Хроника Хашки суд одобрио уништавање доказа о жртвама на Косову

Хроника

Хашки суд одобрио уништавање доказа о жртвама на Косову

Судски лекар Хозе Пабло Барајбар током сведочења у Хашком трибуналу

Судски лекар Хозе Пабло Барајбар, који је радио у цивилној мисији Уједињених нација на Косову (УНМИК), рекао је да је у Немачкој, уз одобрење Хашког суда, уништено 400 узорака ДНК жртава на Косову, јавља данас Б92.

Барјабар је оценио да је чудно да бивши главни тужилац трибунала Карла Дел Понте „објављује књигу о трговини људским органима, јер је могла да покрене истрагу о томе док је била на функцији”.

„Судски лекари су урадили свој посао. Рећи ће да нису имали одобрење за истрагу у Албанији, али да их је то интересовало, били би активнији”, изјавио је Барјабар.

Према његовим речима, немачки полицајци су на Косову 1999. године прикупили 400 узорака ДНК, али када их је затражио три године касније добио је одговор да су уништени, јер је Хашки суд то дозволио.

Барјабар је изјавио да је у то време могла бити покренута и истрага о нестанку 470 лица, већином Срба са Косова, после доласка Кфора.

Када сам дошао на Косово 2002. године већ је било информација о трговини људским органима, али два месеца касније један извор нам је тврдио да постоји „Жута кућа”, у близини града Бурел, у Албанији. Досије се састојао од осам сведочења лица која се међусобно нису познавала и одвозила су затворенике до границе или саме „Жуте куће”, рекао је Барајбар.

Он је оценио као велики проблем недостатак правне надлежности УНМИК на територији Албаније.

Барајбар је оптужио Министра за јавне радове Албаније Лулзима Башу да је био упознат са трговином органима, јер је био његов преводилац током приватне посете „Жутој кући”.

Према Барајбаровим речима, не само да трибунал није био заинтересован за истрагу, већ и амерички представник у Приштини није марио за њу.

Барјабар је изјавио да је у „Жутој кући” пронашао „кесице лекова, мишићне релаксанте, медицинске игле и опрему за трансфузију крви”.

„Било нам је назамисливо да сељаци у тој недођији знају да се служе тим материјалом. Све је било однето трибуналу. На зидовима ‚Жуте куће‘ било је и трагова крви”, закључио је Барајбар.

ФоНет
објављено: 18.12.2010
  • facebook
  • twitter
  • stampanje
  • posalji prijatelju

Последњи коментари

Ivan Torontonovic | 18/12/2010 16:26

Alternativa nema Evropu. E sad vi izrucite Mladica Haskom sudu.

Vesa D | 18/12/2010 17:54

….krivicno delo je zataskavanje i uklanajne materijal.dokaza..sto je smisljeno radjeno tada da bi se stvorila pozitvna politicka klima za kasnije u priznavanju nezavisnosti Kosova ..vidimo da je Kosovo na dobrom putu da postane nezavisno i da se polako priprema klima da i to nazalost uradi Srbija…

РАСТКО Кокорин | 18/12/2010 19:25

Е, ЕВРОПО,САД СИ НА ИСПИТУ !

3 Antworten

  1. […] [3]https://dijaspora.wordpress.com/2010/12/18/%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D1… […]

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: