REZULTATI JUBILARNIH, DVADESETIH PESNIČKIH RUKOVETI – NAJBOLJA PESMA TODORE ŠKORO

 

REZULTATI JUBILARNIH, DVADESETIH PESNIČKIH RUKOVETI

 

 

NAJBOLJA PESMA TODORE ŠKORO

 

 

Jubilarne, dvadesete pesničke rukoveti koje tradicionalno organizuje ugledni Krajinski književni klub iz Negotina ove godine okupile su rekordan broj pesnika, njih skoro sedam stotina iz zemalja regiona, ali i iz celog sveta u takmičenju za najbolju pesmu za ovu godinu. Pesničku rukovet  Mokranjčevog i Hajduk-Veljkovog grada na kraju je zaslužila  pesnikinja iz Beograda, Todora Škoro pesmom „Pismo kćeri u tuđini“ koja je osvojila prvo mesto, druga je pesma dr Rajka Gliba iz Zadra „Silazak kao uspon“, a treća pesma Branke Vojinović-Jegdić iz Podgorice „Tavani“.

 

U saopštenju organizacionog odbora ove manifestacije se kaže:

 

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 682 rada iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Republike Srpske, Slovenije, Bugarske, Makedonije kao i iz Australije, Francuske, Austrije, Švajcarske, Kanade, književnika poreklom iz regiona. Žiri u sastavu prof. dr Ljubiša Rajković Koželjac, predsednik, članovi prof. Tomislav Milošević, i prof. Slađan Mihajlović, izabrali su troje finalista međunarodnog festivala poezije „Pesničke rukoveti“: Todoru Škoro iz Beograda i pesmuPismo kćeri u tuđini, dr Rajka Gliba iz Zadra i pesmu Silazak kao uspon, Branku Vojinović Jegdić iz Podgorice i pesmu Tavani.

Žiri je pohvalio sledeće autore: Dušana Ružića iz Paraćina i pesmu Očev vinograd, Primoža Vesnika iz Ljubljane i pesmu Tesnac u srcu slavenskih sudbina, Nevenu Bošnjak Čolić iz Beograda i pesmu Opstati, Suzanu Stupar iz Prijedora i pesmu Dnevnik predvečerja, Senahida Nezirovića iz Tuzle i pesmu Branko Miljković, Ani Stojkovu Ivanovu iz Plovdiva i pesmu Posle noći, Miloša Marinkovića iz Niša i pesmu Da ne postoji kiša, Milana Jankovića iz Požarevca i pesmu Žižak – ateista, Gordanu Radovanović iz Banja Luke i pesmu Zaveštanje i Draganu Đurković Tošić iz Čačka i pesmu Tražim zrno u čoveku.

Žiri je odlučio da je ovogodišnji laureat međunarodnog festivala poezije „Pesničke Rukoveti“ Todora Škoro iz Beograda i pesma Pismo kćeri u tuđini.

Svi odabrani radovi biće objavljeni u posebnom e-book izdanju časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja a časopis prosleđen autorima koji su u njemu zastupljeni.

Završna smotra festivala, dodela nagrade i predstavljanje pobednika pred negotinskom publikom održaće se u drugoj polovini meseca septembra.

 

Pobednica “Pesničkih rukoveti” Todora Škoro ovim povodom je izjavila.

“Seobe u ratu, seobe u miru, pečalbarske seobe, ali I one negeografske, nego intelektualne, duhovne, emocionalne, usud su, čini mi se, našeg više nego ijednog naroda na svetu. A svaka seoba je bolna. Onome ko odlazi, više onome ko ostaje. A majkama, mišljah, njima seoba dece dođe kao prva smrt posle kloja ona druga, konačna, bude tek nešto  neosetno, skoro željeno. Od te misli, od te slike mnogih majki-čekalica bez nade potekla je ova moja pesma. Izišla iz mene, onako na narodnu, slična tužbalici ili molitvi, ali drukčije I nije moglo. Sad, kad je ta pesma ovenčana nagradom , ona više kao da nije samo moja, ja I želim da ona bude dete svih majki koje čekaju svoje otišle sinove I kćeri. Darujem je njima, od srca!”

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: