Жан-Шарл Гардето: На Косову убијају сведоке

Досије Тачи – Свет о Тачију

Жан-Шарл Гардето: На Косову убијају сведоке

Жута кућа у Албанији у којој су отетим Србима вађени органи

ПРИШТИНА/СТРАЗБУР – Не зимском заседању Парламентарне скупштине Савета Европе 25. и 26. јануара, поред извештаја Дика Мартија, наћи ће се и извештај којим известилац Жан-Шарл Гардето констатује да на Косову убијају сведоке почињених ратних злочина.

Приштински медији данас преносе да ће, после расправе 25.јануара о извештају Мартија, који косовско руководство, са одлазећим премијером Хашимом Тачијем на челу, оцењује као банду криминалаца, која се бави шверцом дроге, оружја и људских органа, дан касније на дневно реду биће и усвајање извештаја члана Скупштине СЕ из Монака Шарла Гардетоа који се односи на заштиту сведока у земљама бивше Југославије, укључујући и Косово.

У извештају под насловом „Заштита сведока као камен темељац правде и помирења на Балкану“ за ратне злочине, Гардето види Косово као „црну рупу“ по том питању.

Он констатује да на Косову убијају сведоке који се „осмеле да сведоче о ратним злочинима на Косову“.

Мада се Кривичним законом Косова предвиђа заштита сведока, Косово нема посебан закон који се бави њиховом заштитом или бар променом идентитета и места боравка.

„Постоји некакав покушај за израду таквог закона. У озбиљнијим случајевима сведоци анонимно сведоче“, навео је известилац ПС СЕ, коме је, како је навео, постало јасно да је аномимно сведочење бескорисно док сведоци физички остају на Косову где свако свакога познаје.

Приштински лист „Косова сот“ данас преноси да предстојеће заседање ПС СЕ представља снажан изазов албанској дипломатији и да у Тирани спремају амандмане на резолуцију која би требало да буде усвојена на бази извештаја Мартија.

„Један од изазова за Косово представља и недовољна представљеност у Скупштини СЕ. То је наметнуло усаглашавање потеза косовске и албанске дипломатије које ће следити заједно са међународним пријатељима“, пише лист.

Албанска и косовска дипломатија усаглашавају кораке за кампању уз тврдње да оптужбе представљене у извештају Мартија нису засноване на чињеницама.

Танјуг
објављено: 06.01.2011
  • facebook
  • twitter
  • stampanje
  • posalji prijatelju

Последњи коментари

jean gbm | 08/01/2011 00:47

u ovom clanku nedostaje izvestaj jer je gospodin zan sarl spomenuo i imena dvoice haskih svedoka brace morici sadik i vesel koji su ubijena jer su trebali svedociti protiv ramusa haradinaja ali danas su to demantirali kosovski mediji jer su braca morici danas izasli na njihovim televizijama i istakli da nikad nisu bili haski svedoci i da su zdravi i zivi.dakle kome verovati.i na dik martijevim izvjestaju postoji sumnja ako se uzme u obzir deklaracija doktora stevanovica i doktora alekseja dume jer oni su izjavili da je nemoguce u takvim uslovima i u takvim zutim kucama vaditi ludima organe .ja u svemu ovome vidim ono u narodu pricam ti pricu i nista drugo.mada bih volio da zlocinci odgovaraju za zlocine.

stefan jovanovic | 08/01/2011 02:55

Anna David | 07/01/2011 11:59

@m drobac,
Bas ste dosadni sa neprestanim pisanjem o svecama i petardama..Ne kazem da niste u pravu, ali ste brate preterali…
Mnogi preteruju, pa nije cudo da i OVI to cine!?
-A TI nemoj vuci antisemite za jezik!!

Herceg Herceg | 08/01/2011 11:52

Znate sta gospodo? Pravili ste, sada ljuljajte.
Ali, ako ste onda prikrivali i lagali, ko nam garantuje da to necete raditi i sada?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: