Досије Тачи – Свет о Тачију Гардијан: Турски хирург главни у трговини органима на Косову

Досије Тачи – Свет о Тачију

Гардијан: Турски хирург главни у трговини органима на Косову

ЛОНДОН – Тужиоци претпостављају да је турски хирург Јусуф Сонмез одиграо главну улогу у илегалној трговини органима на Косову током и након рата 1999. године, пише данас лондонски дневник Гардијан.

После одбијања Хашима Тачија да призна умешаност у трговину органима на Косову током и након завршетка рата 1999. године, почео је прави међународни лов на турског лекара наводно умешаног у илегалне трансплантације органа, пише Гардијан.

Дописник овог листа из Приштине Пол Луис наводи судски случај једног младог Турчина и једног старијег Израелца, које је 53-годишњи хирург Јусуф Ерчин Сонмез 2008. године подвргао илегалној операцији трансплантације бубрега у клиници „Медицус”, недалеко од косовске престонице.

Када је млади Турчин пао у несвест на приштинском аеродрому, на повратку кући, откривено је да је имао велику рану на телу, а полицији је рекао да му је у предграђу Приштине „украден бубрег”.

У одређеним круговима Сонмез је познат као „доктор вампир” или „доктор стрвинар”, наводи Гардијанов дописник, а Интерпол га тражи због почињених злочина против живота и здравља људи, трговине људима , трафикинга и кривичним делима повезаним са илегалном имиграцијом.

Гардијанова истрага утврдила је да је Сонмез наводно један од кључнх играча на „црном” тржишту органа у последњих десет година у овом делу света.

Ове године, наводе извори Гардијана, виђен је у Азербејџану где је, како се верује, радио трансплантације бубрега на универзитету у Бакуу. Тамошња полиција је потврдила да су држављани различитих националности довођени у земљу због илегалних трансплантација, и у вези са тим случајем ухапсила четири украјинска лекара.

Штампа у Азербејџану је раније Сонмеза повезивала са читавим ланцем кријумчара органа, а наводи се да је трансплантације радио и у Еквадору, пише Гардијан.

На једној прес конференцији у Бакуу раније ове године, пре него што су оптужбе против њега постале јавне, Сонмез је наводно негирао све тврдње тужилаца.

Репортер Гардијана је ове недеље посетио клинику „Медицус” у Приштини, и тврди да је видео спремне хируршке прекриваче за Русе, Казаке, Турке и Молдавце који су дошли да продају органе. Ту су биле и картонске кутије са медицинским потрепштинама на којима је било јасно видљиво име Сонмез, наводи Пол Луис.

Турски лекар је, како наводи Гардијан, више пута хапшен у својој земљи бог трговине органима, а колеге га описују као врсног стручњака који се „одметнуо”, наводи лист.

1998. године је након истраге турске телевизије протеран из јавног здравственог сектора у Турској, и у тој земљи му је забрањен рад у јавним установама.

Сам Сонмез је признао да је обавио на хиљаде трансплантација, али је тврдио да његови донатори својевољно потписују картице на којима пише да се органа одричу из хуманитарних побуда.

Такви формулари су, пише Гардијан, пронађени и у клиници „Медицус”, у којој су последњих месеци оперисани пацијенти из Канаде, Немачке, Пољске и Израела, али су, како се тврди, често сиромашни донатори органа обично остајали без новца иако су им обећаване исплате износа и до 20 хиљада евра.

Клиника „Медицус” спомиње се у извештају известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини органима на Косову, а верује се да су из ње органи убијених заробљеника директно слани у Истанбул, у специјалној амбалажи, пише лист.

Верује се, наводи Гардијан на основу тврдњи својих извора из Вашингтона, да је управо доктор Сонмез био наручилац органа, а да је до „истанбулске везе” дошло управо захваљујући његовим јаким контактима са косовским Албанцима.

Гардијанов дописник из Приштине Пол Луис пише и да је могуће један од „фиксера”, односно организатора илегалних трансплантација органа током и након рата на Косову био Израелац турског порекла Моше Харел, кога такође тражи Интерпол.

Харел је наводно у Турској и околним земљама трагао за људима којима су потребни „нови” органи, а многи од њих су посредно имали везе са Израелом.

Већина међународних кријумчарских мрежа повезаних са трговином органима има везе са богатим израелским купцима, пише Луис, јер је услед ставова ортодоксних Јевреја о третману тела након смрти проценат донатора органа у Израелу веома мали – свега око десет процената.

Посредници због тога организују „трансплант туре”, на којима пацијенти путују у иностранство и тамо купују нове органе за велике своте новца, уз помоћ посредника.

Чак је и држава дотирала овакве потезе субвенцијама, све донедавно, пише Луис, али је поклекла под међунардоним притиском.

Прошлог месеца један случај илегалних трансплантација откривен у болници у Јужној Африци такође је био повезан са израелским наручиоцима. Пацијенти, међу којима је било и Румуна, као и жена и деце, добијали су око шест хиљада долара за један бубрег, пише лист.

Танјуг
објављено: 18/12/2010

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: