Тачи припремао успон до лидера ОВК из Швајцарске

Досије Тачи – Свет о Тачију

Тачи припремао успон до лидера ОВК из Швајцарске

Косовски премијер Хашим Тачи тајно је припремао свој успон до водећих кругова Ослободилачке војске Косова (ОВК) за време боравка у Швајцарској, од 1994. до 1998. године, пише женевски дневник Тан.

У тексту под насловом „Швајцарске године Хашима Тачија”, лист наводи да је Тачи годину дана студирао политичке науке и историју на Универзитету у Цириху, да је у Швајцарској био „дискретан, неповерљив и веома опрезан због својих тајних политичких активности” и да „за собом није остављао готово никаве трагове”.

Професор и стручњак за војну стратегију Алберт А. Стахел сећа се Тачија као „веома обазривог” студента који је похађао његова предавања о муџахединима из Авганистана из периода од 1979. до 1989. године, и каже да је Тачи „користио њихове механизме борбе за свој рат”.

Лист наводи да је Тачи најпре отишао у Аустрију, а затим у Швајцарску где је 1995. године затражио политички азил који му је одобрен 1996. године.

„Тан” пише и да су у организовању ОВК из Швајцарске, поред Тачија, централну улогу имале и друге избеглице као што су Џавит Халили, Бардил Махмути, Фазли Велиу и Али Ахмети, да су се присталице ОВК редовно састајале у северном граду Арау, а да су значајна финансијска средства прикупљана у оквиру албанске дијаспоре у овој земљи.

„Убрзо су почеле да круже гласине да лидери ОВК средства прикупљају и од шверца хероина за куповину оружја намењеног Косову”, пише лист и подсећа да је у јулу 1998. Швајцарска покренула истрагу против косовских Албанаца због шверца оружја, кршења територијалног суверенитета у иностранству, непријатељстава и организованог криминала и да су уследила испитивања, претраге и блокирање два рачуна у банци.

Тачи је током боравка у Швајцарској редовно, пет- шест пута годишње, одлазио на Косово „како би утврдио везе са одговорнима у ОВК, тајно”, наводи лист, истичући да би му статус избеглице био укинут да су швајцарске власти за то знале.

Након што се коначно вратио на Косово и „изашао из сенке”, лист пише да је Тачи био под присмотром обавештајних служби неколико европских земаља и оптужен да је повезан са убиством неколико својих ривала у оквиру покрета за независност Косова 1997. и 1998. године, што су наводи које кредибилним сматра и специјални известилац Савета Европе Дик Марти, који Тачија сматра одговорним за трговину људским органима.

Лист подсећа да је управо Швајцарска међу првим земљама признала независност Косова у фебруару 2008. године.

Танјуг
објављено: 08.01.2011
  • facebook
  • twitter
  • stampanje
  • posalji prijatelju

Последњи коментари

tosa vasin | 09/01/2011 18:13

Ni Švajcarska više nije kao što je nekad bila. I oni ne misle svojom glavom pa kad im se šiptari usele češkaće se i tamo gde ih ne svrbi. Prodaju se za šaku dolara i misle da je sve istina što ameri kažu.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> Bloggern gefällt das: