Амбасадор Русије у Србији Конузин: Срби браните Косово

http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=18205:2011-09-15-15-48-45&catid=48:vesti

 

Конузин: Срби браните Косово

Александар Конузин

БЕОГРАД – Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин критиковао је данас, у неуобичајено оштром тону, учеснике првог Београдског безбедносног форума из Србије да не бране интересе своје земље у вези са Косовом.

„Зар у овој дворани нема Срба“, узвикнуо је у неколико наврата Конузин, говорећи емотивно и повишеним тоном на панелу посвећеном глобалним безбедносним променама.

Руски амбасадор је оптужио НАТО и Кфор да у овом тренутку крше Резолуцију 1244 Савета безбедности УН јер хоће да доведу на границу са Србијом косовске царинике и војнике, а да то нико од ученика Форума не помиње.

Конузин је рекао да ће у Савету безбедности УН, на данашњој специјалној седници о Косову, интересе Србије бранити Русија и министар спољних послова Србије Вук Јеремић, а да „овде у дворани нема никог ко брани интересе Србије“.

Он је још рекао да у Србији постоје људи који су спремни да продају привредна постројења било коме, а не Русима, иако су свесни да ће тако постројења пропасти.

Руски амбасадор је након 15-минутног, врло гласног, говора љутито напустио дворану у Дому Војске Србије у којој се одржава Безбедносни форум на којем учествују министри спољних послова више европских држава, стручњаци за спољну политику и безбедност, новинари.

Форум, који је јутрос отворио председник Србије Борис Тадић, организовали су Фонд за политичку изузетност и Европски покрет у Србији.

——————————————————————–

Лихт: Примедбе Конузина не стоје

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт рекла је да „не стоје“ примедбе амбасадора Русије у Београду Александра Конузина, који је данас демонстративно напустио Београдски безбедносни форум незадовољан током расправе.

Конузин је демонстративно отишао са Форума након што је позван да заврши говор у којем је критиковао остале учеснике што на панелу посвећеном глобалној безбедности нико није покренуо питање слања косовских цариника на прелазе Брњак и Јариње о коме ће данас расправљати Савет Безбедности УН.

Руски амбасадор је рекао да је збуњен јер Нато, Кфор и Еулекс планирају да доведу косовске царинике на прелазе на северу Косова и тиме прекрше свој мадат, Резолуцију 1244 и одлуку СБ УН из 2008. године, а из публике на ту тему није постављено ни једно једнио питање Говорећи о поступку Конузина, Лихт је рекла да верује да руски амбасадор није довољно пажње посветио почетку форума где се говорило о Косову.

Она је подсетила да је председник Србије Борис Тадић на отварању Форума говорио о ситуацији на северу Косову, и нагласила да је том приликом послао поруке, а да вероватно Конузин „није довољно пажње посветио ономе шта се десило и зато је тако поступио“.

Лихт је додала да су и новинари током пауза разговарали са учесницима Форума највише о стању на Косову.

Бета, Танјуг
објављено: 15.09.2011
  • facebook
  • twitter
  • stampanje

Последњи коментари

Eine Antwort

  1. Када забринути за судбину свог народа с пажњом прати све шта се догађа, а и у датом времену, долази до закључка и поставља само једно питање: Зар је могуће да ће нас из ове кризе извести институције и појединци, који су све учинили да до овога дође? Јадна ли је држава који заступају и штите институције њеног противника, које срачунато раде да се Србија доведе у потпуну зависност оних држава које већ више од два века настоје да потчине ове просторе.
    Оно, што је урадио руски амбасадор Конузин, са образложењем које је тим поводом дао, заслужује сваку пажњу и похвалу. Београдски форум за политичку изузетост је страна организација нама наметнута, и та председница није омиљена у Србији код српског народа. Остаће упамћена као неко непожељно тело у срцу српског народа – тако је треба вредновати.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: