ШТРАЈК У ПЕС СУРДУЛИЦА СЕ НАСТАВЉА Фабрика за вешање

ШТРАЈК У ПЕС СУРДУЛИЦА СЕ НАСТАВЉА

Фабрика за вешање

Горан М. Антић

После дописа на десетине релевантних адреса у власти, радницима ПЕС-а је пукло трпило, па су прошлог уторка, 16. новембра, њих стотину сели у два аутобуса и отишли у престоницу, право пред Агенцију за приватизацију, да од надлежних лично заискају правду

 

У Агенцији су нас лепо примили: штрајкачи у БеоградуУ Агенцији су нас лепо примили: штрајкачи у БеоградуПризор испред бивше “Заставе ПЕС” у Сурдулици, изазива мучнину – по хладној новембарској киши, око убоге ватрице седе десетине радника у зимској одећи, под капуљачама и, као, греју се. Нема за нас овде божеогрејиште, кажу. Радници ПЕС-а су већ 200 дана у штрајку, нови власници Сергеј Куштимов из Русије и Андреј Димитријевић из Београда не хају, а Агенција за приватизацију већ месецима, еуфемистички речено, тактизира  око коначног разрешења овога хропца.

ВЛАСНИКОВ ЋАЛЕ

После дописа на десетине релевантних адреса у власти, радницима ПЕС-а је пукло трпило, па су прошлог уторка, 16. новембра, њих стотину сели у два аутобуса и отишли у престоницу, право пред Агенцију за приватизацију, да од надлежних лично заискају правду.

Суштина овог протеста види се у допису Агенцији, у коме се између осталог каже: “Будући да ни после три године од продаје ДП Застава ПЕС, ни после 195 дана штрајка нисте нашли за сходно да коначно прекинете агонију и фабрике и радника, јер нисте имали довољно храбрости да коначно признате да је ова приватизација катастрофална те да донесете одлуку о њеном раскиду, већ сте опет дали купцима неки рок од седам дана, и ко зна колико пута још ћете то радити, револтирани штрајкачи су коначно одлучили да дођу у Београд, пред зграду Агенције, и протестују”.

КО ЈЕ “ЗАПАЛИО” ВОЛВО
-У суботу, 20. новембра, дакле у нерадни дан, око 11,45 сати – каже Драган Ђорђевић – из круга фабрика украдено је фабричко возило, марке “волво“. Сумњамо да је тада изнета и значајна финансијска документација, као и вредни делови машина. То су штампане плоче, електронски “мозак” машина, који је у набавци коштао око 17.000 евра. Симптоматично је да се то догодило на неколико дана пред доношење одлуке о судбини приватизације ПЕС-а у Агенцији за приватизацију. Поднели смо пријаву МУП-у.

Аутобусе је обезбедио председник СО Сурдулица, Новица Тончев, а почетак протеста испред Агенције обележила је непријатност.

-Ко нам је пожелео “добродошлицу” испред зграде Агенције –нико други, него отац једног од власника, Андреја Димитријевића, и то како? Најпогрднијим речима и псовкама, увредама и понижавањем. Знамо га, сваке године проводи по три летња месеца на Власини, у нашем одмаралишту које је његов син узео у бесцење. Полиција га је чувала, нису ми дали ни да одем до чесме да се напијем воде, кажу  “идеш да бијеш оног чичу” – каже штрајкач Јовица НЕШИЋ.

Штрајкачи се затим са огорчењем обрћу на лик и дело Андреја Димитријевића, купца 49 посто капитала ПЕС-а.

Нека дође Андреј да ме скине: Тонка БорисоваНека дође Андреј да ме скине: Тонка Борисова-Ко је он – каже један од штрајкача – поједини Сурдуличани су га препознали са Кипра, где је прво брао поморанџе, па био избацивач у ноћним клубовима. А како је ушао у фабрику? Па, био је телохранитељ функционера СРС, па га је ту довео бивши председник општине, радикал Станислав Момчиловић. Кад је дошао, куче није имало за шта да га уједе, ни визит карту није имао, преко ноћи су му одштампали. Бизнисмен!

ЈОШ МАЛО ВРЕМЕНА

Петочлану делегацију ПЕС-а примио је лично директор Агенције за приватизацију, Владислав Цветковић, и директорка Сектора за контролу и спровођење уговора о приватизацији, Јулијана Вучковић.

-Димитријевић нас је предухитрио – дан пре него што смо ми дошли, он се појавио у Агенцији. Значи, неко му је дојавио. Доставио је некакву делимичну документацију знатно после продужених рокова – каже Драган Ђорђевић, вођа синдиката Независност у фабрици.

Утисак преговарачког тима ПЕС-а је да је Агенција врло уздржана у доношењу коначне одлуке о судбини ове приватизације.

-Само купцу продужују рокове – каже Ђорђевић – већ четврти или пети пут, а ништа не предузимају. Током разговора, највише их је интересовало да ли постоји нека могућност да се преговори између купца и штрајкача наставе.

Штрајкачи, међутим, одбијају такву могућност, сматрајући да друга страна само купује време, док не исиса све из фабрике; после је свеједно. Кажу да Владу, односно Агенцију као њен орган, с једне  стране притиска ЕУ због, по њима, недовољног броја приватизација у Србији, а с друге, пак, руска амбасада, која је против раскида приватизационог уговора.

ЧОВЕК НИЈЕ ‚ТИЦА

Усред разговора вашег извештача са штрајкачима, напољу је почела некаква фертутма. Имало се шта и видети – дугогодишња радница ПЕС-а, Тонка Борисова, инвалид рада, која је у овој фабрици, на послу, тешко повређена, па радила на пословима чистачице скраћено радно време, па после приватизације добила отказ, попела се на дрво испред фабрике, седи на танкој грани, са ужетом око врата.
-Скини се, бре, одатле – моле је штрајкачи – нису они вредни тога!
-А да ли сам ја вредна – одговара Тонка са дрвета – жена, инвалид, градила сам ову фабрику, сада цепам дрва по кућама за двеста динара, да се прехраним!
Ови доле сада примењују другу тактику:
-Добро, седи на то дрво, али макар скини то уже око врата, мож‘ да се омакнеш, и стварно да се обесиш!
-Не! – одговара Тонка – нека дође Андреј да ми скине конопац, и да ме спусти одавде!

-Љубазно су нас примили – каже Ђорђевић – не могу да грешим душу. Али, садржина разговора са директором Агенције Цветковићем не обећава много. Наиме, он је тражио “још мало времена” да се прегледа документација и једне и друге стране, како се, по његовим речима, не би пренаглило са одлуком Агенције. Ми смо апеловали да поново погледају записник Пореске управе Врање, по коме су утврђене финансијске малверзације купца, у вредности око 23 милиона динара. Сада чекамо четвртак, 25. новембар, када ће, наводно, Агенција донети одлуку.

Последњи преговори између купца и штрајкача одржани су 8. јула, и од тада су обе стране ушанчене.

-Ништа није испунио – каже Ђорђевић – па му ништа више не верујемо. Ипак, 13. октобра били су заказани још једни преговори, и то у згради СО Сурдулица. Шта ћемо ми у општини, он је купац, ми смо радници, дај да разговарамо у фабрици. Али, ипак смо отишли, сви штрајкачи су били ту, наша делегација је чекала да уђе. Полиција нас није пустила, а Андреј Димитријевић нам је кроз прозор општине показивао средњи прст. И због тога преговора више не може да буде, нема сврхе, јер ништа од претходних договора ни изблиза није испоштовано од стране купца.

Сада су обе стране на суду, радници туже купца због неисплаћених зарада, купац тужи раднике због “нелегалног штрајка”. По свему судећи, одлука Агенције за приватизацију ће бити преломна, али како је натерати да је донесе? Но, ни четвртак није далеко, па ће се видети од каквог се дрвета кашике дељу.

 

АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈУ
ОДЛУКА ЗА НЕДЕЉУ ДАНА
– Агенција врло пажљиво прати дешавања у ПЕС-у – каже Душан БЕЛАНОВИЋ, директор Сектора за комуникације Агенције за приватизацију – што доказује и чињеница да је делегацију штрајкача примио лично директор Цветковић. Али, решење није једноставно, и купци имају своје аргументе. Недавно су поднели врло озбиљна документа о пословању фирме, уговореним пословима, али тврде да не могу да их реализују због штрајка.
Овде се поставља питање – да ли би уопште било штрајка, да купац испуњава своје обавезе према радницима?
– Он тврди да испуњава – каже Белановић – али то ће утврдити комисија Агенције. Ми продужавањем рокова за испуњење уговора о приватизацији само покушавамо да не дође до раскида уговора, јер то је нужно зло. Иначе, примедбе штрајкача да то чинимо из не знам каквих побуда, апсолутно не стоје. Па, ми смо поништили 25 посто приватизација у Србији, када смо утврдили да се крше уговорне обавезе. Не искључујем ту могућност ни у ПЕС-у, али треба сачекати да стручне службе утврде чињенично стање. То неће трајати дуже од недељу дана.

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: