Досије Тачи – Свет о Тачију Дел Понте преклиње ЕУ, САД и УН да почну истрагу на Косову

Досије Тачи – Свет о Тачију

Дел Понте преклиње ЕУ, САД и УН да почну истрагу на Косову

БЕРЛИН – Бивша главна тужитељка Трибунала у Хагу, Карла дел Понте, позвала је Европску унију, САД и Уједињене нације да Еулексу на Косову пруже финансијску и материјлану подршку да би се спроведела истрага могуће трговине органима и умешаности водећих косовских политичара.

„Преклињем ЕУ, САД, друге заинтересоване земље и УН, да Еулексу на Косову пруже сваку политичку подршку и на располагање ставе нужан материјал да би се спровела кривична истрага и да би судски могле да се гоне све особе које су осумњичене да су умешане у овај злочин”, рекла је дел Понте која је сада амбасадорка Швајцарске у Аргентини.

У разговору за швајцарски портал у јавноправном власништву http://www.swissinfo.ch, бивша тужитељка је рекла да је „шокирана” оним што стоји у извештају специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија.

„Власти на Косову, као и влада и правосуђе Републике Албаније нису ни један једини исказ из моје књиге проверили. А сада су одбацили тешке оптужбе изнете у извештају Савета Европе”, рекла је дел Понте, у чијој књизи објављеној пре две године се први пут помињу догађаји поводом којих је њен земљак Марти и био задужен да начини извештај.

У интервјуу за швајцарски дневник Тагесанцајгер бивша тужитељка је рекла да је „захвална Савету Европе за то што је урадио, јер оно што се догодило на Косову и у Северној Албанији тако је ужасно да мора да буде темељно истражено”.

У вези са тим што јој је више пута пребацивано да нема никакве доказе за оптужбе изнете у својој књизи, Карла дел Понте је рекла да су она и њени сарадници „добили информације о масовној гробници у близини ‚жуте куће‘ на северу Албаније”.

„Ми смо хтели и да почнемо потрагу за том гробницом и био би то значајан доказни материјал на основу којег смо могли да подигнемо оптужницу пред Хашким трибуналом. Али, власти у Албанији нису хтеле са нама да сарађују”, рекла је Карла дел Понте.

То што Дик Марти говори о „чврстим доказима”, али њих не прилаже уз извештај, Карла дел Понте је за Тагесанцајгер протумачила правним разлозима.

„Сваки истражни поступак одвија се у тајности. Он би био угрожен, ако би се о доказима наглас дискутовало. Када дође до процеса, о доказима ће се расправљати у судници”, рекла је некадашња тужитељка из Хага.

У интервјуу за немачку агенцију ДПА, чије делове данас преноси магазин Штерн (Стерн), Карла дел Понте је рекла и да је, по одласку с функције у Хагу, била „потресена” када је сазнала да је из Трибунала нестао доказни материјал који говори о могућен вађењу органа у Албанији.

„То су биле пробе крви, крпе, фотографије и сличне ствари из ‚жуте куће‘ у месту Рибе у Северној Албанији. Било нам је већ тада јасно да су се у тој кући одвијале медицинске радње”, рекла је бивша тужитељка.

Мартија је, током његовог рада на извештају, видела само једном, када му је „на основу сећања дала информације, али није могла са њим да сарађује јер је већ била амбасадорка”.

„Савете нисам морала да му дајем. Марти је и сам добро знао како треба да ради”, рекла је Карла дел Понте за www.swissinfo.ch.

Истраживање Савета Европе назвала је „јединим веродостојним истраживањем које је, на националном или међународном плану, спровео један компетентан орган”.

Бета
објављено: 17/12/2010
  • facebook
  • twitter
  • stampanje
  • posalji prijatelju

Последњи коментари

Miro Simic/simke | 17/12/2010 16:50

Zaboravimo ovo sve jer ovi velikani nikada nece to uraditi tobi bila najveca sramota za njih

Laza . | 17/12/2010 16:55

Nemaju Amerikanci i EU vremena ni volje za to, zauzeti su „trazenjem Mladica“, … a i ko bi da se sudi sa svojim najodanijim saveznicima sto Klintonu podigose pozlaceni spomenik – za par srpskih bubrega?! Valjda ce siroti Haradinaj biti opet oslobodjen da provede novu godinu, na miru sa familijom?!

Досије Ејуп Ганић јули 2010. године | 17/12/2010 20:16

– Порука суда у Лондону (који је одбио захтев Србије за изручење Ејупа Ганића због злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву може свести на једну, застрашујућу, реченицу: „Можете убијати Србе колико хоћете и мирно шетати по Европи”.
Британско правосуђе подлегло политичком утицају на штету владавине права и демократије

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: