Јеремић:Србија за компромис о Косову

Свет

Јеремић:Србија за компромис о Косову

ЊУЈОРК – Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је да је Србија привржена постизању компромиса о Косову који би био обострано прихватљиво, свеобухватно решење за српску покрајину.

Говорећи синоћ на Харвардском универзитету, Јеремић је нагласио да је то једини начин да се дође до трајног и праведног мира између два српског и албанског народа.

Према његовим речима то би, пре свега другог, обезбедило и демократску трансформацију Балкана.

Нагласавајући да је Србија спремна за разговоре са Приштином, која је јуче обележила трећу годишњицу једнострано проглашене независности, Јеремић је рекао да у циљу постизања одрживог и праведног мира све стране морају да одустану од својих максималистичких захтева.

То је суштина компромиса и преговора, рекао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да добробит и стабилност целог региона треба да буде стављена у центар преговарачког поцеса, чијим решењем би се комплетирала демократска трансформација Балкана.

Јеремић се осврнуо и на ситуацију на Косову данас, рекавши да је она гора него што је била пре три године.

Незапосленост је преко 50 дсто, корупција ван контроле, финансије у расулу, док се људска права непрестано крше, посебно над неалбанцима. По његовим речима, и међународни положај Косова је неизвестан.

Једном речју Косово се, према Јеремићу, заглавило у правном, политичком и економском хаосу, што је резултат покушаја једностраног отцепљења од Србије.

Дајући комплетан приказ историјата данашњег стања на Косову српски министар је изнео и наводе из извештаја Дика Мартија о трговини људским органима и нехуманом поступању са припадницима других националности.

Он је посебно нагласио да се мора доћи до истине о овим озбиљним оптужбама јер је то етичко и питање људских права првог реда.

Оно не сме бити политизовано нити повезивано са дипломатским неслагањима око Косова.

Да би правда била задовољена, Јеремић је истакао да је неопходна потпуна и независна кривична истрага са међународним мандатом и која би била међународно обавезујућа.

Јеремић је нагласио да то, као што је и у свим осталим приликама решавања питања ратних злочина на Балкану било случај, захтева укључење Савета безбедности УН.

Танјуг
објављено: 18.02.2011.
  • facebook
  • twitter
  • stampanje

Последњи коментари

Nijazi Kuqi | 18/02/2011 15:53

Vreme i dogadjaji se menjaju vrtoglavom brzinom, a Jeremica zaobilaze kao da ga nema. I on to primecuje.

Johnny johny | 18/02/2011 16:40

@Jovanka @/dusan ..са дужним поштовањем идите и делите оно што је Ваше.Ако сматрате да део Космете припада Вама , поклоните ми га,а ја већ знам како да га сачувам.

Jovica G. | 18/02/2011 19:23

Kakva podela,kakvi sporazumi. Ono sto je Srpsko ima da bude Srpsko. Ocigledno Amerika propada i gubi kontrolu u svim delovima Sveta. Americkoj tiraniji je dosao kraj. U savez sa majcicom Rusijom i smirite te krvozednike odmah. Pregovori su gubljenje vremena jer ni siptari nisu pregovarali kada su proglasavali tu kriminalnu drzavu uz pomoc zutog Klintona.

Повезани текстови

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: