Mirjana Kostić Referent kancelarije za dijasporu ODRŽANA II KONFERENCIJA CENTARA I KANCELARIJA ZA DIJASPORU

Mirjana Kostić
Referent kancelarije za dijasporu

 

ODRŽANA II KONFERENCIJA  CENTARA I  KANCELARIJA ZA DIJASPORU

U Golupcu 27. maja  2011. godine  održana je  II  Konferencija  Centara za dijasporu  regionalnih  privrednih  komora  i Kancelarija za dijasporu  pri  lokalnim

samoupravama u Srbiji. Domaćin ove  druge po redu  konferencije bila je opština Golubac, a organizaciju  skupa  pomogli su  Ministarstvo vera i dijaspore i  Privredna komore Srbije.

           Skupu  na  kome  su  učestvovali brojni  predstavnici  Kancelarija  i Centara za dijasporu, privrednika  iz dijaspore i  regiona, prisustvovali su  u ime Ministarstva vera i dijaspore pomoćnik ministra g. Đorđo Prstojević, u ime Privredne  komore Srbije direktor Centra za dijasporu g-đa Anka Vojvodić, kao i predsednik  Matice  iseljenika Srbije, g. Radivoje Dabić.

Učesnike skupa najpre je pozdravio predsednik opštine Golubac  g. Zoran Pajkic, koji  je u ime domaćina  poželeo uspešan  rad  Konferencije, naglasivši da je danas blizu  trećine  stanovnika ove opštine u  dijaspori.

Pozdravljajući okupljene  predstavnike  Centara i Kancelarija  za dijasporu, privrednike iz dijaspore i regiona,  brojne  goste  i  predstavnike  medija na samom  početku obraćanja, pomoćnik  ministra Đorđo  Prstojević je naglasio važnost ovog okupljanja, kao i nemerljiv  doprinos  koji su  Kancelarije i Centari  za dijasporu dale u vraćanju  poverenja i čvršćem  povezivanju  matice i  dijaspore.


„Ministarstvo vera i dijaspore, je u  proteklom periodu dalo nemerljiv doprinos u jačanju veza matice i dijaspore, a kroz donošenje Zakona o dijaspori i Srbima u regionu i institucijonalno ojačalo i učvrstilo te odnose koji su zakonskim okvirom dobili jednu novu dimenziju. Veliku  pažnju  Ministarstvo vera  i dijaspore poklanja upravo  povezivanju naše dijaspore sa  matičnom  državom i u tome značajnu ulogu  imaju lokalne samouprave, opštine  i  gradovi  kao i  regionalni centri. Naša istraživanja pokazuju da dijaspora najčešće investira u svoj zavičaj. Iz tog razloga u Sektoru za  ekonomska  pitanja  dijaspore objavili su  multimediski  katalog – DVD

 „ Mogućnosti ulaganja u opštine  i  gradove  Srbije, na  kome je  68 lokalnih samouprava u Srbiji ponudilo dijaspori  i njihovim poslovnim partnerima u inostranstvu  193  konkretna investiciona projekata.“

            Skupu su se obratili i direktor  Centra za dijasporu  Privredne komore Srbije g-đa Anka Vojvodić, koja je istakla  dobru saradnju  sa  Ministarstvom vera i dijaspore, i saradnju sa  lokalnim i regionalnim centrima, kao i predsednik  Matice  iseljenika  Srbije g. Radivoje Dabić, koji je naglasio da su u  protekle dve godine odnosi matice i dijaspore   podignuti  na viši  nivo zahvaljujući  pre svega odnosu  Ministarstva vera i dijaspore prema ovom važnom pitanju.

 

 

 

 

    

 U radnom delu  Konferencije učesnicima skupa  obratili su se  koordinator gradske kancelarije  za  dijasporu iz Smedereva g.  Dragiša  Jovanović, Zlatko Bucalo iz  Novog Sada, Slobodan Stojanović iz Despotovca i dr.
Posle izlaganja i diskusije  predstavnici  Kancelarija  i  Centara  za dijasporu, kao zaključak skupa doneli su Deklaraciju  koja će biti upućena  Skupštini dijaspore i Sreba  u regionu u vidu predloga, a u cilju sveopšteg  poboljšanja i jačanja veza matice, dijaspore i Srba u regionu.

Ovom skupu svoja  iskustava  predstavili su i privrednici  iz dijaspore, a posebno interesantne prezentacije imali su  direktor „ Evrotrezora “ g.  Dragoslav Andrić  kao i  povratnik iz Italije g.  Srdjan Ristic, direktor  srpsko- italijanske firme za konstalting.

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: