостајали“, казао је Тачи. Он је позвао грађане да сачувају мир и истакао да сутрашње активности на северу нису уперене ни против једне националне заједнице. „На северу нема сукоба владе и грађана. У сукобу је правда с неправдом, закон са незаконитошћу, конфликтна прошлост с будучношћу у миру“, поручио је Тачи. Влада Косова, према његовом мишљењу, најбољи је заштитник и гарант права за грађане Косова, укључујући и Србе који живе на северу. „Позивам их да живе без страха, да као грађани буду део нашег друштва, да поштују вредности демократског света, за ред и мир и за хармонију међу свим грађанима и у миру једни са другима“, казао је Тачи. Он је рекао да су се због преузимања прелаза Јариње и Брњак узнемирили само они који не поштују закон и они који доводе у питање суверенитет Косва. „Косово је домовина свих њених грађана без обзира на етничку припадности. Косово припада свим Косоварима“, истакао је косовски премијер.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: