S A O P S T E N J E Z A M E D I J E I J A V N O S T – Snezani Petrovic urucena nagrada na Bienalu u Italiji

S A O P S T E N J E  Z A  M E D I J E  I  J A V N O S T

Snezani Petrovic urucena nagrada na Bienalu u Italiji

Na X medunarodnom bienalu grafike u Italiji urucene nagrade „Acqui Print 2011“  – specijalna nagrada zirija za Snezanu Petrovic, graficarku iz Novog Sada

Od 19 juna. do 7. jula 2011. godine odrzava se deseto internacionalno bienale grafike u gradu Acqui Terme (Italija) www.acquiprint.it organizovano od strane Medunarodnog Bienala grafike i sponzorisan od strane Pijemonte regiona, pokrajine Alesandrije, grada Acqui Terme, Rotari kluba grada Acqui Terme itd.

http://www.acquiprint.it/images/stories/premio_2011_150.jpg

Jedinstveni projekat medunarodnog bienala okupio je umetnike iz celog sveta koji ce ovom prilikom predstaviti kulturnoj javnosti Italije svoja poslednja umetnicka dela iz oblasti grafike.

Za selekciju prispelih radova bio je zaduzen prestizni medunarodni ziri u sastavu: Gabrijela Locci (Italija), Giulia Napoleone (Italija), Brita Prinz (Spanija), Marta Raczek (Poljska) i

Anouk Van De Velde (Belgija).

U konkurenciji od 655 prijavljenih umetnika, medunarodni ziri izabrao je 223 umetnika iz 43 zemlje za ucesce na Bienalu, od cega je na kraju odabrano 25 finalista za uzi izbor za dodelu nagrada..

http://www.acquiprint.it/index.php?option=com_content&view=article&id=102&lang=it

http://www.acquiprint.it/index.php?option=com_content&view=article&id=101&lang=it

Na svecanoj ceremoniji odrzanoj u subotu 18.juna(GRAND HOTEL NUOVO TERME), urucene su nagrade za najbolja ovogodisnja ostvarenja na polju umetnicke grafike.

Glavna „Premio Acqui 2011“ nagrada dodeljena je graficarki Elizabet Dijamant (Italija) za rad u kombinovanoj tehnici pod nazivom „Apparenze“ (Nastupi), dok je drugo po rangu priznanje i specijalna nagrada zirija pripala graficarki Snezani Petrovic iz Novog Sada (Srbija) za rad u tehnici mecotinte pod nazivom „Pogled iz drugog ugla“.

Umetniku Marcin Bialasu (Poljska) pripala je nagrada „Tecno Elettriche CTE Spa“ za grafiku u tehnici bakropisa pod nazivom „10m2“. Nagradu Brachetto d’Acqui grupe dobila je graficarka Marija Blanka Saccomano (Argentina) za grafiku pod nazivom „A Human warmth“ (Ljudska toplina) u tehnici akvatinte. U kategoriji mladih umetnika, nagradu je osvojio Andrea de Simeis (Italija), grafika pod nazivom „Cavaliere rampante“ (Goropadni vitez) u tehnici suve igle i rezervasa. http://www.gdapress.it/it/?p=14645

Izlozba je realizovana na otvorenom prostoru u samom centru grada Acqui Terme, pod svodovima centralne zgrade u ulici 20. septembra (Via XX Settembre).

Ovo Bienale ima 20 godina dugu tradiciju; stvoreno je sa namerom da promovise Monferrato i grad Acqui Terme od strane institucija za kulturu i razvoj ovog regiona.Tokom vremena Bienale je prosirilo svoje horizonte, postalo je medunarodno takmicenje koje se pretvorilo u razmenu ideja, znanja i iskustva profesionalnih graficara iz razlicitih kultura, kao i promovisanje novih ideja i tehnika mladim generacijama koje imaju zelju da se bave ovom umetnickom disciplinom. Predstavljajuci radove umetnika iz citavog sveta, medunarodno bienale grafike ima za cilj da doprinese kao unapredenju i promociji savremene moderne umetnicke grafike, tako i predstavljanju zaboravljenih tradicionalnih grafickih vestina.

Italijanski mediji o Bienalu grafike „Acqui Print 2011“:

Reportaza sa svecane ceremonije i dodele nagrada

http://www.lancora.eu/?q=node/1485

Reportaza sa svecane ceremonije Bienala – strana 1.i 3.

http://www.lancora2000.it/archivio/2011/ANC20110726_25.pdf

Informacija o dobitnicima nagrada – strana 1. i 2.

http://www.lancora2000.it/archivio/2011/ANC20110619_24.pdf

S postovanjem,

mr Snezana Petrovic

aRt BoX – Contemporary Figurative Art

www.snezana-petrovic.com

tel. 060/04444-50

e-mail: snezana.petrovic@neobee.net

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: