AKTUENO U HRVATSKOJ

 

NE TREBA nam Facebook prosvjed da bismo shvatili da ova Vlada mora otići. Kao što taj prosvjed ne treba propasti da bi se shvatilo kako je to pitanje od nacionalnog interesa. Evo zašto.

1. Premijerka ne ulijeva povjerenje

Nije ga ulijevala ni prvog dana u Banskim dvorima. Njezino postavljanje na čelo Vlade bila je zadnja, a ujedno i najveća Sanaderova podvala ovom napaćenom i opljačkanom narodu. Kosoričina ambicija uvijek je išla drumom, a kapaciteti šumom, stoga je taj čin označio zadnji korak prema konačnom uništenju. Ako je Kosor ikada pokušavala održavati iluziju da drži stvari pod kontrolom, ona je sada nepovratno raspršena. Ni jedna reforma nije provedena, ni jedna rekonstrukcija Vlade nije pogođena, ni jedno obećanje ispunjeno, a ono što se događa u zadnjih par mjeseci pokazuje da se premijerka načisto pogubila.

2. Institucije podmeću i međusobno ratuju

Ovo što rade Uskok, DORH i policija u komplotu s nekim medijima ruši i i zadnje ostatke povjerenja u institucije. Podmetanje podataka iz istraga, čak i onih lažnih, stvara klimu nesigurnosti građana u odnosu prema represivnom aparatu i pravosuđu.

Iza parole o borbi protiv korupcije vodi se međusobni rat za opstanak i prevlast, povjerljivi podaci koriste se za političke obračune ili zamagljivanje stvarnih afera, politika i dalje dirigira pravosuđem, a institucije se stavljaju u funkciju servisa jedne osobe ili jedne stranke. Umjesto veće sigurnosti, u Hrvatskoj je zavladala još veća nesigurnost. Kao što to obično biva kad se režim nađe na samrti.

3. Sustav se raspada

Od vrha do dna sustav vlasti je u raspadu. Od premijerke, preko ministarstava i državnih službi, pa sve do najnižeg birokrata sustav koji je godinama oblikovan tako da služi interesima jedne grupacije, sada kad bi trebao služiti društvu potpuno se raspao. Nitko više ne brine o svom poslu nego o opstanku na vlasti ili na funkciji, u stranačkoj ili Bajićevoj milosti. Ne donose se odluke niti se one provode. Stagnacija se tumači kao stabinost sustava, a sve zapravo podsjeća na kulu od karata u središtu tornada.

4. Stranka je u rasulu

Nečuveno je i praktički neodrživo da ovako kompromitirana stranka kao što je HDZ i dalje obnaša vlast u državi. Pored toliko afera i još više sakrivenih zlouporaba vlasti, pored toliko priznanja o nepravilnostima i njihovim zataškavanjima, pored toliko prljavog novca i laži kojima se on skrivao, nevjerojatno je da HDZ čeka izbore. I da se još nada pobjedi na tim izborima. S oktroiranom predsjednicom, kompromitiranim dužnosnicima, ozlojađenom starom gardom na odlasku, s mladim karijeristima na vratima, HDZ sublimira sve ono loše u ovoj zemlji. Ni trunke vjerodostojnosti, ni mrvice povjerenja više nema.

5. Ekonomija u kolapsu

Odakle početi? Od toga da se kolaps na početku uporno ignorirao, preko toga da se kolaps napokon priznao, ali se nije ništa činilo da se spriječi njegovo širenje, do toga da se sada vlast pravi kao da je kolaps iza nas?

Hapšenjima i progonima ova vlast nastojala je sakriti istinu o vlastitoj nesposobnosti u vođenju države. Ono što je počelo s famoznom „krumpir salatom“ i nije moglo odvesti dalje od provalije. Priča se o dalekosežnim strategijama, a pribjegava paničnim krpanjima. Govori se o smanjenju proračuna, a ukidaju vode s okusom. Obećava se 150 tisuća radnih mjesta, a nude poslovi pastira i samaraša. Ako ova vlast išta čini u zadnje dvije godine, onda samo lovi vlastiti rep.

6. Premijerka laže i skriva podatke

Koliko puta premijerka može biti ulovljena u laži, pa da joj se i dalje vjeruje? Koliko puta njezina Vlada može zatajiti ili falsificirati podatke, pa da joj se otkaže povjerenje? Koliko puta Kosor može zaprijetiti novinarima, pa da ostane na dužnosti? Koliko puta može priznati da je „isposlovala mirovine nekim braniteljima“, pa da je se ne pozove na odgovornost? Očito bezbroj.

7. Premijerka priznaje da je stanje gore nego što se čini

Nije nam to neka novost, ali nedavno priznanje Jadranke Kosor pred Facebook prosvjednicima da su joj suradnici loši i da je stanje još teže nego što piše u medijima, zapravo šokira do boli. Šokira u svojoj iskrenosti. A još više šokira zbog činjenice da takva premijerka, unatoč tome što svjesna s kakvom garniturom vodi Vladu, svejedno ne želi raspisati izbore.

8. Nema EU dok je HDZ na vlasti

Dovršetak pregovora s Europskom unijom Kosor je predstavljala kao strateški cilj zbog kojeg je nemoguće raspisati izbore, iako joj je služio tek kao adut za predstojeće izbore. I zato EU još uvijek razmišlja bi li ovakvom HDZ-u darovao upravo ovakav predizborni adut, kao što su sve glasniji i oni europski političari koji upozoravaju da Hrvatska pod ovakvom vlašću ne može biti član Unije. Dakle, pored svih prepreka koje je uklonio, ispada da bi HDZ trebao ukloniti i onu najveću – samog sebe.

9. Nezaposleni, branitelji i oružje u rukama

Kosor s počela ozbiljno poigravati strpljenjem ljudi. Prvo je nezaposlene optužila da se prijavljuju na burzu zato što se grebu za povlastice, a onda je podsjetila branitelje da im sređivala mirovine. Pa je onda Petar Janjić Trombon poručio da je „spreman ponovno uzeti oružje“, dok bi se slučaj Purda mogao izroditi u okidač za iskazivanje socijalnog nezadovoljstva. Hrvati nisu ludi za prosvjedima, ali kad pokušaju, obično završe na splitskoj Rivi. Na to je valjda mislio Ivo Josipović kad je spominjao „destabilizaciju“. Osim ako se nije predomislio.

10. Bolje da ode nego ga padne

Loše bi bilo kad bi HDZ pao samo zbog demonstracija. A još gore kad bi nakon demonstracija ostao na vlasti.

__________ NOD32 5897 (20110222) Information __________

This message was checked by NOD32 antivirus system.
http://www.eset.com

 

Eine Antwort

  1. Vlada, čitaj „izvršna valst“ kad ima većinu u skupštini, čitaj „zakonodomskaoj vlasti“,
    to je jasan predznak da to „institucionalizuje i legalizuje korupciju u najvećoj mogućoj
    nekontrolisanoj meri“, al na račun poreskog obaveznika Srbije?
    pozz. DRAGANeskovic

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: