PREDLOG ZA OSNIVANJE ZAJEDNIČKE RUSKO-SRPSKE INSTITUCIJE ZA PROUČAVANJE NAUČNOG NASLEDJA NIKOLE TESLE – DANAS, 13-og, u POLITICI, U RUBRICI ,MEDJU NAMA, OBJAVLJEN JE CENZURISANI TEKST

Komentar:
DANAS, 13-og, u POLITICI, U RUBRICI ,MEDJU NAMA, OBJAVLJEN JE CENZURISANI TEKST PREDLOGA (interesantno da su izbačene najvažnije činjenice, kao što je eksperiment zaustavljanja radioaktivnog raspada radiuma) KOJI ZA NAJBOLJI BALKANSKI BLOG ,BAŠTA BALKANA,DAJEM INTEGRALNO:PREDLOG ZA OSNIVANJE ZAJEDNIČKE RUSKO-SRPSKE INSTITUC…IJE ZA PROUČAVANJE NAUČNOG NASLEDJA NIKOLE TESLE

Razlog: U Muzeju-Arhivu Nikole Tesle u Beogradu, Ulica Krunska broj 51, od 1952 godine nalazi se neproučeno oko 60.000 Teslinih naučnih dokumenata. Reč je o njegovim teorijskim istračivanjima i detaljno opisanim eksperimentima koje je izvodio u periodu od 38 godina usamljeničkog rada, 1905 – 1943 godine. Uvid u Teslin obimni naučni arhiv pokazuje da je on od presudnog značaja za dalji razvoj nauke, naročito Fizike i Kosmologije. Verujemo da bi rekonstrukcija Tesline fizičke teorije, (posebno teorije atoma i dinamičke teorije gravitacije), kao i ponavljanje njegovih brojnih eksperimenata, unapredilo nauku, a moguće i donelo novu naučnu paradigmu planetarnom društvu. U Svetu je broj citata Tesle več 15 godina u neprekidnom porastu, dok citiranje svih drugih naučnika, na primer, poznatih kvantnih mehaničara, opada.

Zašto se obraćam ruskoj strani: U poslednjih pet godina u Rusiji je prevedeno sa engleskog i objavljeno celokupno Teslino poznato naučno delo, kao i na desetine knjiga,uključujući i beletristiku inspirisanu. Teslom. Medjutim, u Teslinom Muzeju-Arhivu u Beogradu nalazi se neobjavljena i neproučena najvažnija naučna dokumentacija čiji je obim oko šest puta veči od onoga što je do sada u Svetu objavljeno.

Problem koji treba formalno prevazići: Tesline koncepcije u Fizici bitno su drugačije od Relativizma i Kvantne mehanike i zato je u svetskoj univerzitetskoj zajednici Tesla zapravo blokiran i neshvaćen. A neshvaćen je jer je neproučen, uprkos brojnim eksperimentalnim činjenicama koje svedoče da je bio u pravu.Drugim rečima, Teslin arhiv, odnosno koncepcije koje on sadrži, treba učiniti dostupnim svetskoj nauci, radi dobrobiti čitavog čovečanstva.

Molba: Mnogi savremeni fizičari i akademici u Rusiji Tesline ideje uzimaju daleko ozbiljnije nego igde u Svetu i zbog toga smatram da je došlo vreme da se zajedno sa ruskim kolegama sistematski prouči dragocena Teslina naučna dokumentacija kao ishodište ne samo nove čiste tehnologije, već i onoga najvažnijeg: smisla same nauke. Ne samo Černobilj, nego i sada Fukušima jasno pokazuju da je fizika atomskog jezgra za naučnike ostala vrlo nejasna.Sticajem životnih okolnosti (moja pokojna supruga Marija Šešić bila je nekoliko godina direktor Teslinog Muzeja-Arhiva) imao sam uvid u deo arhiva i zapanjio se kada sam otkrio ogled u kome Tesla opisuje kako zaustavlja raspad radioaktivnih elemenata, radiuma i izotopa urana.

Mešoviti rusko-srpski naučni tim: Osnivačko jezgro treba da bude harmonično, u njega moraju istovremeno uči stručnjaci koji nezavisno misle, kao i nadahnuti ljudi inspirisani filozofskim idejama nove nauke, bezopasne za čoveka i saglasne sa prirodnim redom stvari.

Način finansiranja srpske strane: Naučni projekat Ministarstva za nauku i obrazovanje Srbije – Istraživanje Teslinog naučnog nasledja (istorijski, teorijski i eksperimentalno).

Dr Velimir Abramovich, doktor filosofije nauka, (fizike i matematike)

E-mail: velimirabramovic@gmail.com

Sve komentare na ovaj članak možete videti ovde:
http://www.bastabalkana.com/2011/06/vatrene-lopte-nikole-tesle-i-brod-koji-nestaje/#comments

Stalna veza : http://www.bastabalkana.com/2011/06/vatrene-lopte-nikole-tesle-i-brod-koji-nestaje/#comment-19128Mehr anzeigen

www.bastabalkana.com

Bašta Balkana multiautorski blog je polje lepih misli i pametnih priča i rasprava o stvarima kao što su život, nauka, ekonomija, film, muzika, duhovnost, istorija, društvo, trivijalije, web i internet, kultura i čovek.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: