Euleks: Beograd zna plan, nema mesta iznenađenju – Carina Euleksa i kosovskih vlasti na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova biće uspostavljena u petak

Euleks: Beograd zna plan, nema mesta iznenađenju

15. septembar 2011. | 13:15 16:34

Izvor: Beta

Grad: Priština

Carina Euleksa i kosovskih vlasti na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova biće uspostavljena u petak, a novac od carine ubiraće Euleks, izjavio zamenik šefa Euleksa Endi Sparks i dodao da je Beograd za to znao i da niko ne bi trebalo da bude iznenađen.

Sparks za frankfurtske Vesti rekao da taj korak u primeni sporazuma postignutog tokom dijaloga ne bi trebalo da bude iznenađenje ni za koga. “EU razume zabrinutost srpske strane, ali poziva sve da se ponašaju odgovorno“, kazao je on i dodao da bi u slučaju najavljenih blokada Kfor i Euleks mogli da procene da je neophodno zatvaranje prelaza.

„Dogovor postignut u Briselu tokom dijaloga 2. septembra vezano za carinske pečate važan je za poboljšanje odnosa u regionu i kretanje roba u skladu sa evropskim vrednostima. EU očekuje da trgovinski embargo bude uklonjen. EU i kosovske vlasti konsultovale su se oko primene sporazuma postignutog tokom dijaloga“, kazao je on.

EU: Euleks nadležan za carinu na Kosovu

U Evropskoj uniji se smatra da nikakve bitnije promene nema u položaju granično-administrativnih
prelaza na severu Kosova jer će i od sutra carinske poslove na celom Kosovu, kao i do sad, obavljati Euleks, rekli su danas zvaničnici EU u Briselu.

Oni su preneli zaključak nadležnih tela EU da jedina promena, u cilju sprovođenja dogovora o ukidanju trgovinske blokade, jeste da na prelazima Jarinje i Brnjak od sutra treba da budu i carinici i policajci vlasti Kosova, ali samo više simbolično, u svojstvu posmatrača. Izvori u Briselu su posebno naglasili da će sve izvršne poslove obavljati Euleks, u skladu s mandatom i rezolucijom 1244. To znači da se potvrđuje da je Kosovo jedna carinska zona, kao što je bilo i tokom nadležnosti UNMIK-a za carinske poslove na Kosovu.

Funkcioneri u EU su dodali da je i na prelazu Merdare Euleks do sad obavljao sve izvršne carinske poslove, a tamo su bili i carinici i pogranični policajci vlasti Kosova.

Po mišljenju zvaničnika, Beograd ili Priština ne bi trebalo da prave prepreke za ponovno uspostavljanje slobodne trgovine, budući da je Priština, uprkos daleko većim zahtevima, pristala na ovaj plan Euleksa i EU, usaglašen i s drugim međunarodnim činiocima. Evropski diplomatski izvori su, istovremeno, preneli ocenu u EU da je premijer Kosova Hašim Tači preteranim i bučnim zahtevima izazvao takođe žustro reagovanje Beograda, iako za to suštinski nije bilo osnova.

Rasmunsen: Nema povratka nazad

Generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen pozvao je danas u Prištini sve na Kosovu da nastave dijalog i istakao da „nema povratka nazad“ i da jednostrani potezi neće biti korisni.

„Ja ocekujem da sve zajednice i svi lideri pokažu najveću brigu u njihovim akcijama narednih dana na stvaranju mnogo sigurnije budućnosti“, rekao je Rasmusen posle sastanka sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem.

Rasmunsen je ocenio da su događaji na Kosovu znacajni  i za širu stabilnost u regionu, i dodao da od vraćanja tenzija iz prošlosti niko neće profitirati.

„Pozivam sve lidere i sve zajednice da nastave sa promocijom dijaloga i stabilnosti, zato sto niko nece profitirati od vraćanja tenzija iz prošlosti“, rekao je Rasmunsen.

Ocenio je da su sukobi loši za Kosovo i njegov imidž i jasan korak unazad od ostvarenog napretka.

Rasmusen je istakao da želi da bude potpuno jasan i da „nema povratka nazad“.

„NATO je potrosio 12 godina osiguravajuci stabilnost i sigurnost. Mi nećemo dozvoliti da ovaj napredak bude ugrožen. Ja verujem da će svi koji su uključeni nastaviti da pokazuju umeren i konstruktivan pristup prilikom implementacije sporazuma (o slobodnoj trgovini). To je jak signal da je put unapred moguć kroz dijalog a ne sukob, konsultacije a ne konfrontacije“, rekao je Rasmunsen.

Generalni sekretar NATO-a je istakao da jednostrani potezi nisu korisni.

Tači je rekao da na severu Kosova nema reda, zakona i pravde.

„Mi se nećemo povući pred ilegalnim i kriminalnim strukturama koje drže kao taoce 40.000 srpskih građana. Mi želimo da ponudimo naš servis svim građanima da bismo ih oslobodili panike i pretnji ovih kriminalnih struktura. Mi želimo da oni izaberu svoje predstavnike što bi nas navelo da investiramo u sva polja i poboljšamo život“, rekao je Tači.

Tači je istakao da su barikade na putevima mnogo slabije od vrednosti koje predstavljaju institucije Kosova, evropski zvaničnici, NATO i SAD.

„Operativni plan stupa na snagu 16. septembra“, rekao je Tači.

Rasmusen se tokom dana sastao i sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem i ministron Bezbednosne snage Kosova, Agimom Čekuom.

Zemlje Zapada podržavaju teritorijalni integritet Kosova

Ambasadori pet uticajnih zapadnih zemalja (Kvinte) u Prištini podržali su danas teritorijalni integritet i suverenitet Kosova.

Ambasadori SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Italije kazali su zahvalnost predsedniku Vlade Kosova Hašimu Tačiju da „osigura svim građanima Kosova jednak pristup vladavini zakona i pozdravili novi carinski režim kao jedan pozitivan korak u tom pravcu“.

Takođe, ambasadori su izrazili zahvalnost zbog načina na koji je Vlada Kosova sarađivala sa svojim međunarodnim partnerima, posebno Kforom i Euleksom u pripremi tog „značajnog koraka za Kosovo“.

Oni su „podstakli vladu da nastavi sa takvom saradnjom u cilju konsolidovanja vlasti Kosova na prelazima postepeno i mirno tokom ovog perioda tranzicije“.

Takođe su pozdravili i podržali izjave koje su juče dali Specijalni predstavnik Evropske unije Fernando Đentilini i šef misije Euleksa Gzavije De Marnak i ponovili očekivanja da će embargo na trgovinu između Srbije i Kosova sada biti ukinuti, otvarajući time put za dalji napredak u dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

Ambasadori su naglasili da je ključ uspeha u svim ovim naporima bio u konsultacijama i dogovoru između Vlade Kosova i njenih međunarodnih partnera.

Šef Euleksa Gzavije de Marnak (Xavier de Marnhac) izjavio je juče da bi dogovor o carinskim pečatima trebalo da pojača vladavinu prava na severu Kosova i da će na prelazima u tom delu Kosova raditi mešoviti timovi.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: