DANAS JE PREMINUO MOJ BRAT MILAN NONKOVIĆ – DUŠAN NONKOVIĆ POVODOM SMRTI BRATA MILANA NONKOVIĆA

Danas je preminuo moj brat Milan Nonković sa njim je preminuo i deo mene u njemu i nestao u nepovrat. Jeste da sa ovim delom svojim mogu živeti ali jeste i to da me onaj deo u njemu od detinjstva do danas boli i da me još više boli odlazak njega sa ovoga sveta. Ne samo da me boli zbog njega i mene već me boli i zbog onih koji ostaju iza njega i njemu sličnih a da nisu ništa iz njegovog i njemu sličnih iskustava naučili a jednog dana i njih neminovno očekuje odlaza u nepovrat. Tako jednog dana neće biti ni tih iz čijih iskustava bi se moglo nešto naučiti kako se nebi ovo nevidjeno zlo kao još nevidjenije povratilo.

Učili su nas bratstvu jedinstvu ljubavi ali većina nije htela iz toga to naučiti, prihvatiti i primeniti kako bi se svaka eskalacija u nepoželjnom pravcu na vreme sprečila-Ponovo se govori da je ljubav pravi put kojim treba ići ali ne osvrćući se na to što bi se trebalo izbeći. Bojim se da sa propovedanjem samo ljubavi a ne vidjanjem onoga šta nam se dešavalo i nebiti spreman iz toga učiti da se neće ništa sprečiti kako se nebi ponovilo i povratilo u još stravičnijem obliku.

Neka nova mladost nastavi sa sejanjem ljubavi samo neka i uči iz iskustava i proživljenih života drugih! Kad smo sa majkom, ja moj stariji brat i ovaj moj preminuli posle, kroz streljanje izgubljenog oca u 44.godini života, stavljeni pred zid …za streljanje-mene je majka držala u naručju a stariji i ovaj moj srednji sad preminuli brat stajali su joj sa leve i desne strane a onda se otrgne ovaj moj brat, bio je tada u 4. god života  i pobegne pod nogare za rezanje drva-Nemački vojnik je nogom smrvio nogare a brat mi pobeže nazad majki-Streljani nismo bili jer se suprotstavio drugi nemački vojnik-Vidite vi koji govorite o ljubavi, ja sam oženio nemicu sa kojom imam troje dece i sa kojom sam u braku već 40 godina pa vas ja pitam dali je ta ljubav sprečila nemce da nam se ne umešaju ponovo i vode kolo oko razbijanja Jugoslavije-Zato vam kažem da sama ljubav nije dovoljna i da trebaju mladji na vreme iz iskustava statijih učiti kako bi na vreme sprečili eskalaciju u nepoželjnom pravcu! Neće mnogo vremena proći pa neće biti ni mene ni meni slični niti bilo koga ko je zulum na svojoj grbači toliko osetio pa neće biti više nikoga ko bi mogao da opominje kako se nebi zločini povratili a onda će naš narod biti još više zavadjen i još više u krvi ogreznut, nastradati, dok mu dušman svoje ruke u nevinosti pere kao što to i sada čini.
Neka mi bratu crna zemlja bude laka i neka bude njegov izbeglički život ranog detinjstva pod okupatorskom čizmom nemčkog vojnika kao i njegov život posleratnog siročeta podsetnik iz kojeg se da naučiti da nam se zločini i okupacija kroz politiku zavadi pa vladaj uvek iz nova na isti način režirala namećala i nameće, kroz režiju potencijalnih osvajača da bi na kraju mi sami sebe okrivljivali.
Dušan Nonković-urednik Glasa Dijaspore

2 Antworten

  1. Искреним саосећањем придружујем се Твом болу ког си исказао за својим братом Миланом. И ја сам изгубио два млађа брата. Године су проказиле а ја остадох у својим осећањима као да су ту и, веома често им нађем место у ономе што пишем и на тај се начин њима одужује.

    Прими моје искрено саучешће Милан Марковић – Миле, Београд

  2. Moje najiskrenije saucesce. Da ste nam zivi vi i deca, vasa i njegova! Da nam je ziv narod!
    Vas
    Kaplan BUROVIC

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: